Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Tjedni pregled

ŽIVOT BEZ MATJAŽA KEKA: Donosimo izbor deset najvažnijih priča ovog tjedna

snimio Roni Brmalj
snimio Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 12. listopad 2018. u 17:56 2018-10-12T17:56:53+02:00

U ovom je času zapravo najmanje bitno jesu li obiteljaši džabe krečili i propadaju li dvije referendumske inicijative ultrakonzervativnih krugova Željke Markić i njene ekipe. Stvar je ionako otpočetka bila sumnjiva, budući se prvo priznalo da nema dovoljno glasova, da bi onda koji dan kasnije bilo objavljeno kako je naknadno otkriveno da ih je dosta.

U drugom je planu čak i hoće li pred pravosudnim organima netko odgovarati zbog krivotvorenja, potvrdi li se zaista da su na formularima nađeni potpisi mrtvaca i državljana drugih zemalja te kopirani podaci s prethodnog referenduma o braku.

Ministar Lovro Kuščević tvrdi kako on nije taj koji je pustio "probni balon" i tvrdi da nema pojma što je dosad oko potpisa utvrdio APIS. U APIS-u, pak, također tvrde da od njih nije iscurila informacija o utvrđenim nepravilnostima. Indikativno je, međutim, da je najnovija afera koja trenutno potresa domaću političku scenu izašla baš sada. Neposredno uoči sutrašnjeg vukovarskog događanja naroda.

Tko god da joj je idejni tvorac uspio je, dakle, u jednom - skup u Vukovaru pretvara se u široki svedesničarski prosvjed protiv Vlade Andreja Plenkovića. A to mu je, bilo je bjelodano otpočetka, ionako bio pravi cilj, koliko god ga se službeno nastojalo zamaskirati pijetetom prema žrtvama rata i zahtjevom da se istraže ratni zločini.

1. Hrvatska drukerska zajednica: U frakcijskim sukobima vladajuće stranke više nema sigurnih

Foto Igor Kralj / PIXSELL

Otkako je postalo jasno da unutar vladajuće stranke svjedočimo nesmiljenom obračunu dviju struja, u medije gotovo svakog dana procuri neka nova afera.

Slučajnosti, dakako, uglavnom ne postoje i nije teško zbrojiti "dva i dva" pa zaključiti kako je, još nepotvrđena informacija o otkriću velikog broja nevaljanih potpisa koji ruše mogućnost provođenja referenduma o Istanbulskoj konvenciji i izbornom sustavu, stvar unutarstranačkih borbi u samom HDZ-u. U pitanju je, sada se to čini posve izvjesno, politička sabotaža s jasno i brižno izabranim tajmingom u kojem uoči odlaska u Vukovar valja dodatno galvanizirati protivnike "nedovoljno desne politike" Andreja Plenkovića. A možda se i osvetiti za sve "neugodnosti" koje trenutno proživljava Plenkovićev oponent Milijan Brkić.

Duhovito, ali i kirurški precizno naš je kolumnist Branko Mijić primijetio kako je u našoj zemlji na vlasti - Hrvatska drukerska zajednica.

Drukanje je postalo modus operandi frakcijskog suživota unutar HDZ-a u kojem više nitko nije siguran, pa ni sam Andrej Plenković, što će sutra o njemu osobno procuriti u javnost, piše u tekstu kojeg možete pročitati OVDJE.

2. Kraj jedne ere: Hoće li Bišćan uspjeti uskočiti u Kekove cipele?

Foto Vedran Karuza

Čast Milijanu Brkiću i aferi SMS, curenju informacija oko propasti referendumskih inicijativa, sukobima u Saboru i uraganima u SAD-u. Bilo je ovaj tjedan svega, ali iz riječke perspektive sve je to ostalo u sjeni "najvažnijeg sporednog događaja na svijetu" - kraja epohe Matjaža Keka na klupi prvoligaša s Rujevice.

Najdugovječniji HNL trener i tvorac moćne Miškovićeve Rijeke otišao je nakon punih 2.037 dana, četiri osvojena trofeja i nekoliko zapaženih europskih sezona. Iako je dobio gotovo pa plebiscitarnu podršku navijača koji ga još na parkingu u Velikoj Gorici okružili i nastojali nagovoriti da promijeni odluku, Kekovoj eri u Rijeci došao je, nažalost mnogih, kraj.

Klub se nakon pet i pol godina nalazi na novoj prekretnici, a zadaća da "Rijeku" vrati put pobjeda dobio je perspektivni mladi trener Igor Bišćan. No priča otpočetka nije krenula baš glatko - Armada je novom treneru odmah pokazala "palac dolje", objašnjavajući da mu ne može oprostiti gestu otprije 20-ak godina kad je u Dinamovom dresu vulgarno gestikulirao prema riječkim navijačima. Bišćan se odmah po dolasku u Rijeku ispričao za mladenačku nepromišljenost i najavio da će oprost zaslužiti poštenim radom, ali najvatreniji navijači zasad ne popuštaju. Nije, međutim, teško očekivati da će glavno mjerilo svega na kraju biti "gospodin rezultat". Zareda li Bišćan s pobjedama, oštrica će brzo otupjeti, a priča s hvatanjem za genitalije pred Armadom iz 1999. ipak izblijedjeti.

Ne bude li tako, ova će davna epizoda ionako biti najmanji problem i za njega i za "Rijeku".

3. Na izborima u BiH nije poražen samo Dragan Čović, već i - Andrej Plenković

Reuters

Jesu li izbori u BiH dijelom namješteni, budući je nakon 90 posto obrađenih glasačkih listića utvrđeno da ih je nevažećih nevjerojatnih - 400 tisuća? Istinu o tome je li dio listića naknadno "preuređen" i friziran od strane glasačkih odbora vjerojatno nikad nećemo doznati, no to je čak manji problem.

Očekivani postizborni cirkus u BiH prilično je točno neki dan opisao zastupnik njemačkog Bundestaga Josip Juratović. On je ustvrdio kako je zabrinjavajuće da "sada u Predsjedništvu BiH imamo jednog člana kojeg zanima samo njegov narod, drugog kojeg ne priznaje narod kojeg zastupa i trećeg koji špekulira prema vani".

Danima se već polemizira o potrebi redizajniranja Daytonskog sporazuma, a u Hrvatskoj je, dakako, najveću pažnju izazvao izbor Željka Komšića za hrvatskog predstavnika. Iako je teza o tome da Hrvat u Predsjedništvu BiH može biti pravovjeran i legitiman jedino ako se radi o HDZ-ovcu, katoliku i nekome tko se zove i preziva Dragan Čović, opasna i apriorno pogrešna, hrvatski politički establishment Komišićev je izbor očekivano dočekao na nož.

Kolumnist Branko Mijić procjenjuje, međutim, kako na nedjeljnim izborima u BiH nije poražen Čović, već - Andrej Plenković, a sve skupa je šamar četvrtstoljetnoj pogubnoj politici HDZ-a prema toj zemlji.

4. "3. maj" na korak od stečaja: Hoće li ga spasiti ukrajinski oligarh?

Vadim Novinsky

Situacija u riječkom škveru sve je teža. "Na djelu je grijeh nečinjenja, Vlada čeka Upravu Uljanika, Uprava Uljanika Vladu, a vrijeme prolazi" – konstatirao je župan Zlatko Komadina.

Ministar Darko Horvat poručuje kako za isplatu plaća za rujan treba pitati upravu, a ostalo je još samo 12 dana do trenutka kad će zbog dugotrajne blokade računa stečaj biti otvoren po sili zakona. U međuvremenu se pojavila vijest o novom potencijalnom investitoru u riječki škver. Radi se o ukrajinskom milijarderu Vadimu Novinskyju, poznatom i s Forbesove liste najbogatijih ljudi na svijetu. Predstavnici njegove Smart Holding grupe počeli su već snimati situaciju u Rijeci i Puli. Hoće li on biti taj koji će spasiti brodogradilište i koji su mu uopće planovi, vidjet ćemo uskoro.

5. Još jedan hrvatski apsurd: Vraća se obaveza ugradnje dokazano neisplativih razdjelnika

KAKAV-APSURD-Vraca-se-obaveza-ugradnje-razdjelnika-iako-je-studija-dokazala-da-su-neisplativi_ca_large

Novi list ovih je dana otkrio još jedan tipično hrvatski apsurd - nakon dvije godine moratorija vraća nam obveza ugradnje dokazano neisplativih razdjelnika. Otpočetka je sve oko njih krenulo naopako. Prvo su razdjelnici, koji će ostati upamćeni kao jedan od najtragičnijih dijelova amaneta notornog Ivana Vrdoljaka, ugrađeni u preko stotinu tisuća kućanstava. Vrdoljak je u međuvremenu priznao kako je to bila pogreška, da bi novo Ministarstvo energetike lani naručilo, platilo i objavilo studiju Ekonomskog instituta, kojom je potvrđeno da su razdjelnici besmisleni.

I sada slijedi najbolji dio. Isto Ministarstvo, koje je, ponavljamo to još jednom, naručilo i platilo studiju o neisplativim uređajima, u novim izmjenama Zakona o tržištu toplinske energije vraća obavezu njihove ugradnje. Priču je donijela naša Bojana Mrvoš Pavić.

6. Čovjek koji je točno predvidio recesiju iz 2008. godine otkrio je kada dolazi nova. Bit će, nažalost, puno - teža

Reuters

Nova recesija trebala bi svijet pogoditi 2020. godine i bit će još teža nego ona prethodna. Procjenjuje to američki ekonomist Nouriel Roubini, koji je postao glasovit po tome da je 2006. ispravno prognozirao recesiju iz 2008. godine. Isprva je nazivan katastrofičarom, zlogukim prorokom i šarlatanom, ali, pokazalo se ubrzo, bio je potpuno - u pravu.

Ovaj put, procjenjuje Roubini, vlasti neće imati oružja za borbu protiv krize, jer središnje banke neće opet moći krenuti u snižavanje kamata i "tiskanje novca". Jednostavnije rečeno, municija je potrošena, a treba računati i na bijes građana koji nakon nedavnog iskustva neće šutke gledati kako vlade spašavaju banke novcem poreznih obveznika.

S nadolazećim problemima pozabavio se naš Branko Podgornik.

7. O trendu velikohrvatstva: Zašto žestoki nacionalisti misle da imaju monopol na domoljublje?

Foto Davor Kovačević

Je li »dobar« Hrvat samo onaj tko je i katolik? Jesu li samo žestoki hrvatski nacionalisti domoljubi? Je li nužno da »dobar« ili »veliki« Hrvat obavezno mrzi Srbe? Ima li još uvijek samo ona najveća hrvatska stranka »koncesiju«, odnosno pravo na hrvatsko domoljublje? Je li preveliki hrvatski turbonacionalizam kočnica ekonomskog i ukupnog nadasve uspješnijeg razvoja Hrvatske? Zdenko Duka pozabavio se ovim pitanjem u tekstu u kojem se bavi sveprisutnim desničarskim trendom - velikohrvatstva.

8. Povratak u budućnost: Kako su stručnjaci prije pola stoljeća zamišljali razvoj Rijeke

RIJEKA-VELEGRAD-OD-400-TISUCA-LJUDI-Kako-su-strucnjaci-Ekonomskog-instituta-70-ih-vidjeli-Rijeku-u-novom-mileniju_ca_large

Naš Ladislav Tomičić ovaj je tjedan iskopao zanimljiv tekst iz Novog lista od prije gotovo pola stoljeća, u kojem su objavljeni detalji tadašnje Studije ekonomsko - društvenog razvoja Rijeke. Zanimljivo je vidjeti kako su stručnjaci tadašnjeg vremena optimistično zamišljali da će izgledati grad na Rječini 2000. godine. "Rijeka budućnosti" je na prijelazu milenija "trebala" biti velegrad od 400 tisuća stanovnika, s cvatućom inustrijom orjentiranom na pomorski promet, brodogradnju i metalnu industriju.

Nažalost, budućnost je po Rijeku, ali i ostatak Hrvatske ispala prilično drugačija.

9. Još jedan talentirani hrvatski sportaš odlučio potražiti sreću u pečalbi

Daria-Obratov-nije-jedina-koja-odlazi-Daroviti-rijecki-skijas-ce-dalje-nastupati-pod-turskom-zastavom_ca_large

Nastavlja se "egzodus" talentiranih domaćih sportaša - nakon Darie Obratov, prve hrvatske sanjkašice koja je nastupila na Zimskim olimpijskim igrama, a odsad će braniti boje Nizozemske, sljedeći se na takav potez odlučio i mladi Riječanin Tiriel - Luka Abramović.

Tinejdžer, koji je sve donedavno glasio za najveću nadu domaćeg skijanja, nije dobio šansu u svojoj prvoj juniorskoj sezoni. No iako za Hrvatsku nije bio dovoljno dobar, Turcima jest. Tiriel - Luka Abramović ubuduće će umjesto u kockastom kombinezonu skijati u onom s oznakama Turske, a njegovu priču donio je za Novi list Zlatko Horvat.

Banksy 2.0. Kako nam je hit fotografija iz riječke učionice rekla sve o - svemu

Slika-sahovnice-koja-je-odsklizala-iz-okvira-i-otkrila-Tita-snimljena-je-u-rijeckoj-Gimnaziji_ca_large

Malo je što tako precizno u samo jednom kadru opisalo sliku današnje Hrvatske u kojoj "samo mijena stalna jest", kao što je to "učinila" fotografija snimljena u učionici geografije Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci. Tamo je usred sata sa hrvatski grb na zidu nekako isklizao iz okvira i otkrio da se ispod nje nalazi portret Josipa Broza Tita.

Stvar je odmah postala viralna na društvenim mrežama, a koincidirala je s nedavnim događajem s Banksyjevom slikom "Djevojke s balonom" koja je čim je prodana na aukciji za milijunski iznos, počela izlaziti iz okvira.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.