Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 6
Sutra: 2° 2° 6
21. siječnja 2019.
SVIJETLANA PODLESNIK, PREDSJEDNICA UPRAVE NEUROTHA, TVRTKE ZA SLUŠNA POMAGALA I SAVJETOVANJE

PROMO Mi vas razumijemo, kad vi više ne razumijete svijet oko sebe

Mi vas razumijemo, kad vi više ne razumijete svijet oko sebe
Mi vas razumijemo, kad vi više ne razumijete svijet oko sebe
Objavljeno: 1. lipanj 2015. u 0:01 2015-06-01T00:01:00+02:00

Tvrtka Neuroth četiri je generacije zaredom u vlasništvu obitelji Schinko - Neuroth i već više od 108 godina poboljšava kvalitetu života osoba s oštećenjem sluha

S više od 108 godina tradicije i iskustva, Neuroth je najstarija austrijska obiteljska tvrtka za akustiku slušnih pomagala, a danas suvremena multinacionalna kompanija s više od 220 slušnih centara u Austriji, Švicarskoj i Lihtenštajnu, u Njemačkoj, Francuskoj, Sloveniji i u Hrvatskoj. U našoj zemlji, hrvatska tvrtka kćer Neuroth slušna pomagala d.o.o. započela je s radom u listopadu 2011., otvorila je od tada sedam slušnih centara, dva u Zagrebu te po jedan u Splitu, Osijeku, Varaždinu, Dubrovniku i u Rijeci. K tome, tvrtka uskoro otvara, u ovom dijelu Europe, jedinstveni centar za dječju akustiku u sklopu slušnog centra u Zagrebu na Rebru, Kišpatićeva 12.  O tome kao i o stručnim i tehnološkim uslugama koje tvrtka Neuroth u Hrvatskoj pruža svojim klijentima, razgovarali smo s predsjednicom Uprave Svijetlanom Podlesnik. 

Je li kvaliteta vaših usluga u Hrvatskoj jednaka kao, primjerice, u Austriji ili u Švicarskoj?

- Od prvoga dana rada na hrvatskom tržištu beskompromisno smo uveli razinu kvalitete i standard usluge koji su sinonim za Neuroth diljem Europe. Ako posjetite Neurothov najsjeverniji slušni centar u njemačkom Kielu  ili najjužniji Neurothov slušni centar u hrvatskom Dubrovniku nećete uočiti razliku u kvaliteti usluge, razini stručnosti naših akustičara ili u izgledu slušnog centra. U Hrvatskoj zapošljavamo dvadesetak vrhunski educiranih stručnjaka iz područja elektrotehnike, medicine, logopedije, lingvistike i fonetike. Multidisciplinarna znanja naših akustičara preduvjet su za obavljanje dnevnih zadataka na najvišoj razini, jer jedino tako možemo opravdati Neurothove zahtjeve u pogledu stručnosti i profesionalnosti, ali i empatije i strpljenja koji su potrebni za rad s ljudima.

Osim educiranog tima stručnjaka, u vašem je poslu iznimno važna i opremljenost slušnih centara.  Što nudite  svojim klijentima?

- Standardi Neurotha uključuju savjetovanje i besplatno testiranje sluha, a opremljenost naših slušnih centara u potpunosti je prilagođena potrebama naših klijenata. Srce svakog našeg slušnog centra je gluha komora ili kabina u kojoj akustičari mogu simulirati veliki broj različitih slušnih situacija iz svakodnevnog života, ali i provesti tonsku i govornu audiometriju čiji nam rezultati omogućuju precizan odabir slušnog pomagala koje optimalno odgovara oštećenju sluha i slušnim potrebama klijenta. Nakon dodjele pomagala započinje proces prilagodbe na nošenje slušnog pomagala. Redovita komunikacija s našim klijentima i dodatna prilagodba pomagala u procesu privikavanja ključ su uspjeha i razlog njihovog zadovoljstva.

Elektronički čipovi koji se ugrađuju u svako slušno pomagalo sve su manji i snažniji pa su i slušna pomagala sve manja, snažnija i estetski ljepša. Neuroth ima i specijalna pomagala namijenjena dječjem uhu

Sluh je prvo osjetilo čovjeka, uho je osjetilni organ koji se prvi razvija, a tvrtka Neuroth otvara prvi slušni centar za djecu u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe. Kakav pristup prema djeci njeguje vaša tvrtka? 

