Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
22. siječnja 2019.
SEZONA SVJEŽE HRANE

Cvjetni meni s koprivom

Cvjetni meni s koprivom
Cvjetni meni s koprivom
Autor:
Objavljeno: 5. svibanj 2015. u 15:01 2015-05-05T15:01:00+02:00

Samoniklo bilje je besplatno i dostupno obilje nutrijenata koji brzo nadoknađuju vitamine i minerale

Maslačak, tratinčica i kopriva, od kojih je potonja istinska kraljica proljeća, tri su biljke čije vitaminsko i mineralno obilje zaslužuje da se nađu na trpezi. Dok je od koprive najbolje pobrati mlade vrške i lišće, od maslačka i tratinčice jestivi su svi dijelovi. Možete ih pripremiti na salatu, možete napraviti omlet, a ako se odlučite za rižot, biljke umiješajte pred kraj, na minutu dvije, dok ne povenu. Koprivu možete prije toga kratko blanširati. Uz željezo, kopriva sadrži i visokekoličine kalcija, magnezija, natrija, fosfora, mangana,provitamina A, vitamin B2, C i K. Obilje flavonoida,klorofila, enzimi, tanini, lecitin, fitosterol, samo su diotvari kojima obiluje.

Kopriva, tratinčice i listovi maslačka sastavom nadmašuju brojno povrće

Koprivu možete pripremati na sve načine na koje pripremate špinat: dodati je gibanici, napraviti pitu s kukuruznim tijestom ili krem juhu. Ubiru se samo mlađi listovi i za juhu ih ne treba kuhati duže od 5 do 7 minuta. Kao i za ostale biljke, pazite gdje je skupljate, nikada to ne činite u blizini prometnica jer se oko njih sliježe olovo, a biljke ga apsorbiraju preko zemlje. Kalij, kalcij i magnezij te visok udio vitamina C neki su od sastojaka tratinčice koju možete upotrijebiti sirovu za salatu, ali i termički obrađenu, i to cvjetove i listiće. Lišće maslačka po vitaminskom bogatstvu nadmašuje čak špinat i rajčicu. Maslačak je, uz vitamine A, B2, C,D, minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor i željezo, moćan diuretik, potiče stvaranje žuči te čisti jetru, a pripisuju mu se i antidijabetička svojstva.

U salati i jogurtu ili s tjesteninom

Cvjetove maslačka i tratinčice možete i pohati, a pupoljke i kiseliti. Maslačak i tratinčicu možete koristitiu salati kojoj ste dodali kuhani grah i na listiće narezan luk. Dovoljno ju je začiniti maslinovim uljem i limunom.. Jogurt salata radi se sa usitnjenim listićima maslačka i tratinčice možete dodati listiće kopra i narezane stabljike mladog luka. Ipak, najbolji su sirovi. Samoniklo bilje možete upotrijebiti u varivu i sa tjesteninom. Mlade listove koprive, maslačka i stolisnika možete prokuhati 5 do 10 minuta uz dodatak soli kako bi ostali zeleni. Nasjeckajte ih i dodajte varivu s krumpirom, mrkvom i celerom. Ako im dodate samo maslinovo ulje i malo češnjaka na tome možete prebaciti kuhanu tjesteninu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka