Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
21. listopada 2019.
Sarajevo film festival

Oskarovac Inarritu: 'Diktatura algoritmizacije guši kreativnost'

Foto SFF
Foto SFF
Autor:
Objavljeno: 20. kolovoz 2019. u 9:30 2019-08-20T09:30:57+02:00

Na programu je rekordnih 270 projekcija u 18 programa iz 56 zemalja. Čak 68 filmova zabilježit će svjetsku, a 12 međunarodnu premijeru. U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva su 53 filma

SARAJEVO - Svjetskom premijerom filma »Sin« Ines Tanović otvoren je 25. Sarajevski filmski festival, koji se održava do 23. kolovoza. Nikad svečaniji SFF okupio je ove godine zvijezde svjetske kinematografije i pripremio posebno slavlje za svoj 25. rođendan. I dok cijeli grad živi s festivalom koji je postao jedno od ključnih mjesta na kulturnoj mapi Europe, tisuće posjetitelja sudjelovalo je u obilježavanju jubilarnog izdanja na sasvim poseban način. Obožavatelji diljem regije od srca su poklonili festivalu »Najveće srce u Sarajevu« s posebnom porukom »Svi smo mi iz istog filma«.

Ove godine na programu je rekordnih 270 projekcija u 18 programa iz 56 zemalja. Čak 68 filmova zabilježit će svjetsku, a 12 međunarodnu premijeru. U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva su 53 filma.

Počasna Srca

Redateljima Pawelu Pawlikowskom i Alejandru Gonzalezu Inarrituu te legendarnoj francuskoj glumici Isabelle Huppert uručeno je počasno Srce Sarajeva. SFF je Pawlikowskom na ovaj način odao priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i prijateljstvo koje ga povezuje sa Sarajevom i BiH, a ovim povodom Pawlikowski je izjavio:

»To je srce zaista jako, jače od ideologija, nacionalizma, različitih stvari iz povijesti. Ovaj festival je nešto što to oslikava.«

Oskarovac Alejandro Gonzalez Inarritu poručio je da je Srce Sarajeva izuzetno priznanje za njegov rad.

Kako prenosi Hina, Inarritu je kazao da filmskoj umjetnosti danas prijeti ozbiljna opasnost od »diktature algoritmizacije« koja guši kreativnost i tjera na sužavanje umjetničkog izraza i njegovu puku komercijalizaciju. U razgovoru koji je vodio filmski kritičar Mike Goodridge, Inarritu je priznao kako je i sam prošao kroz nužni proces sazrijevanja i promjena tijekom gotovo petnaest godina koje su protekle između dvaju filmova koji su obilježila njegovu karijeru, odnosno između »Pasje ljubavi« i »Povratnika«.

Suradnja Raba i Sarajeva

Konstatirao je i kako gledatelji istodobno imaju sve manje strpljenja i vremena razmišljati o stvarima, a onda im filmska industrija pokušava povlađivati nudeći im sve više istoga. Osobno je, kako je istaknuo, protiv takvog pristupa u kinematografiji. »Baš me briga za industriju. Naš je problem kako stvoriti film a ne odgovarati zahtjevima algoritama«, kazao je Inarritu, dodajući kako puka trka za novcem uništava stvaralačku slobodu i kreativnost.

Ovih dana na SFF-u je najavljena buduća suradnja Sarajevskog filmskog festivala s Rab Film Festivalom (RAFF). Na susretu su prisustvovali direktor Rab Film Festivala Robert Zuber, gradonačelnik grada Raba Nikola Grgurić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab Katarina Ribarić, te kao domaćin direktor SFF-a Mirsad Purivatra. Program prvog Rab Film Festivala, koji će biti održan od 23. do 27. kolovoza, publici donosi niz iznenađenja s aktualnih svjetskih filmskih festivala, a zahvaljujući partnerstvu sa SFF-om na RAFF-u će biti prikazan ovogodišnji dobitnik Srca Sarajeva za najbolji igrani film.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.