Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1
Sutra: 16° 16° 1
25. ožujka 2019.
Uređenje interijera

SAVJETI Praktične i dekorativne biblioteke najbolje su rješenje za one koji imaju puno knjiga

iStock
iStock
Autor:
Objavljeno: 31. kolovoz 2017. u 22:34 2017-08-31T22:34:00+02:00

Biblioteka u obliku mosta može poslužiti i kao pregrada u garsonijeri ili velikom prostoru. Tada ona ima dvostruko lice i predviđa jedan ili više prolaza koji povezuju novonastale zone, a koji mogu biti i zatvoreni vratima

Posjedujemo li puno knjiga, biblioteka uza zid, samostojeća, preko čitavog zida zasigurno je najbolje rješenje. Riječ je o modularnim elementima koji se međusobno komponiraju u željeni oblik biblioteke. Dimenzije modula su različite što nam omogućava da biblioteku prilagodimo bilo kakvom tipu zida.

Police se, po želji, upotpunjuju vratima i ladicama pa osim knjiga na njih možemo smjestiti televizor i muzičku liniju kao i posuđe za blagovaonicu.

Ove su samostojeće biblioteke praktične za zidove na koje ne možemo vješati teške stvari. Biblioteka pričvršćena za zid, pak, budući da ne dodiruje pod daje osjećaj lakoće. Prednost ovog rješenja je što se police na nosačima lako premještaju. Nosači u obliku stražnjih ploča ili metalnih cijevi čvrsto su pričvršćeni za zid, a na njih se slažu police koje se kasnije mogu i presložiti.

Biblioteku u obliku mosta koristimo kada nemamo dovoljno prostora. Naime, police koje se u obliku mosta razvijaju preko gornjeg dijela zida dopuštaju nam da ispod njih smjestimo kauč, krevet ili radni stol i sav namještaj vizualno povezuju u harmoničnu cjelinu. S ovakvim policama možemo iskoristiti i prostor iznad vrata, prozora i kamina.

Biblioteka u obliku mosta može poslužiti i kao pregrada u garsonijeri ili velikom prostoru. Tada ona ima dvostruko lice i predviđa jedan ili više prolaza koji povezuju novonastale zone, a koji mogu biti i zatvoreni vratima.

Polica u funkciji pregrade štedi novac i prostor. Osim toga, ona dopušta nesmetan protok svjetlosti ako prostorija posjeduje samo jedan prozor. Niže police mogu biti samostojeće, no ako želimo policu koja seže sve do stropa, sigurnije je odlučiti se za modele čiji se nosači fiksiraju za strop i za pod. Ovi su nosači u čeliku ili aluminiju i ostaju nepomični u slučaju udarca. Kod samostojećih polica dobro je izabrati one s dubokom bazom – dubine barem 40 cm za biblioteku visoku dva metra.

U prisustvu male djece dobro je najnižu policu montirati na barem 60 cm od poda, a općenito je dobro izabrati modele sa zaobljenim bridovima kako bi se oko njih mogli bezopasno kretati. Također, kako bi izbjegli ispadanje knjiga, dobro je odlučiti se za modele koji imaju malo povišenje na jednoj od dvije duže stranice. Izbor materijala Kupujemo li drvene police, moramo se osigurati da je ono pravo i kvalitetno.

Drvo je prirodni materijal s neujednačenom bojom i teksturom. Stoga valja biti oprezan s proizvodima na kojima su površine previše jednolične jer je često riječ samo o »fotografiji« drva – laminiranim površinama drugih materijala poput iverice, mediapana i sl. Po pitanju otpornosti i statike, metalne su police među najboljima. Pritom aluminijske police djeluju vrlo lagano, a njihov hi-tech izgled čini ih prikladnima kako za minimalističke ambijente tako i za prostore s visokim stupnjem dekoracije. Osim toga, aluminij se nudi s velikim brojem finitura koje dodatno povećavaju zaštitu i tvrdoću materijala.

Plastični materijali, poput smola, polipropilena ili PVC-a, čuvaju svoj originalni izgled dugo kroz vrijeme. Takve su police vrlo lagane, a za njihovu se nosivu strukturu često koriste metalni elementi, vrlo otporni na udarce. Pogodne su za mladenačke i neformalno uređene interijere.

Prostor ispod unutarnjeg stepeništa možemo vrlo korisno iskoristiti kao biblioteku. Ispunjavamo ga modulima čija se visina postupno smanjuje prateći visinu stepenica. Prema potrebi, neke od polica možemo zatvoriti krilnim vratima. Alternativa je module montirati na kotače i pretvoriti ih tako u ladice s policama na izvlačenje, što je posebno praktično kod stepeništa s većom dubinom. Kuhinje U kuhinjama se dragocjeni recepti čuvaju iza vrata kako bi ih zaštitili od vlage. Pritom je bolje da ona budu staklena – prozirna ili od mutnog stakla – kako bi površina biblioteke animirala zid, a važno je da su obrubljena zaštitnim trakama za potpuno zatvaranje.

U mansardama biblioteku možemo praktično smjestiti na niskim zidovima koji su inače najnezgodniji u ovakvim prostorima. Također, možemo je dati izraditi po mjeri kosog zida i tako iskoristiti čitavu njegovu površinu. Kako bi animirali veliku biblioteku, kombiniramo zatvorene (u donjem dijelu) i otvorene (u gornjem dijelu) police. Maštovito Police za knjige mogu poslužiti i kao vrlo dekorativni moment u osmišljavanju izgleda jednog zida ili dijela prostorije. Pritom se valja samo odlučiti između mnogobrojnih maštovitih modela koji će u prostor ući s nemalom dozom razigranosti i humora. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka