Kefir

Krepki eliksir iz bakterija i kvasaca

Živjeti zdravo

Probiotici i prebiotici spojevi su dokazano protektivnog djelovanja



Porijeklo kefirnih zrnaca, simbioze mliječnih bakterija i kvasaca, dosad nije dokazano ali svi koji su ga proučavali navode kako potječe s Kavkaza. Ime dolazi od turske riječi ”keif” što bi značilo ugodu ili užitak. No, napitak koji proizvode ti mikroorganizmi star je tisućama godina i dokazano ima dragocjene učinke navode brojni istraživači, među njima i autorice s Fakulteta za zdravstvene znanosti u Mariboru, doc. dr.Sabina Fijan i Sonja Šostar Turk.


Juha i sir od kefira


Kefir je probiotik i prebiotik, i uz brojne mliječne bakterijske sojeve sadrži aminokiseline koje organizam ne može sintetizirati, vitamine Bkompleksa (B1,B2,B3,B6,B7,B9), te A i E, minerale kao kalcij, željezo, fosfor, magnezij. Produžavanjem razdoblja fermentacije na 2 do 3 dana gubi laktozu, mliječni šećer, a dobiva korisnije sastojke. Pola žlice kefirnih zrnaca prelijeva se s 2-3 decilitra mlijeka u staklenku gdje poklopljen stoji na sobnoj temperaturi 24-36 sati. Procijedi se i ponovo prelijeva mlijekom. Zrnca se ne ispiru vodom jer tada gube bogatstvo sadržaja. Narežete li u napitak rotkvice, mladi luk i dodate začine, možete ga konzumirati kao hladnu juhu. Procijedite li ga u gušću krpu i ostavite pokrivenog, spravit ćete sir. Zbog iznimne važnosti probiotika, korisnih bakterija i prebiotika koji ih potiču, fermentirane su namirnice ključ vitalnosti i dugovječnosti, antiupalna su, antivirusna pa čak i antitumorska sredstva.