Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
27. siječnja 2020.
Art kino

Na jubilarni pedeseti KRAF stiglo čak tri tisuće filmova

Na jubilarni pedeseti KRAF stiglo čak tri tisuće filmova
Na jubilarni pedeseti KRAF stiglo čak tri tisuće filmova
Autor:
Objavljeno: 6. prosinac 2019. u 9:00 2019-12-06T09:00:49+01:00

Međunarodni festival kratkih filmova Rijeka, 50. KRAF, održat će se 11. i 12. prosinca u Art-kinu Croatia. Riječ je o festivalu kratkog igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog filma i glazbenih videospotova, u organizaciji Kino video kluba Liburnija - film Rijeka, a na koji je ove godine stiglo više od 3.000 filmova iz 110 zemalja, najavljeno je na konferenciji za novinare. Kako je istaknuo Koraljko Pasarić, predsjednik organizacijskog odbora KRAF-a, u zadnje četiri godine redovito se prijavljuje preko 3.000 filmova godišnje, pa je kroz zadnje četiri godine na KRAF pristiglo ukupno 12.000 filmova.

- Inače, u godinama prije znalo je doći 100 do najviše 200 filmova godišnje, što je za to vrijeme bilo sasvim dovoljno, ali otkad smo prije četiri godine prešli na novu organizaciju i novi sistem prijava broj pristiglih filmova dramatično je povećan. U tom moru filmova, uz određeni broj onih koji baš i ne zadovoljavaju visoke kriterije, povećan je i broj onih koji su zaista izvrsni, rekao je Pasarić.

Ove godine na KRAF-u su dva žirija; jedan je nazvan klupski žiri, i on bira službenu selekciju festivala, dakle od svih pridošlih filmova filtrira njih 100 do 150, koji onda ulaze u konkurenciju iz koje festivalski žiri izabire najbolje filmove u deset kategorija plus Grand Prix. Bit će dodijeljena i nagrada publike.

- Četiri su programa na 50. KRAF-u: Naj off KRAF, projekcija najboljih filmova i proglašenje pobjednika, program najboljih hrvatskih filmova, 50 godina KRAF-a, odnosno posebno zanimljiva projekcija filmova iz arhive. Uz filmski sadržaj, održat će se i posebni retro glazbeni program, vintage party filmske glazbe. Uz podršku Grada Rijeke i PGŽ-a ulaz je slobodan za sve programe, najavila je Marija Lisac Renko, članica organizacijskog odbora KRAF-a. Pasarić je posebnu zahvalu uputio Art-kinu Croatia, zbog podrške i izvrsnih uvjeta koje pruža.

- Najviše filmova stiglo je iz Indije, SAD-a, Irana, Francuske, Italije, Španjolske, Turske, Brazila, UK-a, Rusije, Njemačke, Poljske, Kanade, Argentine, Kine... Pasarić je uočio tendenciju da se dio filmova naslonio na aktualnu političku situaciju oko migranata.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze