Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 1
Sutra: 22° 28° 1
19. rujna 2018.

PAR zna odgovor na pitanje zašto učiti strani jezik?

PAR zna odgovor na pitanje zašto učiti strani jezik?
PAR zna odgovor na pitanje zašto učiti strani jezik?
Objavljeno: 21. rujan 2017. u 0:01 2017-09-21T00:01:00+02:00

Učenje stranih jezika postaje sve popularnije, pogotovo među mlađom populacijom. Osnovne prednosti učenja stranog jezika poznajemo svi, a neke od njih vučemo i iz starih poslovica, poput koliko jezika znaš, toliko ljudi vrijediš. No, ništa ne može uvjeriti čovjeka više od dobre stare statistike, a te podatke najbolje je sumirala Visoka poslovne škola PAR koja ima svoj Centar za jezike

Prema podacima Eurostata, 63% stanovnika EU govori neki strani jezik, a njih čak 31% ocjenjuje to znanje kao dobro ili odlično. Najveći broj mladih Europljana koji govore barem jedan strani jezik su osobe za koje se smatra da su u naponu svoje ekonomske snage, te tek ulaze ili stječu prvo desetljeće iskustva na tržištu rada. To su osobe u dobi od 25 do 34 godina – a čak tri četvrtine njih navodi kako se dobro služi još barem jednim stranim jezikom.

Stranica za strane prijevode, OneHourTranslation došla je do zanimljivog zaključka prateći ponašanje svojih korisnika. Naime, prema njihovom sudu, najviše se isplati učiti španjolski jezik i to iz čisto ekonomskih razloga. Osim toga, španjolski je jedini europski jezik koji ima više izvornih govornika od engleskog jezika. To ga čini iznimno zanimljivim jer obuhvaća veliko geografsko područje, a time i dobre ekonomske prilike.

Na Visokoj poslovnoj školi PAR zabilježili smo veliki porast interesa za učenje španjolskog jezika među našim studentima, ali među polaznicima tečajeva prevladava interes za njemački, koji izvodimo na svim razinama, kazala je Martina Jurković, voditeljica programa cjeloživotnog obrazovanja na PAR-u.

Studenti PAR-a znaju da se znanje stranih jezika smatra prednošću pri zapošljavanju. Upravo zbog toga, redoviti studijski program Visoke poslovne škole PAR uključuje, uz učenje poslovnog engleskog, učenje još jednog stranog jezika. Ako promotrimo tržište rada i zahtjeve poslodavaca, možemo primijetiti kako su strani jezici ili zahtjev ili prednost pri zapošljavanju, pogotovo u poslovima prodaje, u turizmu i ugostiteljstvu, IT-u i telekomunikacijskoj industriji. No, pored redovitih praktičnih prednosti učenja, kao onih iz potrebe i želje za napredovanjem u poslovnom smislu, potrebno je naglasiti kako postoje i mnoge druge. Naime, učenjem stranog jezika obogaćujemo svoja iskustva i jačamo kulturnu svijest, a empirijski je dokazano kako učenje stranih jezika povećava samopouzdanje te pozitivno utječe na sve aspekte čovjekove prirode.

Uzimajući u obzir prednosti i statistiku, u PAR-ovom Centru za jezike smo razvili niz specijaliziranih tečajeva engleskog jezika - od pripremnih tečajeva za polaganje TOEFL i IELTS testova, engleskog u turizmu i ugostiteljstvu, tečaja interkulturne komunikacije do poslovnog engleskog i tečaja osnova gramatike engleskog jezika, pojašnjava Martina Jurković, voditeljica PAR-ovih programa cjeloživotnog obrazovanja. Naravno, uz engleski, nude se i mnogi drugi jezici u konverzacijskim i poslovnim varijacijama.

S obzirom na to da Centar djeluje u sklopu visokoobrazovne institucije, nudi mnogo dodanih vrijednosti svojim klijentima, kao što su mogućnost stjecanja ECTS bodova, ali i uključivanje u ostale programe cjeloživotnog učenja koje PAR redovito organizira.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka