Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
21. listopada 2018.
Dokumentarac o velikanu hrvatske književnosti

Snima se film u povodu 30. obljetnice Krležine smrti

Miroslav Krleža
Miroslav Krleža
Autor:
Objavljeno: 6. srpanj 2011. u 16:53 2011-07-06T16:53:32+02:00

Zbog opsega građe, film o Krleži sadržava četiri dijela: Rani Krleža, Krleža i njegovo djelo, Krleža na filmu i televiziji i Krležin život

ZAGREB Više od 50 poznavatelja djela Miroslava Krleže sudjelovat će u dokumentarnom filmu o Miroslavu Krleži koji se u režiji Željka Senečića i po scenariju Tomislava Sabljaka snima u Zagrebu u povodu 30. obljetnice smrti pisca kojega mnogi kritičari smatraju jednim od najznačajnijih pisaca srednje Europe.

Nazočnost Krležina djela danas je više nego očita i više nego aktualna, rekao je Sabljak za Hinu, dodajući da je tomu dokaz i to što se Krležina djela igraju na nekoliko pozornica u zemlji i u inozemstvu, tiskaju se njegove knjige, a nedavno je i podignut spomenik u Budimpešti u parku ispred Vojne akademije Ludoviceum koju je Krleža pohađao.

Osim spomenika, u budimpeštanskoj Nacionalnoj knjižnici otvorena je izložba »Hrvatski klasik koji je govorio mađarski«. Tom je prigodom jedan od mađarskih kritičara i povjesničara književnosti Istvan Lokos istaknuo da su Krležini opisi Dunava u Zastavama najbriljantniji opisi suvremene hrvatske književnosti.

Zbog opsega građe, film o Krleži sadržava četiri dijela: Rani Krleža, Krleža i njegovo djelo, Krleža na filmu i televiziji i Krležin život

Film će biti prikazan u prosincu u povodu 30. obljetnice smrti velikoga pisca.

Miroslav Krleža rođen je 7. srpnja 1893., a umro je 29. prosinca 1981. u Zagrebu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka