Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
26. ožujka 2019.
Film za djecu

"Dječak u oblacima" redateljice Meikeminne Clinckspoor o odnosu između čovjeka, životinja i prirode

"Dječak u oblacima" redateljice Meikeminne Clinckspoor o odnosu između čovjeka, životinja i prirode
"Dječak u oblacima" redateljice Meikeminne Clinckspoor o odnosu između čovjeka, životinja i prirode
Autor:
Objavljeno: 1. travanj 2018. u 22:01 2018-04-01T22:01:55+02:00

Jedan od filmova čija je tema djetinjstvo i otkrivanje svijeta oko sebe te prilagođavanje na nove životne uvjete, Dječak u oblacima, upravo se prikazuje u domaćim kinima.

Dvanestogodišnji Niilas živi s ocem otkako zna za sebe i gotovo se uopće ne sjeća svoje majke. Stoga nije nimalo sretan kada je ljeto prisiljen provesti s majkom, među Saamima, narodom na ruralnom sjeveru Švedske. Unatoč toploj dobrodošlici, Niilas se povlači u sebe i jedina koja ga uspijeva izvući iz ljušture njegova je polusestra Sunnà. Saami se bave uzgojem sobova, a kada jedan od njih nestane, Niilas se pridružuje potrazi. Postupno, on otkriva svoje korijene i doživljava najuzbudljivije ljeto svoga života, ispunjeno pravim pustolovinama.

Smješten u očaravajuć krajolik švedskog sjevera, film Dječak u oblacima istražuje odnos između čovjeka, životinja i prirode te važnost i ljepotu suživota obilježenog poštovanjem i odgovornosti prema prirodi. Redateljici filma Meikeminne Clinckspoor ovo je prvijenac, a do sada je bila najpoznatija po kratkim igranim filmovima koji također spadaju u kategoriju dječijih filmova – žanra za koji redateljica i sama priznaje da se odlučila specijalizirati.

Na međunarodnom dječjem filmskom festivalu u Torontu, Dječak u oblacima bio je nominiran za veliku nagradu žirija u kategoriji najboljeg filma godine, a u istoj je kategoriji odnio pobjedu na filmskom festivalu u Kristiansandu. Riječ je o belgijskoj, nizozemskoj, švedskoj i norveškoj ko-produkciji, a sam film sniman je u razdoblju od srpnja do rujna 2016. godine uglavnom u Norveškoj uz budžet od dva milijuna eura. Glavne uloge u filmu ostvarili su Daan Roofhooft, Ayla Garen Audhild P. Nutti, Geert Van Rampelberg i Sara Sommerfeld.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka