Pusna kuharica uz Novi list

Pust va padele: Kakva je to maškarana barufa nastala od Pašca preko Grobnika do Delnica?

Portal Novilist.hr

Kuhače u ruke i živio pust/mesopust

Kuhače u ruke i živio pust/mesopust

Ča smo se ovaj put zakuhali, nećemo otkrit. Samo da j red slanoga, red slatkoga, a sve veselo i maškarano



Kakva je barufa nastala na Pašcu, koga su s Grobnika u davna vremena tjerali preteče današnjih Dondolaša, tko se najadi, a tko ne prilikom čitanja šentence mesopustu u Gradu Grobniku i kakvi su to skijaški skokovi pod maskama u Delnicama…


Sve to doznat ćete u drugoj maškaranoj kuharici Pust va padele, što uz Novi list izlazi u srijedu, 6. veljače.


Ovog puta donosimo priče s Grobnišćine, bakarskog kraja i iz Gorskog kotara. I ovog puta pokazalo se kako bi za pospremiti tu tradiciju, sve nemotarije, šarenilo i energiju, trebala prava mesopusna enciklopedija pa donosimo dio svega onoga što mesopust znači za ovaj kraj.




I tu mesopusni judi peto godišnje doba žive tuta forca, bez obzira na kišu, snijeg i druge vremenske nepodopštine.


A i fino miriše iz kuhinja u kojima mesopustari pripremaju krepka zimska jela, za steplit dušu i tilo.


Ča smo se ovaj put zakuhali, nećemo otkrit. Samo da j red slanoga, red slatkoga, a sve veselo i maškarano.


Kako o mesopustu treba i biti. Stoga kuhače u ruke i živio pust/mesopust!