Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
15. prosinca 2019.
Dodijeljene američke filmske nagrade

foto/video "Kraljev govor" okrunjen s četiri Oscara

foto: REUTERS
foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 28. veljača 2011. u 7:30 2011-02-28T07:30:00+01:00

Britanska drama najbolji je film, Collin Firth najbolji glumac, najboljom glumicom proglašena je Natalie Portman za ulogu u filmu "Crni labud", dok su najboljim sporednim glumcima proglašeni Christian Bale i Melissa Leo za uloge u filmu "Boksač"

LOS ANGELES Film "Kraljev govor" dobio je četiri Oscara na 83. dodjeli nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti. Britanska povijesna drama proglašena je najboljim filmom, Collin Firth dobio je Oscara kao najbolji glumac, Tom Hooper za režiju, a David Seidler nagrađen je za originalni scenarij. 

Oscara za najbolju žensku ulogu dobila je Natalie Portman za ulogu balerine u "Crnom labudu", dok su najboljim sporednim glumcima proglašeni Christian Bale i Melissa Leo za uloge u filmu "Boksač". 

Četiri Oscara, ali u tehničkim kategorijama, dobio je i akcijski SF fim "Početak": Wally Pfister zlatni Akademijin kipić dobio je za najbolju kameru, Lora Hirschenberg, Gary A. Rizzo i Ed Novick za montažu zvuka, Richard King za zvuk, a Paul Franklin Chris Corbould, Andrew Lockley i Peter Bebb za vizualne efekte. 

"Društvena mreža", koja je bila jedan od favorita za ovogodišnju najprestižniju filmsku nagradu, dobila je tri Oscara. Aaron Sorkin nagrađen je Oscarom za najbolji adaptirani scenarij, Angus Wall i Kirk Baxter za montažu, a Tren Reznor i Atticus Ross za originalnu glazbu. 

Film "Alisa u zemlji čuda" Oscarima je nagrađen za najbolju kostimografiju (Colleen Atwood), a nagradu su primili i umjetnički direktori filma Robert Stromberg i Karen O'Hara. Nagradu za najbolju masku primili su Rick Baker i Dave Elsey za film "Čovjek vuk". 

"Priča o igračkama 3" najbolji je animirani dugometražni film, a nagradu je dobio i za originalnu pjesmu "We Belong Together" (Randy Newman). 

Danski film »In a Better World« (U boljem svijetu), koji se bavi aspektima nasilja među naraštajima i narodima, dobitnik je Oscara za najbolji strani film, najboljim dokumentarnim filmom proglašen je »Inside Job«, najboljim kratkim igranim filmom "God of Love", a kratkim animiranim filmom "The Lost Thing".

MDF97292
Dodijela Oscara/foto: REUTERS, AP

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.