Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1n
Sutra: 13° 13° 1n
24. listopada 2019.
Retrogradne pojave u društvu

Slučaj Elsa: Gej princeza prijeti teškim traumama

Slučaj Elsa: Gej princeza prijeti teškim traumama
Slučaj Elsa: Gej princeza prijeti teškim traumama
Autor:
Objavljeno: 22. svibanj 2016. u 13:52 2016-05-22T13:52:30+02:00

Statistički podaci baš i ne idu u prilog tradicionalnom pogledu na brak i obitelj, a ovome bi trebalo dodati i podatke o visokoj stopi razvoda i nasilju u obitelji. Uzroke takve situacije trebalo bi opsežnije istražiti, a korijeni problema su mnogo dublji od površnog prozivanja feministkinja i LGBT udruga. Slično je i s besmislenom peticijom kojom se traži zaustavljanje pretvaranja kraljice Else u lezbijku

U hrvatskom društvu trenutačno su na djelu retrogradne pojave, a desna klerikalna struja prodire u sve pore društva. Tome u prilog govore i dva najnovija primjera – peticija koju je pokrenuo CitizenGO Hrvatska kojom se traži zaustavljanje pretvaranja kraljice Else iz Disneyjeva crtića u lezbijku, te čestitka Ministarstva socijalne politike i mladih u povodu Međunarodnog dana obitelji.

CitizenGO Hrvatska pokrenuo je peticiju »zbog zabrinutosti za djecu širom svijeta«, uz objašnjenje:

– Sigur(a)n(a) sam da ste svjesni kako je »Frozen« jedan od najpopularnijih animiranih filmova svih vremena. Film i skrivene poruke u njemu utječu na srca i umove djece širom svijeta. Ovim se putem želim pridružiti drugima koji su potpisali ovu peticiju kojom traže da ne podlegnete ideologiji i pretvorite kraljicu Elsu u lezbijku. Takav zahtjev koji lik kraljice Else pretvara u lezbijku potječe od strane političkog pokreta čiji je cilj hraniti mladu publiku štetnim i pristranim političkim porukama.

Pozivam Disney da slijedi svoje dosadašnje trendove te stvori lik princa koji se zaljubljuje u Elsu. Bezbroj vaših kostima i figurica animiranih filmova prodaju se u milijunskim nakladama. Djevojčice cijelog svijeta gledaju vaše filmove i odrastaju maštajući o životima najdražih Disney princeza ili sanjajući dan vjenčanja sa svojim princem iz bajke. Važno je da Disney ne koristi svoj utjecaj kako bi filmom promicao političke poruke. Molim vas da svojim filmom pošaljete pozitivnu poruku djeci, a ne ideološku propagandu koju podupire samo dio medija.

Djeca su nedužna i vrlo je važno ne skretati fokus filma na političku propagandu, već zadržati originalnu temu koja pomaže djeci u utemeljenju nepromjenjivih  vrijednosti kao što su: ljubav, prijateljstvo, vjernost, odanost, velikodušnost ... Zato tražim da Disney nađe lijepog i brižnog princa za kraljicu Elsu – poruka je to organizacije CitizenGO koja je organizirala svjetsku peticiju kojom ne žele dopustiti da filmska kuća Disney pretvori kraljicu iz  »Snježnog kraljevstva« u lezbijku.

U iščekivanju princa

U trenutku pisanja ovog teksta više od 186.000 osoba je potpisalo peticiju, a cilj je doći do 200.000 potpisa. U tekstu peticije navodi se i da su LGBT lobiji i liberalni dio Hollywooda od Disneya zatražili pretvaranje lika kraljice Else u lezbijku, pa se peticijom Disneyu kao mnogo bolja ideja predlaže predstavljanje čvrstih obiteljskih vrijednosti našoj djeci te promicanje obitelji i braka – jer je alternativna ideja zastrašujuća. U peticiji se napominje i da je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti iznio podatak kako se manje od 3 posto ispitanika izjasnilo kao gay, lezbijka ili biseksualac. I na portalu Željke Markić, inicijatorice referenduma o braku, temi Else kao lezbijke posvećena je pažnja.

CitizenGO inače se predstavlja kao zajednica aktivnih građana koji surađuju koristeći online peticije i pozive na djelovanje radi zaštite i unapređenja života, obitelji i ljudskih prava, a kako ističu – svojim djelovanjem žele osigurati da oni koji su na vlasti poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinaca. Trenutačno je za ovu zajednicu veliki problem što je predloženo da jedan Disneyjev lik bude lezbijka, kojih je – prema podacima iste te organizacije – manje od tri posto. U čemu je onda problem? Je li većina time ugrožena i hoće li Elsa koja voli djevojke umjesto muškaraca ostaviti teške ožiljke na dječjim dušama?

Od te jedne Else lezbijke mnogo je problematičniji općeniti tretman ženskih likova u Disneyjevim crtićima. Peticija, primjerice, nije raspisana zbog fenomena stereotipa princeze u Disneyjevim crtanim filmovima.

Mnogi kritičari slažu se u tome da su glavni ženski likovi u Disneyjevim crtićima mlade i lijepe djevojke u potrazi za muškarcem, koje osim toga nemaju drugih ambicija u životu. Takvi stereotipi, smatraju stručnjaci, nisu dobri u odgajanju djevojčica. Djevojčice se, naime, identificiraju s likovima princeza i žele izgledati poput njih. Glavni ženski likovi u Disneyjevim crtanim filmovima uglavnom su ljepotice tankog struka, duge kose i krupnih očiju, čime se nameću određeni standardi pojma ljepote. Kad je riječ o psihičkim osobinama, ovi ih likovi uglavnom nemaju – one su jednostavno lijepe i ne bore se za svoja uvjerenja nego samo čekaju princa na bijelom konju. Glavni sociološki problem je što se kroz te crtane filmove utječe na razvoj i oblikovanje djece; nameću im se određeni standardi ljepote i obrasci ponašanja te ih se uči o stereotipnim rodnim ulogama.  

Jedan od primjera je lik Snjeguljice, koja je dobra, poslušna i vezana za kuću. Ona se prepušta sudbini i čeka princa da ju spasi, dok je ljepota njena jedina izražena karakteristika. Analize najpoznatijih Disneyjevih crtića pokazale su da se žene u njima uglavnom prikazuju kao nemoćne domaćice ovisne o muškarcu. Većina ih treba muškarce da ih spase i gotovo svi Disneyjevi filmove završe brakom ili zarukama. S vremenom se ženski likovi nadograđuju i emancipiraju, ali bez obzira na to žene su pretežno podređene.

Hrabra Pocahontas

U tekstu koji potpisuje Sonija Saraiya, lik Pocahontas je možda prva Disneyjeva princeza koja bi se mogla nazvati feministkinjom. Kako navodi autorica, Pocahontas nitko ne treba spašavati:

– Zapravo, ona spašava muškarca kojeg voli jer se ne želi udati za muškarca kojeg joj je otac namijenio niti slijediti put koji su joj drugi zacrtali. Osjeća drugi životni poziv koji želi slijediti. Zanimljivo je da je Pocahontas jedina princeza koja ne završi s čovjekom u kojeg je zaljubljena: njezina je sudbina veća od muškarca, a kad prekida s njima, kaže mu: »Nisi ti kriv, takav je moj put«. Pocahontas voli hrabro, pa čak i kad je to čini čudnom, ranjivom i usamljenom. Ona se ne boji izloženosti i bori se za ono u što vjeruje. Mislim da bi bilo dobro da djevojčice gledaju ovaj film, iako bi prvo morale pročitati koju povijesnu knjigu jer film prikazuje poprilično iskrivljenu sliku povijesti.

Pocahontas je super, ali nitko nije ni blizu Mulan. Ona je jedina koja otvoreno osporava društvene rodne uloge - i centimetar po centimetar ona radi mjesta za sebe. Mulan spašava gotovo svakoga, i to u više navrata, uključujući i nekoliko muškaraca - svog oca, cara, pa čak i najjačeg vojnika. Film također ima dva pozitivna ženska uzora što je šokantno u franšizi u kojoj je većina likova majki ili mrtva ili zla – piše Saraiya u tekstu objavljenom na Libeli.org.

PROMJENA STRUKTURE OBITELJI

U čestitki Ministarstva socijalne politike i mladih, koja veliča važnost dostojnog položaja obitelji u društvu, promicanje podrške obitelji i značaj obiteljskih vrijednosti, ipak se priznaje da se u suvremenom društvu mijenja struktura obitelji, čemu u prilog govore i statistički podaci. Navodi se da su sve rjeđe proširene obitelji koje obuhvaćaju tri generacije, a jednoroditeljske obitelji sve su češći oblik obiteljske zajednice. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (popis stanovništva iz 2011.) u Hrvatskoj su od 1.215.865 obitelji, njih 207.862, odnosno 17,09 posto bile jednoroditeljske obitelji. Od toga 174.517 obitelj su činile majka i dijete, a u 33.345 otac i dijete. U Gradu Zagrebu od 221.875, njih 43.554 su jednoroditeljske što čini čak 19,6 posto. Od toga, 37.162 obitelji čine majka i dijete, dok 6.392 obitelji čine otac i dijete.

Na tragu peticije Citizen GO Hrvatske je i čestitka koju je u povodu Međunarodnog dana obitelji uputilo aktualno Ministarstvo socijalne politike i mladih na čelu s Bernardicom Juretić. U čestitki se ističe tradicionalni pogled na obitelj i brak, s kojim su u suprotnosti viđenja feminističkih i LGBT udruga. Tako se navodi da su feministički i LGBT prijedlozi proizišli iz »rodnih studija«, a po njima je brak plod miješanja države u privatnost i društvo bi po njima bilo savršenije kada braka uopće ne bi bilo. Obitelj kakvu zamišljaju bila bi sačinjena od djeteta, te jedne ili nekoliko odraslih osobe koje su na dulje ili kraće vrijeme za to dijete preuzele odgovornost – piše u čestitki.

Statistički podaci baš i ne idu u prilog tradicionalnom pogledu na brak i obitelj, a ovome bi trebalo dodati i podatke o visokoj stopi razvoda i nasilju u obitelji. Uzroke takve situacije trebalo bi opsežnije istražiti, a korijeni problema su mnogo dublji od površnog prozivanja feministkinja i LGBT udruga. Slično je i s besmislenom peticijom kojom se traži zaustavljanje pretvaranja kraljice Else u lezbijku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.