Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4
Sutra: 15° 15° 4
14. listopada 2019.
Filmski festival

Vanessi Redgrave nagrada za životno djelo na Mostri: 'Osjećam gnjev prema svim vladama'

foto Reuters
foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 30. kolovoz 2018. u 9:42 2018-08-30T09:42:01+02:00

Svi koji tamo sjede izgubili su odnos s realnošću i prema svemu onom što se oko njih događa. Nitko od njih ne shvaća i ne zna što znači biti izbjeglica – kazala je Redgrave

Na 75. filmskom festivalu u Veneciji Zlatni lav za životno djelo dodijeljen je britanskoj glumici Vanessi Redgrave, koja ima za sobom zavidnu i dugu glumačku karijeru - kako na filmu, tako i u kazalištu. Godine 2017. okušala se i u režiji. Bio je to dokumentarni film »Sea Sorrow«, koji govori o europskoj izbjegličkoj krizi koncentrirajući se na izbjeglički kamp u Calaisu u Francuskoj, iz kojega su izbjeglice pokušavale doći do Engleske. Kako je ne samo poznata po svojim mnogobrojnim ulogama, već i po svojoj velikoj političkoj angažiranosti, tako je i tiskovnu konferenciju u slavu svog glumačkog rada iskoristila za kritiku ne samo britanske vlade, već i svih ostalih vlada u Europi.

Izbjegličko iskustvo

– Nisam odlučila raditi taj film, već sam ga cijelo vrijeme nosila u sebi i na kraju sam ga morala ispričati – započela je razgovor o svom dokumentarcu Vanessa Redgrave. Radi se o velikoj tragediji i užasnoj situaciji, a tko poznaje činjenice mogao bi i razumjeti, no mnogi ljudi niti znaju niti se zanimaju za činjenice. Ja sam također kao dijete bila izbjeglica. Kad sam imala četiri godine, zajedno sa stotinama djece moj brat i ja smo bili evakuirani iz Londona. Djeca su poslana na sjever u sela, gdje su bila sigurnija. Moto tadašnje britanske vlade je bio »brinite se o izbjeglicama i to shvatite kao nacionalnu obavezu«.

Takva je bila britanska vlada u to vrijeme, i mi smo to stavili i u naš film jer to pokazuje užasnu razliku vlade iz 1941. i one od prije pet godina koja se odbila pobrinuti za izbjeglice. Osjećam duboki gnjev prema svim vladama u Europi, jer svi koji tamo sjede su izgubili odnos s realnošću i prema svemu onom što se oko njih događa. Nitko od njih ne shvaća i ne zna što znači biti izbjeglica, ili što znači biti žena koja je izgubila dijete – kazala je Redgrave.

Odbijanje kraljičine nagrade

Vezano uz odbijanje kraljičine počasne nagrade, koja joj je trebala biti dodijeljena prije nekoliko godina, Vanessa Redgrave je ipak pohvalno govorila o kraljici i njenoj ulozi u britanskom društvu te rekla: »Poštujem kraljevsku obitelj, no to nisu oni ili kraljica koji dodjeljuju nagradu već to radi vlada. Ja nikad ne bih odbila počast od kraljice, no nagrada dolazi iz kabineta premijera i time sve poprima političku konotaciju, a ja nikad ne bih prihvatila nagradu od Blaira koji je odveo našu zemlju u rat na temelju laži.«

No, uspjeli smo čuti nešto i o prvim glumačkim pothvatima Vanesse Redgrave, koji su se dogodili mnogo godina prije nego ju je sam Laurence Olivier predstavio publici riječima: »Zvijezda je rođena.«

– U vrijeme dok sam bila u izbjeglištvu, prisjeća se Vanessa Redgrave, imala sam jednog prijatelja kojem je bilo šest godina, no već je pisao za predstave i organizirao pravo kazalište gdje je naplaćivao ulaz. Ja sam dobila ulogu, no na sceni sam zaboravila pola toga što je napisao i kad sam stala on se pojavio na pozornici i rekao: »Vanessa je upropastila predstavu i moramo krenuti ispočetka.« To je bio moj prvi pokušaj – osvrnula se Vanessa Redgrave.

Dolazi i Lady Gaga

Ovogodišnji Venecijanski filmski festival traje od 29. kolovoza do 8. rujna, a u konkurenciji za Zlatnog lava natjecat će se 21 filmsko ostvarenje. Žirijem predsjeda meksički redatelj Guillermo Del Toro, prošlogodišnji dobitnik Zlatnoga lava za »Oblik vode«. Australska glumica i redateljica Jennifer Kent jedina je žena koja se natječe za ovogodišnjeg Zlatnog lava filmom »The Nightingale«. Izostanak većeg broja redateljica na Mostri potaknuo je feminističke udruge da umjetničkom direktoru festivala Albertu Berberi u znak prosvjeda upute otvoreno pismo.

Najiščekivanija gošća festivala ove će godine biti provokativna pop zvijezda Lady Gaga, koja s Bradleyem Cooperom glumi u remakeu filma »Zvijezda je rođena«, holivudskom klasiku iz 1954. u kojemu je nastupila glumačka i pjevačka legenda Judy Garland. Uz Vanessu Redgrave, nagrada za životno djelo bit će dodijeljena i redatelju Davidu Cronenbergu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.