Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Festival u Veneciji

Meksički film »Oblik vode« Guillerma Del Tora pobjednik Mostre

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 9. rujan 2017. u 21:42 2017-09-09T21:42:01+02:00

Film »Oblik vode« meksičkog redatelja Guillerma del Tora, mračna bajka u kojoj se nijema čistačica zaljubljuje u vodeno stvorenje, u subotu je osvojio Zlatnog lava, nagradu za najbolji film na filmskom festivalu u Veneciji.
»Ukoliko ostanete čisti i odani svojoj vjeri, u ono što vjerujete – u mom slučaju, u čudovišta – možete postići svašta«, poručio je Del Toro u obraćanju primajući nagradu koju je posvetio mladim latinoameričkim filmskim stvarateljima.

Drugu nagradu osvojila je obiteljska tragedija »Foxtrot« izraelskog redatelja Samuela Maoza, a najboljim redateljem proglašen je Francuz Xavier Legrand za svoju dramu o razvodu »Jusqu'a la Garde« (Skrbništvo) za koju je i napisao scenarij i u kojoj glumi.
Za taj film Legrand je na ovogodišnjoj Mostri primio i nagradu za najbolje debitantsko ostvarenje.
Nagradu za najbolju glumicu dobila je Charlotte Rampling za talijanski film »Hannah«, a najboljim glumcem proglašen je Palestinac Kamel El Basha za ulogu u »The Insult« (Uvreda).

Dodjelom priznanja završen je desetodnevni filmski maraton na kojem se za glavnu nagradu borio 21 film u međunarodnoj konkurenciji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.