Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 4n
Sutra: 18° 18° 4n
20. listopada 2019.
Dva dana SF i fantasy konvecije

foto 8. Liburnicon: Pirati okupirali Opatiju

Snimio Marin ANIČIĆ
Snimio Marin ANIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 26. kolovoz 2013. u 14:16 2013-08-26T14:16:00+02:00

Ključna tema ovogodišnjeg festivala bila je posvećena piratima, a glavne gošće bile su američka autorica Jaqueline Carey i književna kritičarka i urednica Cheryl Morgan koje za Liburnicon imaju samo riječi hvale 

OPATIJA Znanstvena dostignuća ranih kultura – kao, primjerice, dobivanje istosmjerne struje iz galvanskih članaka u Babiloniji i Kini, impozantno i tehnički sofisticirano graditeljstvo na Bliskom istoku i u Egiptu, izuzetna složenost jezika sanskrta – sve je to dio fenomena »znanja prije znanja« koji još uvijek zbunujuje znanstvenike, kako je to na predavanju u sklopu Liburnicona, u petak navečer, objasnio profesor Ivan Šimatović.

Dan kasnije, potencijalni odgovor na tu intrigantnu temu ponudio je talk-show »Znanost za budućnost« koji je poznati voditelj »s ruba znanosti« Krešimir Mišak vodio pred ispunjenim auditorijem školske dvorane – ključ bi mogli biti paleokontakti, odnosno komunikacija vanzemaljskih rasa i drevnih zemaljskih civilizacija...

Jesu li vanzemaljci doista komunicirali s našim precima, možda budemo u prilici uskoro doznati, ako je suditi po predavanju astronoma Korada Korlevića, jedne od najvećih liburnikonovskih zvijezda bez koje ne može proći gotovo niti jedna konvencija, koji je u ispunjenoj dvorani predstavio temelje svemirskih putovanja uz pomoć zvijezda.

f248am31
8. liburnicon / Snimio Marin ANIČIĆ

 Tko ima najbolji kostim?

No, daleko od toga da su čitava dva dana opatijske SF i Fantasy konvencije, festivala Liburnicon, što se proteklog vikenda održao u opatijskoj osnovnoj školi, bili posvećeni isključivo (spekulativnoj) znanosti: ključna tema ovogodišnjeg, osmog izdanja jednog od najvećih hrvatskih okupljanja ove vrste, bila je posvećena piratima, što znači da su se na sve strane mogli vidjeti atraktivni primjerci gusara i piratkinja od glave do pete vjerni tadašnjoj modi, koji su vizualni dojam pojačavali i izgovarajući fraze poput »Shiver me timbers« ili »Shut yar bunghole«.

Cosplay, natjecanje u kostimiranju, uvijek izazove veliko zanimanje sudionika koji pokazuju iznimnu kreativnost u izradi svojih kostima i dosljednost pri »uživljavanju« u ulogu, a uz pirate, mogli su se u druženju s »običnim ljudima« vidjeti i likovi iz anima, SF filmova i serija, hororičnih videoigara.

Sve u svemu – što uniformiranih, a što civilnih posjetitelja – skupilo ih se na Liburniconu prema procjeni organizatora više od dvije tisuće, pri čemu je vladala velika raznovrsnost dobi i interesa, jer dok su jedni uživali na šanku i koncertima grupa Belfast Food i Slip, drugi pohodili predavanja i radionice, treći su »dijete u sebi« zabavili širokim izborom igara. 
 

I stari, i mladi

– Iznimno smo zadovoljni ovogodišnjim izdanjem, i samom posjećenošću koja pokazuje da je Liburnicon postao jedna od najposjećenijih opatijskih manifestacija. Posebno veseli činjenica da nismo privukli samo usku, fanovsku populaciju, nego ljude iz čitave Hrvatske, i predstavnike svih dobnih skupina – najmlađi i oni malo stariji mogli su uživati u igrama ili koncertima, a imali smo i puno starijih, ozbiljnijih posjetitelja koje su više privlačile zanimljive teme znanstvenih predavanja, pa je tako talk-show koji je vodio Mišak posjetilo gotovo tri stotine ljudi, kazao je Ivan Cerovac, predsjednik udruge Kulturni front koja stoji iza organizacije Liburnicona. 

  Središnja događanja 8. izdanja Liburnicona odvijala su se u »režiji« dviju glavnih gošći manifestacije – američke autorice Jaqueline Carey i književne kritičarke i urednice Cheryl Morgan koja je za svoj rad zaslužila nekoliko prestižnih nagrada »Hugo« i koja je čitavu konvenciju u »realnom vremenu« putem Twittera i bloga prenosila svojoj širokoj fanovskoj bazi. 

  Dvije dame su govorile o značaju fantasy žanra u popularnoj literaturi i rastu ugleda pod-žanrovske kategorije »urban fantasy«. 
 

Bolji od drugih

– Eskapizam, posebice tijekom ekonomske krize, svakako je dio odgovora na pitanje zbog čega je fantasy danas tako popularan. Ali, imali smo u to vrijeme i nekoliko velikih pop-kulturnih fenomena kao što su filmovi prema »Gospodaru prstenova«, serija »Igre prijestolja« na televiziji koja je pokazala ljudima da fantastika nisu samo vilenjaci i drva koja govore, nego da može sadržavati i vrlo »prljavi i iskreni« realizam, što je vjerojatno doprinjelo popularnosti žanra, kazala je Carey, dok je Morgan dodala kako smatra da je fantasy oduvijek bio popularni dio kulture – počevši od priča poput Odiseje ili Beowulfa – te da se sada polako vraća u modu.

Osim o fantasyju, dvije su gošće rado govorile i o samoj manifestaciji, koju su iznimno nahvalile, kazavši da se razlikuje od uobičajenih »konovskih događanja« u zapadnom svijetu koje se odvijaju uglavnom u »sterlinom okruženju hotela« dok ova opatijska obiluje zabavnim programom koji je nadišao zatvoreni prostor i »prelio« se u dvorište škole, ali i obližnju plažu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.