Omišalj i Čavle

Zijahu Sokoloviću dvostruka nagrada na Festivalu pučkog teatra u Omišlju

Sanja Gašpert

Zijah Sokolović – nagrada publike i ocjenjivačkog suda /a rhiva NL

Zijah Sokolović – nagrada publike i ocjenjivačkog suda /a rhiva NL

U Omišlju zatvoren sedamnaesti Festival pučkog teatra



Predstava Zijaha Sokolovića »Kobajagi donijela me roda« osvojila je nagradu publike i nagradu ocjenjivačkog suda kao najbolja predstava upravo završenog 17. Festivala pučkog teatra, koji je svečano zatvoren na Trgu Prikešte u Omišlju, uz predstavu Teatra Gavran »Sladoled« i prigodan program. Na svečanosti zatvaranja, uz prigodne riječi županijskog pročelnika za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerija Jurešića te načelnica dviju općina organizatora, Omišlja i Čavala – Mirele Ahmetović i Ivane Cvitan Polić, nastupili su Mješoviti zbor KUD-a »Ive Jurjević« i učenici 6. razreda OŠ Omišalj s voditeljicom, profesoricom Dragicom Vukušić, a program je vodila Gloria Fabijanić-Jelović.


Ostale nagrade


Načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić zahvalila je svima koji su sudjelovali u organizaciji Festivala, izborniku na pomno biranim predstavama te svim nagrađenim glumcima. Ocjenjivački sud Festivala u sastavu Damir Jakovčić, Robert Zaharija, Višnja Višnjić-Karković i Bruno Lončarić nagradu za najbolju mušku ulogu dodijelio je Vilimu Matuli za ulogu u predstavi »Postdiplomsko obrazovanje«. Nagradu za najbolju žensku ulogu dijele Mladena Gavran i Ana Vilenica, glumice u predstavi »Sladoled«, dok je nagradu za najboljeg mladog glumca ove godine ocjenjivački sud dodijelio Sari Stanić za ulogu u predstavi »Oleanna«.


Omišalj i Grad Grobnik kao prizorišta slavili su protekli tjedan pučki dramski izričaj. Naizmjence su se redale predstave na Trgu Prikešte u Omišlju i drevnom Kaštelu u Gradu Grobniku, dok je jedna, scenski zahtjevnija predstava Teatra Kerekeš, odigrana u Domu kulture Čavle. Posebnost ovog Festivala je da predstavlja plod kulturne suradnje dviju jedinica lokalne samouprave, općina Omišalj i Čavle, nekadašnjih frankopanskih kaštela, sredina bogatih kulturnom tradicijom i narodnim stvaralaštvom.


Šest predstava




Organizatori Festivala, općine Omišalj i Čavle sa svojim turističkim zajednicama, produkciju festivala povjerili su programskom voditelju Denisu Rediću koji je u posljednje dvije godine nizom referentnih predstava u Domu kulture Čavle znatno pomaknuo granice promicanja malih scena, kako na Grobnišćini tako i u širem riječkom okružju. Pred prepunim gledalištem, uz slobodan ulaz za sve festivalske večeri, odigrano je ukupno šest naslova – »Postdiplomsko obrazovanje« Teatra Binokular, monodrama Zijaha Sokolovića »Kobajagi donijela me roda«, Teatar Kerekeš predstavio se s naslovom »Očeš nečeš doktor«, Teatroman s predstavom »Muškarci su s Marsa, žene su s Venere«, Putujuće kazalište i Scena Ribnjak s »Oleannom« te Teatar Gavran sa »Sladoledom«.