Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
11. prosinca 2019.
Pivovara Kaltenberg Adria na Kukuljanovu

Mjesto gdje brewmaster proizvodi pivo

Mjesto gdje brewmaster proizvodi pivo
Mjesto gdje brewmaster proizvodi pivo
Autor:
Objavljeno: 1. listopad 2018. u 12:27 2018-10-01T12:27:41+02:00

Za vrhunsku kvalitetu njemačkih piva ne trebate ići van zemlje, bavarski brewmaster proizvodi pivo u novootvorenoj pivovari Kaltenberg Adria na Kukuljanovu.

U nastavku donosimo kratku priču o bavarskom brewmasteru Sebastianom Bauerom koji je od-lučio preokrenuti trend i doseliti se u Hrvatsku.

Brewmaster je od davnina najvažnija osoba u svakoj pivovari. Iza svakog dobrog i kvalitetnog piva stoji još bolji majstor pivar, koji svojom umijećem stvara savršen proizvod. Neminovno je govoriti da danas industrija piva rapidno ra-ste, a potražnja za vrhunskih pivarima sve je veća.

Tako je za kuhanje kvalitetnog piva u pivovari Kaltenberg Adria zadužen brewmaster Sebastian Ba-uer koji dolazi iz malog naselja pokraj Münchena u Bavarskoj.

„Kada je Prinz Luitpold von Bayern odlučio da sam ja osoba koju želi na čelu proizvodnog odjela u još neizgrađenoj pivovari, biosam ponosan što mogu donijeti svoje vještine i bavarsku kulturu piva u Hrvatsku.“ sa smiješkom prepričava Sebastian. Brewmasteru Sebastianu se dopada raditi u Hrvatskoj „Hrvatska je prekrasna zemlja s vrlo lijepom prirodom i dobrom hranom. Živjeti u Rijeci, uz neposrednu blizinu mora, podiže kvalitetu kako poslovnog, tako i privatnog života. Također, ovaj posao mi daje priliku da radim na start up projektu pivovare, što je vrlo rijetko u Europi.“

Pivovara Kaltenberg Ad-ria razvija visokokvalitetno pivo, a brewmaster u tom segmentu posebno brine da se provode načela Bavarskog zakona o čistoći piva „Reinheitsgebot“ koji ne dozvoljava korištenje jeftinih sirovina i rad s neprirodnim nadomjescima koje većina pivovara, na žalost, koristi. „Naime, taj zakon u hrvatskoj ne postoji te neka poduzeća to iskorištavaju kako bi povećale svoju dobit, ali time i jako utječu na kvalitetu samog proizvoda“, ističe Sebastian.

Zakon o čistoći piva govori o isključivom korištenju slada, hmelja, kvasca i vode. Ono što je zanimljivo je da se korištenjem samo ova 4 sastojaka može imitirati oko 90% svih okusa u prirodi. Na brewmasteru je dakle, da se igra sa sastojcima kako bi stvorio odlično novo pivo.

„Kvaliteta piva nam je od izuzetne važnosti te je moj zadatak ovdje bio napraviti pivo s bavarskim duhom i kvalitetom koju zahtijevaju hrvatski potrošači. Tako je nastalo i prvo pravo riječko pivo Tars.“ s ponosom govori Sebastian.

„Posebnu pažnju posvetili smo visokokvalitetnoj proizvodnji po tzv. Slow-brewing metodi te kao rezultat kreirali riječko pivo specifičnog, punog okusa uz minimalnu gorčinu.“

sebo tars

U proizvodnji Tars piva koristi se 5 vrsta probranih sorti slada, 3 različita bavarska visokokvalitetna hmelja, a cijelu priču zaokružuje vrhunska riječka voda. Svaki sastojak za Tars pivo pažljivo je odabran tako da kvaliteta bude besprijekorna, a originalni vizualni identitet poput imena, kule u logu i baziliska, posebno kreiran na ponos svih Riječana.

Ovoj lijepoj i pomalo neobičnoj priči nazdravili smo s Tars pivom koje će zasigurno mnogima riječanima postati omiljeno pivo u Rijeci!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.