Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
SEKSUALNOST IZVAN STERTEOTIPA

Orgazam nije najvažniji, užitak istraživanja jest

Autor:
Objavljeno: 17. travanj 2016. u 16:45 2016-04-17T16:45:00+02:00

Seksualni čin je čitav orkestar umnih,tjelesnih i emocionalnih događaja, potpuno je osoban, jedinstven subjektivni doživljaj, a orgazam je njegova najkraća faza i uspješna se seksualnost ne treba samo njime mjeriti

Seks prodaje doslovno sve. Zato se makar i mali nagovještaji seksa nalaze u reklamama. Ali nažalost, zato mnogi misle da svi drugi puno više uživaju u seksu od njih. No, u takvoj priči zaboravljate sebe. Fantastičan seks ne ovisi o uvježbanosti seksualnih tehnika već u potpunosti o vama: vašim osjećajima, razmišljanjima, stavovima, samopoštovanju. Tek spoj iskustva uma, tijela i duha može voditi ka dobrom seksu, a seksualni odnos počinje puno prije odlaska u spavaću sobu. U seksualnom činu sudjeluje skoro cijelo tijelo, ne samo zdjelica. Seks počinje mišlju, mobilizira živčani sustav, cirkulaciju, hormonalni dio, mišiće, genito-urinarni dio: Cijeli jedan orkestar u kojemu svatko treba dobro odsvirati svoj dio. Stoga, je li doista cilj svega orgazam i može li se uspješnost dobrog seksualnog odnosa time mjeriti? Orgazam je eksplozija a sastoji se od mješavine fizičkih i emocionalnih čimbenika. Važno je znati da eksplozija nije kod svih ista i nažalost pitanje koje mi se često postavlja u savjetovanju je " Želio/željela bih da i ja imam orgazam kao na filmu". Međutim, to je ipak samo film. Prepoznajte kako izgleda vaša eksplozija i je li to ponekad samo tihi prasak i li je to pokretanje planina. Svakako, nužno je osvijestiti  da je taj trenutak užitka jedinstven i vlastiti. Izuzetno je  važna u seksualnoj terapiji činjenica da nema dogovorene nesubjektivne definicije orgazma, to je osoban doživljaj i razlikuje se od osobe do osobe, kao što se razlikuje i u različitim razdobljima života iste osobe. Orgazam nudi specifične osjećaje koji su posljedica oslobađanja seksualne napetosti u vrhuncu seksualnog uzbuđenja. 

Tihi orgazam nekad veće zadovoljstvo od eksplozivnog

U biološkom smislu to je najkraća faza seksualnog čina, traje svega nekoliko sekundi. U tjelesnom smislu, pojačani krvotok izaziva osjećaj topline, nižu se kontrakcije mišića. A u emotivnom pogledu to je  osjećaj oslobađanja i zadovoljstva. Trenutak kad ugoda prekida tijek misli. Kad netko ima snažnije mišićne kontrakcije za vrijeme orgazma, to ne znači da on/ona ima bolji orgazam. Ponekad tihi orgazam nosi puno više zadovoljstva od onog eksplozivnog i bučnog.Je li Freud kriv?Misteriju ženskog orgazma pokušao je rješiti i čuveni Freud. Međutim, pitam se koliko su njegove tvrdnje donijele nezadovoljstva ženama. On je tvrdio da postoje dvije vrste orgazma: klitoralni, koji je "nezreo", i vaginalni, koji je "zreo" ili autentičan, "pravi". Napisao je i da je "nestajanje klitoralne seksualnosti nužan uvjet za razvoj ženskosti". Posljedica toga je da su se mnoge žene smatrale neurotskima ili su uključivane u psihoanalizu zbog ovakvog stajališta. Utjecaja takvog razmišljanja, nažalost, ima do danas.

Razgovor, bliskost i opuštenost nezamjeljivi 

Dio muškaraca će ženu uvijek upitati da li je doživjela orgazam što ženu čini napetom i ponekad i u strastvenim vezama ostavlja okus gorčine. U tom slučaju žena smatram da bi partner to trebao znati i osjetiti, s druge strane ako je odgovor negativan onda se ili osjeća  krivom ili jednostavno nezadovoljenom. Možda je to jedan od rijetkih trenutaka u kojima je ženi teško govoriti. Jedna od stvari koje većina ljudi nauči vrlo rano u svojoj obitelji je da se o seksu ne razgovara. Ideja da se o vlastitim seksualnim osjećajima ne razgovara jedan je od mitova koji su prava prepreka u spoznaji osjećaja. Kad se prevlada to pravilo šutnje i srama, uz otvorenost, razgovor postaje snažan način za poboljšanje seksualnih odnosa.

Ejakulacija i orgazam nisu sinonimi

Ejakulacija i orgazam nisu sinonimi

Premda se smatra da je očito je li muškarac doživio orgazam samim time jer je došlo do ejakulacije, ipak ejakulacija i orgazam nisu sinonimi. Orgazam bez ejakulacije čest je kod dječaka prije puberteta, a  kasnije u životu može se pojaviti kod bolesti prostate ili kod uporabe nekih tvari. Ejakulacija bez orgazma moguća je kod određenih neuroloških bolesti. Kod retrogradne ejakulacije, vrat mokraćnog mjehura se ne zatvara potpuno tijekom orgazma, te sjeme ulazi u mokraćni mjehur. To se pojavljuje kod muškaraca s multiplom sklerozom, šećernom bolesti te nakon nekih operacija prostate. Nema štetnih učinaka, ali je moguća neplodnost.

Nesputanom seksu prepreke najčešće psihološke i socijalne

Statistika pokazuje da samo 11 posto žena pri prvom seksualnom odnosu s novim partnerom doživi orgazam.  Ženama je  neophodna bliskost i opuštenost s partnerom te je ponekad potrebno i više vremena da mozak prihvati mogućnost uživanja. Seks bi trebao biti poput putovanja- usmjeren ka istraživanju, a ne samo samoj destinaciji. U oba spola uzroci nemogućnosti doživljaja orgazma su više psihološki i psihosocijalni čimbenici, a organski uzroci su rijetki. Oni mogu biti posljedica nedovoljne ili neodgovarajuće stimulacije, straha od trudnoće, straha od neuspjeha, osjećaja odbačenosti od partnera, osjećaja neprijateljstva prema partneru, negativnih stavova i/ili predodžbe prema seksu, osjećaja krivice zbog seksualnih impulsa, krutih religijskih uvjerenja, neriješenih osjećaja vezanih uz neugodna seksualna iskustva.

Ženama s godinama seks sve bolji

Ženama s godinama seks sve bolji

Seksualna disfunkcija vezana uz orgazam označava trajnu ili povremenu, djelomičnu ili potpunu nemogućnost postizanja orgazma nakon normalne faze uzbuđenja, uz adekvatnu stimulaciju i usredotočenost, bilo tijekom spolnog odnosa ili masturbacije. Nemogućnost doživljaja orgazma češća je kod mlađih žena kao i prije ostvarivanja trajne veze, a ta učestalost opada nakon 35. godine života. Pretpostavlja se da je to posljedica ublažavanja psiholoških inhibicija, većeg seksualnog iskustva ili kombinacije ovih čimbenika.

Malo statistike:

• Svaka 5-ta žena ima smetnje orgazma

• Oko 10 do 15 posto žena nije nikada doživjelo orgazam

• Oko 33 do 50 žena doživljava orgazam neredovito i zbog toga osjećaju nezadovoljstvo

• 30 do 75 posto žena ne može postići orgazam bez stimulacije klitorisa

Intimnost se dstvara i razvija

I nakraju, što kad vam partner odgovara u svakom aspektu života, ali nema "kemije", nema čuvenih leptirića u trbuhu ni elektriciteta kad vas dodirne? Može li se nekako poboljšati taj odnos i uživati u trenutcima intimnosti? Sjetite se koliko je bilo dogovorenih brakova, a opet ste na njihovim fotografijama vidjeli toplinu  u očima i bliskost koja se postupno razvijala. I potpuni stranci mogu postati najbolji intimni ljubavnici. Partneri doživljavaju bolji seks kad prihvate i poštuju različite sklonosti i sličnosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.