Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.

U Rijeci organiziran 1. Hrvatsko arapski gospodarski forum: PGŽ zanimljiva ulagačima iz arapskih zemalja

U Rijeci organiziran 1. Hrvatsko arapski gospodarski forum: PGŽ zanimljiva ulagačima iz arapskih zemalja
U Rijeci organiziran 1. Hrvatsko arapski gospodarski forum: PGŽ zanimljiva ulagačima iz arapskih zemalja
Objavljeno: 27. prosinac 2016. u 23:59 2016-12-27T23:59:00+01:00

Danas (27.12. 2016.) je u Rijeci, u organizaciji udruge Hrvatsko arapskog društvo prijateljstva – HADP organiziran 1. Hrvatsko arapski gospodarski forum koji ima za cilj produbiti ekonomske odnose između Hrvatske i zemalja arapskog govornog područja te povezivanje hrvatskih gospodarstvenika s tržištima arapskih zemalja kao i privlačenje novih investitora ulagača u Hrvatsku.

Predsjednik Hrvatsko arapskog društva prijateljstva Aljoša Babić na početku je istaknuo kako je Društvo ove godine u Zagrebu organiziralo 1. Festival arapskog film te neposredno nakon toga i Dane arapskog filma u Rijeci, Splitu i Varaždinu. Također, organizirana je i humanitarna akcija Srcem uz izbjeglice u kojoj su se prikupljena sredstva uplaćena na račun Crvenog križa.

Na današnjem gospodarskom forumu javnosti je predstavljena i brošura „Zeleno plavi dragulj“ koja ima za cilj upoznati stanovnike arapskog govornog područja s prirodnim ljepotama, investicijskim potencijalima i turističkim sadržajima Primorsko – goranske županije. Ova brošura distribuirati će se putem hrvatskih veleposlanstava u arapskim zemljama, u ambasadama i konzulatima arapskih zemalja u Republici Hrvatskoj, putem turističkih zajednica, gospodarskih komora, info i turističkih punktova, na aerodromima i pomorskim lukama na avionskim linijama arapskih avio – kompanijai sl. Naglašeno je kako je ovo jedinstveni materijal ovakvog tipa u Republici Hrvatskoj.

Khaldoun Sukhnie, privatni poduzetnik iz Rijeke zalaže se za djelovanje u pravcu pronalaska kvalitetnih investitora kojima bi se prezentirali projekti, poticalo ih se na ulaganje te objasnile kompetitivne prednosti investiranja u Primorsko – goransku županiju i RH. Smatra od velike pomoći i katalog investicija PGŽ.
Amine Msalmi, mladi poduzetnik iz Zagreba, porijeklom iz Tunisa smatra da postoji veliki potencijal za gospodarsku suradnju između Hrvatske i arapskih zemalja no drži da je potrebno razraditi različite strategije prema zemljama sjeverozapadne Afrike od onih na bliskom istoku. Zalaže se i za uvođenje većeg broja avionskih linija iz Hrvatske prema arapskim zemljama.

hrvatsko-arapski-gospodarski-forum-slika1

Adel Said, predsjednik Hrvatsko – egipatskog društva prijateljstva najavio prvi ženski filmski festival koji će se održati u Aswanu ( Aswan Women's Film Festival) u veljači slijedeće godine kojeg će popratiti i paneli, radionice i diskusije. Na njemu su najavljeni i filmovi hrvatskih autorica kao i predavanja vezanih uz prava žena. Cilj festivala je poboljšati sveopću svijest o ulozi žena kako u Egiptu tako i u ostatku svijeta.

Zaključak Foruma je da postoje velike mogućnosti i potencijali za ulaganja kapitala iz arapskih zemalja u Primorsko goransku županiju upravo zbog njene multikulturalnosti i otvorenosti prema različitostima. Također, naglašeno je kako ovakve manifestacije treba povezivati s sličnim projektima kao što je Invest forum PGŽ i njemu slična događanja.

Glavni pokrovitelj 1. Hrvatsko arapskog gospodarskog foruma, kao i brošure „Zeleno – plavi dragulj“ je Primorsko goranska županija, a medijski pokrovitelj Novi list.

hrvatsko-arapski-gospodarski-forum-slika2

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.