Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4
Sutra: 11° 11° 4
29. siječnja 2020.
Godišnje okupljanje

PROMO 7. Dani elektroničkih medija – mediji pod povećalom uoči predsjedničkih izbora

7. Dani elektroničkih medija – mediji pod povećalom uoči predsjedničkih izbora
7. Dani elektroničkih medija – mediji pod povećalom uoči predsjedničkih izbora
Autor:
Objavljeno: 20. listopad 2014. u 16:59 2014-10-20T16:59:00+02:00

Na 7. Danima elektroničkih medija i ove će se godine razgovarati o donošenju medijske strategije o kojoj bi prisutne trebala izvijestiti ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Nacionalne medije krajem godine očekuje buran period zbog izborne promidžbe i pravila o jednakomjernom praćenju predsjedničkih kandidata.

ZAGREB – Predstavnici nacionalnih i lokalnih televizija, novina i radija i ove će se godine okupiti na redovitom godišnjem stručnom skupu kako bi analizirali stanje u medijima.  7. Dani elektroničkih medija održavaju se od 21. do 23. listopada u Opatiji u organizaciji udruga HURIN i NUT, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, te Agencije za elektroničke medije.

Uz brojne stručne teme koje se odnose na zakonsku regulativu i tehničke uvjete poslovanja, jedna od najznačajnijih tema i ove godine će biti težak položaj lokalnih medija i njihova održivost.

„Stanje u lokalnim medijima i dalje je u vrlo nezahvalnoj situaciji zbog teške gospodarske krize koja traje već nekoliko godina. Unatoč tome vodstva lokalnih medija čine sve kako bi se održali u takvoj situaciji svjesni koliko je djelovanje lokalnih medija važno za razvoj i napredak lokalnih zajednica na svim razinama. U želji da se prevlada aktualno stanje i da se dogode pozitivne promjene položaja lokalnih medija, udruge koje ih okupljaju predlažu i očekuju dijalog sa svim odgovornim strukturama. Očekuju da se čuje i njihov glas u kreiranju buduće medijske politike, a prigoda za to su 7. Dani elektroničkih medija.“, izjavio je Marijan Beljan, predsjednik HURIN-a.

Na 7. Dane elektroničkih medija dolazi ministrica kulture Andrea Zlatar Violić koja će okupljenima govoriti o medijskoj strategiji, temeljnom dokumentu na kojemu rade stručnjaci Ministarstva kulture i koji bi trebao odrediti smjernice za rad medija u Hrvatskoj.

Na panelima će se razgovarati i o regulaciji internetskih medija, te pružatelja usluga putem satelita i kabela. Predstavnici nacionalnih televizija HRT-a, Nove TV i RTL TV-a će iznijeti svoje viđenje o utjecaju globalnih trendova na hrvatsku audiovizualnu industriju. Svoja iskustva će pritom prenijeti i gosti iz Slovenije te Bosne i Hercegovine. 

I ove će godine izvještavanje nacionalnih medija biti pod dodatnim povećalom zbog predstojećih predsjedničkih izbora. O toj će se temi razgovarati na panelu pod nazivom „Promjena pravila izborne promidžbe“, a na panelu se očekuju stavovi predstavnika nacionalnih televizija, saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, predstavnika GONG-a kao i Vijeća za elektroničke medije. 

„7. Dani elektroničkih medija otvorit će nove teme za koje su sudionici pokazali interes, ali će se razgovarati i o temama koje su ostale otvorene još od prošle godine, poput medijske politike. Vjerujem da će rasprava o izbornoj promidžbi na predstojećim predsjedničkim izborima zainteresirati mnoge sudionike, kao i rasprava o raspodjeli sredstava iz Fonda za pluralizam. Dani elektroničkih medija svake godine na jednom mjestu okupljaju velik broj profesionalaca i stručnjaka iz svih medija i čije je znanje potrebno iskoristiti kako bi se unaprijedio položaj prvenstveno lokalnih medija“, izjavila je uoči 7. Dana elektroničkih medija, predsjednica Vijeća za elektroničke medije, Mirjana Rakić.  

O interesu lokalnih i nacionalnih medija za navedene teme svjedoči i više od tristo prijavljenih sudionika za 7. Dane elektroničkih medija.  

Više informacija o 7. Danima elektroničkih medija na sljedećim linkovima:

www.e-mediji.hr
www.hurin.hr 
www.hakom.hr

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
I u Rijeci se bira novi Pan – jeste li i vi na glasanju u petak?