Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 6
Sutra: 19° 19° 6
21. listopada 2019.
Novo priznanje

Meksički redatelj Inarritu dobitnik posebnog Oscara za virtualnu stvarnost

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 30. listopad 2017. u 8:59 2017-10-30T08:59:47+01:00

Meksički redatelj Alejandro Gonazelez Inarritu primit će posebnog Oscara za svoje djelo »Carne y Arena« kojim virtualnom stvarnošću omogućuje gledatelju da upozna pakao migranata, objavila je Američka akademija za umjetnost i znanost.

S virtualnim naočalama, bosih nogu i uz urlajuće sirene, gledatelj tijekom nešto više od šest minuta proživljava opasno putovanje male skupine migranata u pokušaju da uđu u Sjedinjene Države preko pustinje Sonoran.

Naoružani granični policajci razdvajaju muškarce od žena i djece, odbačene cipele i vrištanja... instalacija omogućuje gledatelju »fizičko i duboko potresno uranjanje u svijet migranata koji prelaze pustinju«, navodi predsjednik Akademije John Bailey.

Ostvarenje je kreativan pomak u svijetu virtualne stvarnosti koji se još rađa, ali ono mnogo više pruža uvid u krvavu političku i socijalnu realnost na granici između Meksika i SAD-a, kaže Bailey.

Dobitnik dvaju Oscara u dvije godine za filmove »Birdman« 2015., te »Revenant« (Povratnik) u 2016., Innaritu i njegov direktor fotografije Emmanuel Lubezki primit će počasnog Oscara 11. studenoga, na svečanosti Governors Awards u Hollywoodu.

»Carne y Arena« (Meso i pijesak) prikazuje se u u Fondation Prada u Milanu, u Kulturnom centru Tlatelolco de Mexico te u muzeju LACMA u Los Angelesu gdje su sve ulaznice rasprodane za iduće mjesece.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.