Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. rujna 2019.
Art-kino Croatia

Riječka premijera hrvatskog dokumentarnog filma IKEA for YU ovog ponedjeljka

Scena iz filma IKEA for YU
Scena iz filma IKEA for YU
Autor:
Objavljeno: 23. svibanj 2019. u 15:01 2019-05-23T15:01:03+02:00

RIJEKA Riječka premijera domaćeg dokumentarca IKEA for YU održava se u ponedjeljak, 27. svibnja u 20 sati, a kao gošće programa u Art-kino stižu suredateljice filma Marija Ratković Vidaković i Dinka Radonić te producentica Vera Robić Škarica.

Dokumentarni prvijenac Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić IKEA for YU donosi priču o obitelji suredateljice Marije, njenom odrastanju, odvajanju od roditelja i prihvaćanju vlastitog sustava vrijednosti. Naime, Marija je odrasla u obitelji koja i danas njeguje jugoslavenske ideale.

Ona i njena obitelj srpskog su podrijetla, a nastavili su živjeti u Hrvatskoj te unatoč pritiscima koji su se javili nakon rata, jugoslavenski identitet i dalje je onaj kojeg smatraju najbližim (bliži od hrvatskog ili srpskog).

Marija je oduvijek osjećala da su obiteljski ideali i njeni vlastiti dok njen život nije krenuo u drugom smjeru. Kada je zasnovala vlastitu obitelj sa svojim suprugom, počela je preispitivati obiteljske i svoje vrijednosti te je li okruženje u kojem je ona odgojena isto u kojem želi odgajati svog, tada petogodišnjeg sina. Marija se odlučuje za novi početak i dom - u Švedskoj.

Svoju je svjetsku premijeru IKEA for YU, nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, imao na lanjskom izdanju Sarajevo Film Festivala, a dosad ga je publika imala priliku upoznati širom svijeta – u Leipzigu (Njemačkoj), Dhaki (Bangladešu), Kathmanduu (Nepalu), Meridi (Meksiku), Zagrebu, Parizu i Tirani.

Ulaznice za premijeru mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana od 16 do 20.30 sati ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.