- Naše akustičarke za slušna pomagala magistra fonetike i lingvistike Maja Lakuš i magistra logopedije Mirna Barač specijalizirane su upravo za dječju akustiku. Radi što inovativnijeg pristupa problemu oštećenja sluha kod djece Maja i Mirna provele su tri tjedna u Južnoafričkoj Republici gdje su imale priliku posjetiti jednu od najmodernijih institucija za djecu s oštećenjem sluha koja obuhvaća dijagnostički, rehabilitacijski, ali i edukacijski centar u kojemu se njeguje inkluzivni pristup. Praksa trajne edukacije djelatnika, usvajanje najnovijih znanja i standarda među trajnim su ciljevima Neurothovog poslovanja.

Pretpostavljam da se radi o znatnoj investiciji.

- Do sada smo u Hrvatskoj investirali preko 4 milijuna eura.

Koje su osnovne razlike slušnog centra za djecu i onoga za odrasle?

- Slušni centar za dječju akustiku potpuno je prilagođen potrebama djece, ali i njihovim roditeljima. I to od najnaprednije medicinske  tehnike do informacijskog materijala. Kako bismo pružili odgovore na brojna pitanja roditelja s kojima se suočavaju od prvog saznanja o oštećenju sluha njihovog djeteta, tiskali smo specijalni priručnik, savjetnik za roditelje „ Male uši velika odgovornost“. Ovim putem zahvaljujem prim.dr.sc.  Borutu Marnu, specijalistu otorinolaringologije i audiologije s Klinike za dječje bolesti Zagreb na suradnji i vrijednim komentarima prilikom izrade priručnika.

Ako se ne otkriju i ne liječe, oštećenja sluha kod djece mogu imati teške posljedice za njihov razvoj. Kako pomažete da se djetetu s oštećenim sluhom vrati samopouzdanje i sigurnost?

- Nakon audiološke obrade u suradnji s liječnicima i dodjele odgovarajućeg slušnog pomagala djetetu, vrlo je važno u proces rehabilitacije uključiti i ohrabriti roditelje, koji se često teže nose s oštećenjem sluha svog djeteta nego samo dijete. Iznimno je važan i naš multidisciplinarni pristup koji podrazumijeva tijesnu suradnju pedijatra, otorinolaringologa, akustičara za djecu, audiorehabilitatora, logopeda, odgajatelja i učitelja. Zajedničkim radom i pristupom prilagođenim djeci, omogućujemo im bolji sluh.

IMG_9273-ps-m

Inače, prema našim saznanjima i analizama, procjenjujemo da je u Hrvatskoj oko 450.000 osoba s oštećenjem sluha. A kad govorimo o djeci u dobi od rođenja do 18-te godine života, godišnje ih je  tristotinjak koja su pogođena gubitkom sluha.

Poput otiska prsta i svako oštećenje sluha je drugačije, individualno. Možete li pomoći svima?

- Uz potpunu i temeljitu dijagnozu liječnika specijalista moguće je pristupiti kvalitetnom odabiru slušnog pomagala i rehabilitaciji odnosno praćenju odraslih i malih klijenata. Kvalitetna komunikacija koju nastojimo ostvariti s liječnicima obiteljske medicine, pedijatrima, specijalistima otorinolaringologije te institucijama kao što je HZZO, preduvjet su za pružanje adekvatne pomoći i usluge svima koji je trebaju.

Unatoč važnosti sluha, potrebno je čak sedam godina da osoba osvijesti da ima problem i da potraži pomoć. Što biste savjetovali ljudima koji se suoče s nagluhošću iz bilo kojeg razloga?

- Danas smo svi izloženi neprestanoj buci, buka 'pogađa' sve dobne grupe, a uho je jedan od najosjetljivijih organa. Gubitak sluha nosi brojne posljedice u medicinskom smislu, ali i u socijalnom kontaktu i izravno utječe na psihičko zdravlje. Neuroth se brine i za preventivnu individualnu zaštitu sluha, stoga u našoj ponudi imamo i zaštitu za sluh namijenjenu zaposlenima u industriji, lovcima, motoristima, plivačima, muzičarima itd.  Pozivam sve koji osjećaju potrebu da dođu u naše slušne centre i besplatno testiraju svoj sluh ili se posavjetuju s našim stručnjacima kako bi na vrijeme poduzeli potrebne korake u očuvanju zdravlja svoga sluha. Mi volimo svako uho! I na taj način u svakodnevnom poslovanju živimo Neurothovu filozofiju.

Je li točno da je danas slušno pomagalo, zahvaljujući inovativnosti i tehnologiji posljednjih generacija koje koristi tvrtka Neuroth, samo 'buba' u uhu?

- Elektronički čipovi koji se ugrađuju u svako slušno pomagalo sve su manji i snažniji, pa su i slušna pomagala sve manja, snažnija i estetski ljepša. Neuroth ima i specijalna pomagala namijenjena isključivo dječjem uhu. Ona se razlikuju po svojim tehničkim karakteristikama, ali i materijalima od kojih su izrađena, otpornosti na prašinu i vodu, ali i po izgledu i boji kućišta.

Standardi Neurotha uključuju savjetovanje i besplatno testiranje sluha, a srce svakog našeg slušnog centra je gluha komora ili kabina u kojoj akustičari mogu simulirati veliki broj različitih slušnih situacija iz svakodnevnog života

Na koji način osoba koja odlučiti riješiti svoj problem sa sluhom može postati vaš klijent?

- Dolaskom u Neurothov slušni centar besplatnim testiranjem sluha utvrdit će se eventualni gubitak sluha odnosno oštećenje. Slijedi odlazak liječniku obiteljske medicine i specijalistu otorinolaringologu odnosno audiologu koji će obaviti detaljnu audiološku obradu. Ukoliko se utvrdi potreba za slušnim pomagalom specijalist izdaje doznaku, a potom naši stručnjaci, u komunikaciji s klijentom, odabiru slušno pomagalo koje optimalno odgovara njegovom oštećenju sluha i zadovoljava njegove slušne potrebe. Nakon što uputnicu odobri HZZO, ovaj dio procedure završava, a počinje stručna potpora u procesu privikavanja na nošenje slušnog pomagala.

Partneri ste s bolničkim specijalistima za uho, grlo, nos, s HZZO-om kao i s Ministarstvom zdravlja te s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode. Kako, kao strani investitor, surađujete s hrvatskim institucijama?

- Od samog početka rada i dolaska u Hrvatsku prije četiri godine, Neuroth je njegovao i razvijao suradnju sa svim institucijama na najvišoj razini. To podrazumijeva ispunjavanje svih standarda, zakona, propisa i svega ostaloga što Hrvatsku čini specifičnom, tranzicijskom državom, kako prije tako i nakon ulaska u EU. Naš je veliki  izazov beskompromisno prenošenje kvalitete koju Neuroth uživa u svim državama u kojima je prisutan pa tako i u Hrvatskoj. Tvrtka Neuroth slušna pomagala je tvrtka kćer austrijskog koncerna, ali je to zapravo hrvatska tvrtka koja gradi svoj uspjeh na otvorenoj suradnji i profesionalnom pristupu.

Treba reći da tvrtka Neuroth sudjeluje i u humanitarnom radu, a u Hrvatskoj je posebno odjeknula pomoć koju je vaš tim pružio dječaku Milanu Basarcu. Podsjetite naše čitatelje o čemu se radi.

- Utemeljiteljica međunarodnog koncerna Neuroth bila  je gospođa Paula Neuroth koja je i sama imala oštećenje sluha. Stoga su njezino razumijevanje i empatija za osobe s gubitkom sluha ugrađeni u srž poslovanja Neurotha. Posebno smo osjetljivi na djecu pa smo tako dječaku Milanu Basarcu  donirali  dva najmodernija slušna pomagala, a uz rehabilitacijski program njegov napredak nije izostao. Imamo puno ideja kako nastaviti humanitarni rad za dobrobit djece s oštećenjem sluha u Hrvatskoj, jer  potrebe su velike.

Imate bogato inozemno poduzetničko iskustvo, no čemu pripisujete uspjeh investicijske priče u Hrvatskoj?

- Nakon 30 godina koje sam provela u inozemstvu ili, kako se to često kaže, u dijaspori, povratak  u Hrvatsku za mene je bio i ostao pravi izazov. Oduvijek sam znala da ključ uspješnog poslovanja čine ljudi. Imam odličan najuži tim mladih i sposobnih menadžera koji čine Iva Šimunec i Dalibor Lončarić, kao i tim voditelja slušnih centara i educiranih stručnih djelatnika odnosno Neurothovih akustičara. Oni su moji pouzdani suradnici u svakodnevnom poslovanju, ali i u zajedničkom širenju tvrtke i osvajanju liderske pozicije na hrvatskom tržištu koju Neuroth svojom kvalitetom istinski zaslužuje.  Također, imam snažnu potporu naše matične kuće Neuroth AG, kao i tima stručnih vanjskih suradnika i vjerujem da ćemo zajednički nastaviti nizati poslovne uspjehe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka