Savjeti stručnjaka

Što je kakao maslac i kako ga najbolje iskoristiti

Dr. med. Valter Ajman

Kakao maslac se sastoji od 60 posto zasićenih masnih kiselina



Kakao maslac je jestiva masna krutina svjetložute boje specifičnog mirisa po kakau i čokoladnog okusa.


Dobiva se iz kakao mahuna na način da se hladnim putem prešaju izmiješani i usitnjeni dijelovi mahuna. Na sobnoj temperaturi je krutina koja se otapa na temperaturi od 34 do 38 stupnjeva. Ima vrlo specifičnu kristalnu strukturu što se koristi pri izradi čokolade (daje mu mekanu teksturu). 


Kakao maslac se sastoji od 60 posto zasićenih masnih kiselina (stearinska, palmitinska, miristinska i ostale), 30-40 posto mononezasićenih (oleinska, palmitoleinska) i 5-10 posto polinezasićenih masnih kiselina (linolna, linolenska).  

Svojstva i primjena


Kakao maslac glavnu primjenu nalazi u konditorskoj industriji za proizvodnju čokolade. Ima najstabilniju strukturu od svih poznatih ulja i masti i vrlo se teško kvari. Tu osobinu zahvaljuje sadržaju velike količine prirodnih antioksidansa.




U kozmetici se koristi za proizvodnju sapuna i mlijeka za kožu. 



Uvijek se nalazi u sastavu pripravaka za prevenciju i smanjenje strija, posebno tijekom i nakon trudnoće. Primjenjen kao čisti kakao maslac, vrlo će brzo dovesti do nestanka ožiljaka i mrlja nakon opeklina i ozljeda.


Kakao maslac daje koži vlažnost i mekoću. Nanesen na kožu stvara barijeru između osjetljive kože i okolice što spriječava iritaciju tih područja. Kod primjene u masaži, pomaže u relaksaciji i oslobađanju od stresa, vjerovatno i zbog svog vrlo ugodnog mirisa. Sastavni je dio balzama za usne.