Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Omiljena zabava

Otkrivamo najbolja mjesta za roštiljanje u Primorsko goranskoj županiji

Foto iStock
Foto iStock
Objavljeno: 5. svibanj 2018. u 9:06 2018-05-05T09:06:00+02:00

Kad je u pitanju Primorsko-goranska županija, najraznolikija, po mnogima, i ne samo njezinim stanovnicima, najljepša u Hrvatskoj, mjesta za roštiljanje ima – bezbroj 

powered_medium

Roštilj je sinonim za pripremanje hrane koji apsolutno ima jasne veze sa samim počecima civilizacije.

Otkriće vatre, pa kasnije organizirani uzgoj hrane bili su preteče današnjeg – roštilja. On stoga ne samo da predstavlja jedan vrlo ukusni model za pripremu jela, roštilj je mnogo više od toga, on je zapravo jedan od zadnjih netaknutih dodira s praskozorjem civilizacije. Ne čudi stoga da je roštilj omiljena »zabava« izletnika, da je zapravo roštilj pravi ako se priprema u prirodi.

Moguća je dakako njegova priprema u dvorištu ili na sličnim mjestima uz dom, no nekako je slasniji, »slađi« ako ga priredimo u nekom od omiljenih izletišta. Uostalom i ljudska je civilizacija počela u prirodi, dvorišta i balkoni mnogo su kasnije izmišljen.

Zakonski propisi

Kad je roštiljanje u pitanju, odgovornost prema prirodi na prvom je mjestu. Strogo se mora pridržavati propisa tako da ističemo i zakonske odredbe koje se odnose na loženje vatre na otvorenom.

Pod otvorenom vatrom ne smatraju se roštilji u metalnom ili vatrootpornom kućištu izrađeni tako da ne postoji mogućnost da se iz kućišta vatra prenese na otvoreni prostor, te improvizirani roštilji postavljeni na okućnicama u naseljenim mjestima. Roštilj iz stavka 1. ovog članka može se koristiti uz uvjet da je očišćeno najmanje 1,5 metara okolnog zemljišta kako bi se onemogućilo širenje požara, uz obavezno pripremljeno i postavljeno priručno sredstvo za gašenje (aparat za gašenje ili voda). Koriste li se improvizirani roštilji iz stavka 1. ovog članka tada mora biti pripremljen sigurnosni pojas, odnosno očišćeno okolno zemljište od svih gorivih tvari u krugu od 3 metra od ruba roštilja, te je osigurano i postavljeno priručno sredstvo za gašenje.

Nema naprosto obitelji ili nekog njezinog člana koja nije makar jednom roštiljala u nekom od izletišta kojima obiluje baš svaka hrvatska regija.

Najprivlačniji Gorski kotar 

Kad je u pitanju Primorsko-goranska županija, najraznolikija, po mnogima, i ne samo njezinim stanovnicima, najljepša u Hrvatskoj, mjesta za roštiljanje ima – bezbroj. No, moramo primijetiti kako su ipak posjećenija i izletnicima draža ona u brdskim dijelovima županije. Baš kao što na roštilj radije stavljamo meso no ribu, vjerojatno i zbog toga što ga je lakše pripremiti, tako se i za roštiljanje u manjoj mjeri odabiru mjesta uz more.

A Gorski kotar je u tome – najprivlačniji. Pokazao je to i nedavni blagdan koji je okarakteriziran i kao »desant izletnika«, pa tako i majstora roštilja na taj privlačni kutak Hrvatske. Jako se mnogo izletnika sjatilo u Kamačnik, popularno izletište nedaleko Vrbovskog, a vrlo blizu njemu je po zanimanju bila i park-šuma Golubinjak. Omiljena goranska mjesta za roštiljanje bila su iz uz Omladinsko jezero nedaleko Lokava kao i pozicije uz turistima najposjećenije goransko mjesto – Fužine.

Put prema Grobničkom polju, starom cestom jer ljubitelji roštilja nikako nisu oni koji jure i žure kroz život, svakako će otkriti još jedno omiljeno mjesto – Platak. Taj privlačni planinski kraj ima, kao malo koje mjesto, čak i organizirano, on line bukiranje roštilja. Deset pozicija u zoni roštiljanja se u danima vikenda mogu rezervirati tako da je užitak zajamčen čak i ako se na izlet kasno krene.

Za izletnike koji preferiraju mjesta u okolici Rijeke, pozicije uz izvor Rječine svakako idu u red najprivlačnijih. Kad krenu proljetni blagdani, dok još nema velikih vrućina i s njima izazvanih opasnosti, taj bajkoviti dio Grobnika zna biti silno načičkan izletnicima među kojima se dimi na desetke roštilja.

Zapadni dio PGŽ-a 

Put prema zapadnim dijelovima Županije, otkrit će dobre pozicije za roštiljanje na Gornjoj Drenovi, kao što svoju čar nosi i nekoliko pozicija u okolici Klane.

Lovačke kuće

Za one organiziranije izletnike koji glad umiruju jelima s roštilja, odličan je prijedlog najam lovačkih kuća kojima također obiluje Primorsko-goranska županija. One se u pravilu nalaze u netaknutoj prirodi, a nude i sve ostalo, osim mesa i gladi, što je potrebno za pripremu roštilja. Jedna od izletnicima najdražih takvih pozicija je Lovačka kuća u Liscu nedaleko Klane.

Matuljski kraj nudi i put prema Munama gdje se može pronaći niz sjajnih pozicija za roštiljanje, no destinacija koja se u jako lijepu memoriju uvukla generacijama i generacijama izletnika je svakako ona na – Lisini. Istina, nekad je izgledala bolje nego danas, no unatoč tome, nalazi se jako visoko na mjestu omiljenih izletišta za roštiljanje.

I sam Park prirode Učka ne ignorira mogućnost pripreme roštilja. Nekadašnji centar za rekreaciju što se nalazi ispod Poklona ima pripremljene pozicije za roštiljanje čime se izbjegava opasnost od devastacije prirode.

Mnogo je pozicija za roštiljanje i uz morsku obalu, no izletnici ipak radije biraju šumske, brdske predjele. Zašto? Odgovora je mnogo, no čini nam se da su oni upisani negdje duboko u našoj genetici, tamo gdje je zapisano kako se civilizacija zapravo probudila i krenula u ubrzani razvoj čovječanstva onda kad je izmišljen pretpotopni – roštilj. Ono što tada nisu imali, a danas nama čini nedjeljivi dio roštiljanja i uživanju u hrani s roštilja je – pivo.

SPARIVANJE

1. OŽUJSKO PIVO: kobasice, čvarci, kulen, blagi sirevi, plodovi mora

2. OŽUJSKO AMBER: piletina, plodovi mora, povrće s roštilja, blagi sirevi, svinjetuina

3. OŽUJSKO REZANO: divljač, prokulice, slanina, patka, pirjano meso

4. OŽUJSKO LIMUN I GREJP: voćne salate, jagode, borovnice, piletina, mascarpone

*Realizirano u suradnji s Ožujskim /Zagrebačka pivovara 1892.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.