Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 24° 1
Sutra: 28° 30° 2
19. lipnja 2018.
RAZGOVOR S GRADONAČELNIKOM OPATIJE IVOM DUJMIĆEM

Opatija će biti najbolji grad za život u Hrvatskoj

Ivo Dujmić
Ivo Dujmić
Objavljeno: 2. lipanj 2017. u 10:42 2017-06-02T10:42:00+02:00

Opatijci vide da smo krenuli naprijed i da idemo u dobrom smjeru, to je ključ svega. Rad i rezultati, djela i manje priče. Jedinstvo i napredak, jer je ostalo još posla kojeg moramo zajedno dovršiti kako bi Opatija i dalje bila prva! Prva po brizi za mlade i one starije, prva po radnim mjestima, po prosperitetu i stabilnosti

Ivo, jeste li umorni nakon ove duge i teške kampanje?

Iskreno mogu reći da nisam, zato jer živim Opatiju i nije mi teško boriti se. Građani trebaju shvatiti koliko je važno da Opatiju još četiri godine nastavi voditi osoba koja zna preuzeti odgovornost i koja želi 24 sata dnevno raditi na dobrobit ovog najljepšeg grada na svijetu.

 Prema nekim anketama građane Opatije najviše muči parking. Kako mislite riješiti taj problem?

Odlukom prijašnje vlasti parking je na deset godina dobila tvrtka „Liburnija parking" kojoj uskoro ističe koncesija te se parking vraća u gradske ruke. Više neće biti drakonskih kazni ako 15 minuta niste platili parking, ali uvodimo i nova pravila. Građani Opatije će imati jedan sat besplatnog parkinga svaki dan te mnogo povoljniju cijenu nego li je ona sada za svaki idući sat. Isto tako od 15.9. do 15.5. parking će vikendima biti potpuno besplatan. Stanari i zaposleni imati će mnogo povoljniju cijenu parkinga. Opatijci više neće plaćati skupi parking.

Je li istina da će od jeseni novčanik umirovljenika biti bogatiji za 1.000 kuna godišnje? 

Da, to je točno. Svi umirovljenici s mirovinom manjom od 3.000 kuna dobiti će novčani bon od 500 kn za Božić te 500 kn za Uskrs. Ali uvodimo i nešto potpuno novo, a to je besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje za sve umirovljenike s mirovinom manjom od 3.000 kn.

Većina u Gradskom Vijeću

Tek kada se izabere gradonačelnik može se slagati većina u Gradskom vijeću. Svaki dogovor prije toga ne vrijedi, sve pada u vodu. Sa osvojenih 6 mandata u vijeću imamo više od jedne trećine ukupnog broja mandata jer sve druge stranke imaju samo po 2 ili 1 mandat. Dovoljno je pogledati političku krizu na državnoj razini gdje se dvije stranke ne mogu dogovoriti, a kamo li kod situacije da većinu od 9 vijećnika treba osigurati 8 stranaka? To bi bio "kaos" i značilo da započeti razvoj Opatije staje, te da bi se umjesto nastavka rada i napretka “bavili sami sa sobom”. Zato počujem da ćemo nakon pobjede u nedjelju sastaviti stabilnu, zdravu i snažnu većinu koja jedina može jamčiti jedinstvo i napredak, bez svađa i podjela. Biti će tonajbolje Gradsko vijeće u povijesti Opatije!

Čekajte, Grad će umirovljenicima plaćati dopunsko osiguranje?

Da, novčanik umirovljenika s mirovinom manjom od 3.000 kn će biti veći za dodatnih gotovo 900 kn što ukupno s novčanim bonom za Uskrs i Božić iznosi 1.900 kn godišnje.

 Nudite i potpuno nove uvjete vrtića, ali i vrlo visoku naknadu za novorođenu djecu?

Da, od ove jeseni građani Opatije plaćati će vrtić po potpuno novim uvjetima. Osnovna cijena plaćati će se samo za prvo dijete, a za drugo i svako sljedeće dijete će vrtić biti potpuno besplatan. Isto tako, za svakog novorođenog Opatijca roditelji će od Grada dobivati jednokratnu naknadu od 10.000 kuna.

Hoće li Opatija uvesti besplatne udžbenike?

Da, udžbenici će biti besplatni već od ove školske godine, a dobiti će ga svi koji pohađaju osnovnu školu u Opatiji.

Kada mislite uvesti te nove mjere?

Najkasnije do jeseni.

Uvodite i nove mjere za poticanje zapošljavanja? Što to točno znači za građane Opatije?

Grad Opatija i sada ima poticaje za zapošljavanje i samozapošljavanje, ali iznos poticaja bitno raste. U praksi to znači da svatko tko zaposli Opatijca dobiva odmah 10.000 kn te 2.500 kn mjesečno sljedećih 12 mjeseci. Ako pak građani žele otvoriti svoj obrt ili tvrtku dobiti će odmah 10.000 kn te mjesečno još 2.000 kn sljedećih 12 mjeseci. Za otvaranje OPG-a građani će jednokratno dobiti 6.000 kn i mjesečno 1.000 kn. 

Ponovno uvodite i tzv. City Bus?

Da, Opatija će ponovno imati mali gradski autobus i to na električni pogon koji će biti potpuno besplatan za sve građane, a ići će na relaciji: Volosko - Ulica M.Tita - Punta Kolova (novi Dječji vrtić) – Nova cesta – Naselje Zora – Novi Dom Zdravlja – Volosko. Planiramo uvesti i još jedan dodatni mali autobus za prigradska naselja.

Više neće biti drakonskih kazni ako 15 minuta niste platili parking, ali uvodimo i nova pravila. Građani Opatije će imati jedan sat besplatnog parkinga svaki dan na području cijelog grada, a i svaki dodatni sat biti će jeftiniji nego li je sada. 

 

Hoćete li konačno izgraditi novu Slatinu?

Sa Slatinom smo imali velikih problema oko imovinsko-pravnih odnosa, pa smo zadnjih godina radili na rješenju tih problema i oni su sada iza nas. Sa uređenjem nove Slatine krećemo čim je prije moguće. Vjerujem da će za dvije godine ona biti u potpuno novom ruhu i na ponos svih nas.

Svaki puta kada hodam Opatijom gledam tu ružnu Pančeru. Hoćete li je konačno riještii?

Pančera više neće biti ruglo ovoga grada. Opatija ne zaslužuje ono što sada imamo. Postoji projekt, Pančera će biti naš ponos i to vrlo skoro.

 Planirate izgraditi i dvije nove garaže te novi trg?

Već ove godine kreće gradnja nove garaže Gorovo sa 260 parkirnih mjesta, a na vrhu same garaže će biti i igralište. U planu je i brza gradnja nove garaže Črnikovica koja će riješiti sve probleme parkinga na Voloskom, ali i trga na Tržnici jer Opatija to zaslužuje.

Najavljujete i izgradnju puno malih parkirališta?

Opatija ima kroničan problem uskih cesta te nedostatak parkirnih mjesta na cijelom području grada. Tom ćemo problemu stati na kraj izgradnjom novih parkirnih mjesta svugdje gdje je to moguće. Pritom ne mislim samo na centar Opatije nego na sva naselja. Odmah nakon izbora krećemo sa izgradnjom novog parkinga na Tošini čime trajno rješavamo problem parkinga u tom dijelu grada.

 Što je sa projektom izgradnje nove Opatijske luke? 

Taj projekt ovisi o mnogo faktora, a najmanje o nama u Gradu. Zato sam odlučio da nećemo čekati taj projekt nego odmah krenuti u produženje postojećeg mula jer to je Opatiji potrebno.

 

Svatko tko zaposli Opatijku ili Opatijca dobiva odmah 10.000 kn te 2.500 kn mjesečno sljedećih 12 mjeseci. S ovim novim mjerama će za četiri godine biti nemoguće da bude nezaposlenih Opatijaca.  

 Opatija ima veliki problem sa vatrogascima i hitnom pomoći koji se nalaze u samom centru. Imate za to rješenje?

Za vatrogasce gradimo novi Vatrogasni dom na Novoj Cesti. Na istoj lokaciji nalaziti će se i potpuno novi Dom zdravlja koji će biti jedan od najljepših u Hrvatskoj, a u sklopu njega će biti i hitna pomoć. Znate što je zanimljivo, na novi Dom zdravlja nećemo potrošiti niti jednu jedinu kunu jer će se financirati prodajom starog Doma zdravlja.

Mladi se bune da nema noćnog života u Opatiji. Kako to komentirate?

Gledajte, Opatija ne može i nikada neće biti meka noćnog života jer Opatijci to ne žele, ali ni Opatijski turizam nije okrenut zabavi mladih nego turista dubljeg džepa. Oni žele dobre hotele, fine restorane, dobre specijalizirane klubove kao što je jazz Club ili slično. Ipak mladi Opatijci su nam važni pa je Club u KTC-u „Gervais" namjenjen upravo njima.

 Najavljujete i izgradnju novog nogometnog igrališta?

Da, idejni projekt uređenja je već napravljen, u narednom razdoblju slijedi dorada i izrada glavnog projekta. Opatija će za četiri godine imati nogometno igralište kakvo zaslužuje.

Najavili ste puno projekata, zašto to niste i prije učinili?

Ja mogu obećati, samo ono što mogu ispuniti. Većinu ovih projekata nije bilo moguće ranije realizirati, jer su u prvom planu bili kapitalni gradski projekti poput izgradnje sportske dvorane i centra "Gervais", koji su sada uspješno ostvareni. Bilo bi neozbiljno i neodgovorno ranije najavljivati navedene projekte i mjere, jer nešto se jednostavno ne može, a pogotovo ne u roku u kojem bi svi mi to htjeli. Moj je zadatak osigurati normalno funkcioniranje grada, razvoj i temelje Opatijkama i Opatijcima za zapošljavanje i investiranje. Puno je napravljeno do sada, usudim se reći i više nego za vrijeme bilo kojeg mog prethodnika. Sve što sam obećao, to sam i ostvario.

Svi umirovljenici s mirovinom manjom od 3.000 kuna dobiti će novčani bon od 500 kn za Božić I Uskrs. Ali uvodimo i nešto potpuno novo, a to je besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje za umirovljenike.  

 Bliži se špica turističke sezone. Je li Opatija spremna?

Itekako. Tijekom ove izborne kampanje cijelo sam vrijeme radio upravo na pripremi grada za glavnu sezonu. Svi su u akciji te ćemo spremno dočekati sve goste. Opatija od ove godine ima mnogo novih smještajnih kapaciteta, ali i novouređenih hotela te apartmana. Upravo luksuzni privatni smještaj postaje sve važnija grana našeg turizma te na tome čestitam svima koji su uložili svoja sredstva, ali i radili cijele zime da dočekaju goste u novim i obnovljenim apartmanima.

Kakve su najave za sezonu?

Slobodno mogu reći da Opatija nikada nije imala tako dobru sezonu kakva će biti ova. Najave su odlične. Samo da sve odradimo kako treba u što ne sumnjam. Ali najave su jako dobre i za posezonu što Opatiju svrstava u malobrojna mjesta na Jadranu gdje turizam traje gotovo cijelu godinu.

Prošle godine je Opatija po prvi puta imala organizirani Advent. Planirate nešto tako i ove godine?

Naravno i to puno veći i bolji Advent koji ćemo organizirati u suradnji sa Turističkom zajednicom, hotelijerima, obrtnicima i ugostiteljima. Želimo da ove godine svi opatijski hoteli budu puni u prosincu. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti, jer smo već do sada postigli sinergiju i zajedništvo između svih ovih subjekata. Samo tako Opatija može nastaviti ići naprijed. Zato već sada mogu najaviti barem 20 velikih događaja tijekom novog Adventa u Opatiji.

Od sljedeće godine osnovna cijena vrtića plaćati će se samo za prvo dijete, a za drugo i svako sljedeće dijete će vrtić biti potpuno besplatan. Isto tako, za svakog novorođenog Opatijca roditelji će od Grada dobivati jednokratnu naknadu od 10.000 kuna.

Često Vam konkurencija spočitava da ste prestar za vođenje Grada. Kako to komentirate?

Imam 65 godina, ali itekako puno force da nastavim raditi za dobrobit Opatije. Jer Opatiju živim, a raditi za Opatiju me čini sretnim. Znate što kažu, ne postoje stari i mladi, postoje uspješni i neuspješni, dobri i loši. To je moj odgovor.

I na kraju, kako Opatiju vidite za četiri godine?

Vidim je kao lidera turizma na Jadranu sa potpuno obnovljenim hotelima, sa uređenim plažama i svom infrakstrukturom koja joj omogućuje rast u turističkom, kulturnom, zabavnom i sportskom smislu! Opatija će biti grad sa daleko najnižom stopom nezaposlenosti. Siguran sam da će naš grad biti najbolje mjesto a život u Hrvatskoj. Opatija je bitna i Opatijci to zaslužuju.

Ivo Dujmić

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka