Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
29. siječnja 2020.
Coffee break

Omiljeni jutarnji napitak mogao bi u skoroj budućnosti nestati

Photo: Unsplash
Photo: Unsplash
Autor:
Objavljeno: 18. siječanj 2019. u 8:04 2019-01-18T08:04:50+01:00

Znanstvenici tvrde da se 60% biljaka od kojih dobivamo kavu, nalazi na rubu izumiranja.

Ukusna šalica kave koju mnogi od nas obavezno moraju popiti ujutro, nalazi se u opasnosti. 

Nova studija otkriva da je 60 posto biljaka izloženo riziku od izumiranja, uključujući i sortu koja proizvodi većinu svjetskih zrna. Istraživači Kraljevskih botaničkih vrtova u Kewu otkrili su da je 75 od 124 vrste divlje kave na svijetu pod prijetnjom nestajanja, zbog gubitka šuma, klimatskih promjena i pogoršanja problema gljivičnih bolesti i štetnika. Istraživanja uključuju divlju Arabicu, vrstu iz Etiopije koja je uzgajana kako bi osigurala 60% globalne trgovine kavom u više milijardi funti, javlja britanski Telegraph. 

Nova studija objavljena je ovih dana u časopisu Science Advances i navodi da bi 60% divljih vrsta kave moglo izumrijeti u nadolazećim desetljećima. Neke rjeđe biljke su možda već nestale. Divlje vrste kave sadrže genetska svojstva koja mogu biti korisna za razvoj naših kultiviranih kava (Arabica i Robusta)", kaže Helen Chadburn, procjenitelj očuvanja vrsta u Kew Royal Botanic Gardenu, prenosi Popular Mechanics. 

Arabica i Robusta samo su dvije od 124 poznate vrste kave. Uglavnom su raspoređene po podsaharskoj Africi, s nekoliko divljih vrsta koje su se proširile u Indiju, Australiju i na neke pacifičke otoke. Od ugroženih vrsta, većina je ugrožena na Madagaskaru, gdje je 43 vrste u opadanju, i Tanzaniji, gdje ih je 12.

Kako bi pomogle rješavanju problema koji se tiče jutarnje šalice kave, zemlje poput Etiopije pokrenule su Yayu Forest Coffee Project, koji potiče poljoprivrednike da uzgajaju kavu u šumama. Neke od ugroženih vrsta također žive u zaštićenim zemljama, pa su se u Etiopiji posvetili povećavanju njihove šanse za preživljavanje - kao i preživljavanje životinja od kojih kava može širiti svoje sjeme, objašnjavaju na portalu Popular Mechanics. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze