Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
12. studenoga 2019.
Festival tolerancije

Festival židovskog filma prvi put u Rijeci

Branko Lustig, Vojko Obersnel, Nataša Popović, Ivan Šarar  / Foto Vedran Karuza
Branko Lustig, Vojko Obersnel, Nataša Popović, Ivan Šarar / Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 3. lipanj 2013. u 16:49 2013-06-03T16:49:00+02:00

Festival će se održati od 7. do 9. lipnja u Art kinu Croatiji, a počinje večeras, otvorenjem izložbe nacističkih propagandnih plakata u vlasništvu Mirka Ilića u galeriji Mali salon. Direktorica Festivala Nataša Popović istaknula je da su probrali 17 filmova iz ukupne festivalske ponude u Zagrebu, a počasni predsjednik Festivala Branko Lustig, oskarovac i preživjeli holokausta, najavio je mogući zaokret Festivala u budućnosti, koji bi se simbolično trebao desiti i mogućim odbacivanjem prefiksa »židovski«, fokusirajući se na festival tolerancije

RIJEKA - Zagrebački Festival židovskog filma, poznat i kao Festival tolerancije, ove se godine održao sedmi put, no dio tog njegovog posljednjeg izdanja uobličio se u 1. festival židovskog filma u Rijeci. Festival će se održati od 7. do 9. lipnja u Art kinu Croatiji, a počinje večeras, otvorenjem izložbe nacističkih propagandnih plakata u vlasništvu Mirka Ilića u galeriji Mali salon. Festival je najavljen na današnjoj konferenciji za novinare u Salonu Grada Rijeke.

Direktorica Festivala Nataša Popović istaknula je da su probrali 17 filmova iz ukupne festivalske ponude u Zagrebu te izrazila nadu da je ovo dobar početak suradnje Festivala i Rijeke.
Počasni predsjednik Festivala Branko Lustig, oskarovac i preživjeli holokausta, najavio je mogući zaokret Festivala u budućnosti, koji bi se simbolično trebao desiti i mogućim odbacivanjem prefiksa »židovski«, fokusirajući se na festival tolerancije.

- Čini mi se da smo prikazali sve filmove o holokaustu. Nema toliko filmova da bismo ispuniili program. Pojavljuju se novi, naravno, ali ne u tolikom broju. Zato nam se čini da je fokus na festival tolerancije primjereniji ovom dobu i ovoj fazi festivala. Jer samo ljubav među ljudima je ta koja nas može spasiti od toga da se ne ponovi ono što smo mi preživljavali u godinama holokausta.
Zabrinjavajuće je da se ponovno pojavljuje taj duh nacizma, parade neonacista marširaju po cijeloj Europi, i zbog toga mislimo da je festival tolerancije izuzetno važan - rekao je Lustig.

Iz programa

Program Festivala tolerancije u Rijeci počinje u petak u 12 sati Edukacijskim jutrom, a službeno otvorenje bit će u 19 sati projekcijom dugometražnog igranog filma »Kad svane dan« Gorana Paskaljevića. Nastavak je u 21.30 projekcijom izraelskog igranog filma »Present Continious«.
Jutarnji i popodnevni programi subote i nedjelje rezervirani su za selekcije dokumentarnih filmova. Kanadski film »Ljudi na koje se ne računa«, na programu u subotu u 12 sati, govori o Romima danas ali i kao žrtvama holokausta. »Inocente« dolazi s poputbinom Oscara za kratki dokumentarni film 2012., a bit će na programu u subotu u 18 sati. U nedjelju u 12 prikazat će se američki film »Ponedjeljkom kod Racinea«, nominiran za Oscara za najbolji kratki domumentarni film u 2012. godini.
Večernji sati subote i nedjelje rezervirani su za dugometražne igrane filmove.

Orijentaciju Rijeke prema multikulturalnosti i toleranciji, pa shodno tome i prirodnom mjestu za ovakav festival, istaknuli su i pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.
Obersnel je također pozdravio ideju o fokusu na festival tolerancije.
- U ovom vremenu to nam je itekako potrebno. Ako dozvolimo da bilo koja manjina pati na bilo koji način, pitanje je samo kada ćemo na red doći i mi ostali - rekao je Obersnel.

I Šarar je progovorio o tolerantnosti.
- Ne treba biti previše pametan da bi se danas utvrdilo da postoji netolerantnost. Ali veći problem od toga je kad se netolerantnost ideologizira i politizira. Branko Lustig mogao je u ovom trenutku pušiti cigaru na nekom toplom mjestu, jer ostvario je sve što je netko na njegovoj poziciji mogao, ali umjesto toga on je izabrao djeci govoriti o toleranciji. Na tome nam svima može biti uzor - zaključio je Šarar.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.