Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
U susret Porinu

Belan promovirao knjigu nota najvećih hitova: 'Pjesme koje ne možeš oprati'

Foto: M. Aničić
Foto: M. Aničić
Autor:
Objavljeno: 29. ožujak 2019. u 10:36 2019-03-29T10:36:21+01:00

U ovoj zbirci za koju je sam Neno Belan rekao kako se nada da će »pomoći nekim novim klincima zaljubljenim u glazbu«, nalazi se 31 njegova skladba

OPATIJA Dok su se Yacht Clubom u Opatiji, uz samo more širili primamljivi mirisi ribljih specijaliteta, gosti su pristizali sa svih strana i u velikom se broju odazvali jučerašnjoj promociji notnog albuma istaknutog skladatelja i pjevača Nene Belana izašlog na inicijativu Hrvatskog društva skladatelja, odnosno edicije Cantus d.o.o. U ovoj zbirci za koju je sam Neno Belan rekao kako se nada da će »pomoći nekim novim klincima zaljubljenim u glazbu«, nalazi se 31 Belanova skladba. Radi se o njegovim najuspješnijim autorskim ostvarenjima, pjesmama kao što su »Divojka sa juga«, »Dotakni me usnama«, »Pričaj mi o ljubavi«, »Rijeka snova«, »Zar više nema nas« i drugima, a o svemu su na promociji pored autora, govorili i Zrinko Tutić, te Siniša Škarica. Ugodno druženje zaljubljenika u note i magični svijet glazbe, Neno Belan i njegov bend Fiumensi uz koje je pune 22 godine, dodatno su uljepšali i izvođenjem u akustičnoj verziji nekih od najdražih pjesama koje su danas već postale evergreeni.

f283am4

– Riječ je o prvoj zbirci mojih pjesama u notnom izdanju. To je knjiga nota za one koji žele svirati moje pjesme. Dakle, vrlo je jednostavno – otvore tu knjigu i unutra imaju harmonije, tekst, melodiju... I tada ih mogu svirati. Zbirku je izdao Cantus i unutra se nalazi izbor najpopularnijih skladbi. Kada su mi predložili da se uhvatimo tog posla, prihvatio sam ga s oduševljenjem i eto – knjiga je tu i nadam se da će biti korisna – rekao je Neno Belan.

f283am6

Zrinko Tutić je slikovito opisao zbog čega su Belanove pjesme posebne.

– Ovaj je skladatelj dio kolektivne svijesti. Njegove se pjesme može voljeti ili ne voljeti, ali sigurno je da ih se ne može oprati sa sebe – rekao je Tutić.
Nadovezao se Siniša Škarica, po čijim riječima stvaralaštvo Nene Belana i Fiumensa spada u rubriku »vjerovali ili ne«, budući da je od 2003. nadalje, punih 15 godina za redom svaka njihova pjesma s kojom su nastupili na festivalu u Šibeniku, sve do idućeg festivala u istom gradu bila najslušanija pjesma, a mnoge od njih i najslušanije u Hrvatskoj.

Foto: M. Aničić

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.