"Torre del Lago Puccini 2015"

Ženska klapa Kastav donijela dva zlata iz Puccinijeva grada

Svjetlana Hribar

Ženska klapa »Kastav« vratila se iz Toscane s prvom nagradom u kategoriji Ženskih komornih zborova  i zlatnom diplomom



KASTAV Ženska klapa »Kastav« pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine, pobjedila je u kategoriji Ženskih komornih zborova osvojivši 1. nagradu i zlatnu diplomu na Međunarodnom zborskom festivalu i natjecanju »Torre del Lago Puccini 2015« koji je održano u Toscani.


Ovaj uspjeh Klapa je ostvarila izvevši madrigal »Amate mi, ben mio« (Luca Marenzio), »Galiotovu pesan« (Krešimir Magdić), »Ćaće moj« (Ivan Matetić – Ronjgov) i »Jaberwocky« (Ron Jeffers).


Pored ove pobjede osvojena je i zlatna diploma u kategoriji »Folklor« s repertoarom usmjerenim ka predstavljanju glazbene baštine Istre i Hrvatskog primorja te klasičnog klapskog repertoara: »Fijolice moja« (narodna iz Hrvatskog primorja u obradi Josipa Hatzea), »Žažara« (obrada popularne skladbe Roberta Pilepića u aranžmanu Saše Matovine), »Rod delmatski išće glase« (Duško Tambača), »Cetina« (Dražen Žanko, aranžman Mojimir Ćaćija) i »Rusulica« (Žan Jakopač, aranžman Joško Ćaleta).




Zahvaljujući spomenutoj pobjedi, ženska klapa »Kastav« imala je čast boriti se je s još četiri zlatna pobjednika ostalih kategorija na finalnom natjecanju za Grand prix Festivala, koje je održano na njegovom zatvaranju.


Osim natjecateljskih nastupa ženska klapa »Kastav« održala je u četvrtak, prvog dana listopada i zajednički koncert sa svim sudionicima Festivala u crkvi San Paolino u Viareggiu, na kojem su svi zborovi združenim snagama izveli Requiem Giacoma Puccinija, dok je u petak, klapa »Kastav« održala cjelovečernji koncert u Auditoriumu Caruso.


Na Festivalu i Natjecanju u Torre del Lago Puccini,  u 8 različitih natjecateljskih kategorija, nastupilo je 16 zborova iz 12 zemalja svijeta: Češka, Gruzija, Hrvatska, Indonezija, Island, Italija, Izrael, Kina, Latvija, Norveška, Rumunjska i Slovenija. Ovo uspješno gostovanje ženske klape »Kastav«, ostvareno je uz financijsku potporu Grada Kastva, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Primorsko – goranske županije.