Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
21. studenoga 2019.
Antifašistički spomenici

U Art kinu "Croatia" dokumentarni film "Neželjena baština" Irene Škorić

Plakat za dokumentarni film scenaristice i redateljce Irene Škorić "Neželjena baština"
Plakat za dokumentarni film scenaristice i redateljce Irene Škorić "Neželjena baština"
Autor:
Objavljeno: 18. travanj 2017. u 10:12 2017-04-18T10:12:02+02:00

U Hrvatskoj je od devedesetih srušena i devastirana polovica antifašističkih spomenika, njih oko tri tisuće, ali se autorica fokusirala na njih pet – na Spomenik ustanku naroda Banije i Korduna na Petrovoj gori, Spomenik Stjepanu Filipoviću u Opuzenu, Spomenik narodu heroju Slavonije kod sela Kamenska, Ustanak u Brezovici te Spomenik palim borcima i žrtvama fašizma u Veljunu

RIJEKA - Dokumentarni film scenaristice i redateljce Irene Škorić »Neželjena baština« koji tematizira sudbinu spomenika antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu što su srušeni od devedesetih do danas, svoju će riječku premijeru imati sutra u 20 sati u Art kinu »Croatia«. Film je svjetsku premijeru imao lani u kolovozu na Sarajevskom filmskom festivalu, prikazan je u veljači na ZagrebDoxu, a u međuvremenu je na Balkan New Film festivalu u Stockholmu osvojio prvu nagradu u konkurenciji dokumenataraca s obrazloženjem žirija da je riječ o filmu koji »navodi na razmišljanje o pitanjima koja dotiču mnogo više od povijesti Balkana i tiču se svih nas«, budući da »spomenik nije samo komad materijala, već i umjetničko djelo i dio kolektivnog sjećanja«.

U Hrvatskoj je od devedesetih srušena i devastirana polovica antifašističkih spomenika, njih oko tri tisuće, ali se autorica fokusirala na njih pet – na Spomenik ustanku naroda Banije i Korduna na Petrovoj gori, Spomenik Stjepanu Filipoviću u Opuzenu, Spomenik narodu heroju Slavonije kod sela Kamenska, Ustanak u Brezovici te Spomenik palim borcima i žrtvama fašizma u Veljunu. Neki drugi spomenici prikazani su u filmu pomoću fotografija, arhivskog materijala i zračnih snimaka.

Irena Škorić film je snimala dvije godine u produkciji Artizana filma, a iza kamere bili su Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec. Uz autoricu na riječku premijeru doći će i bivši predsjednik Ivo Josipović koji mje na »Neželjenu baštinu« napisao glazbu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija