Motovun Film Festival

Želimir Žilnik dobitnik ovogodišnje nagrade “Maverick”

Hina

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre



ZAGREB Filmski autor Želimir Žilnik ovogodišnji je dobitnik nagrade »Maverick« koju Motovun Film Festival dodjeljuje autorima koji svojom inovativnošću šire granice filmskog izričaja.


 Taj pionir dokudrame i jedan od začetnika jugoslavenskog crnog vala bit će gost festivala te sudjelovati u razgovorima i diskusijama, a prikazat će se i izbor njegovih ključnih radova »Rane radove«, »Marble Ass« i »Destinacija Srbistan«.


 Već je prvim filmom »Žurnal o omladini na selu, zimi« iz 1967. Želimir Žilnik (Niš, 1942.) uzburkao duhove i postavio temelj za razvoj svoje specifične estetike, uvijek se okrećući prema ljudima sa socijalnog ruba koji žive u njegovoj neposrednoj okolini, stoji u najavi festivala.




 U kratkim »Lipanjskim gibanjima« zabilježio je studentske prosvjede u Beogradu 1968., kojima se, kao i kasnijim velikim potresom i okupacijom Čehoslovačke, pozabavio i u igranom prvijencu »Rani radovi« iz 1969., nagrađenom Zlatnim medvjedom na Berlinskom filmskom festivalu.


 Prikazat će se i njegovo kultno djelo »Marble Ass« u kojem danas pokojna transrodna prostitutka Merlinka sanja o luksuznom životu, istovremeno svojim uslugama umirujući mladiće koji se s ratišta vraćaju u Beograd, najavljeno je.


 Često neslužbeno prevođen kao »Dupe od mramora«, taj je Žilnikov film 1995., u vrijeme najveće mržnje prema LGBT zajednici na području bivše Jugoslavije, osvojio veliku queer nagradu »Teddy« na Berlinaleu.


 Slom sustava vrijednosti u post-tranzicijskim zemljama centralne i istočne Europe, te problemi izbjeglištva i migracija u novonastalim okolnostima proširene Europe, glavne su teme njegova recentnog stvaralaštva.


 Za festival je stoga izabran njegov najnoviji dokumentarni film »Destinacija Srbistan« o ljudima koji su u pokušaju dobivanja azila u nekoj od sigurnih europskih zemalja stigli u Srbiju.


 Osim »Mavericka« Motovun Film Festival je prije početka festivala već objavio dobitnika još jedne nagrade – Nagrade 50, koja je ove godine pripala Nenadu Puhovskom.


 Koji će od filmova dobiti motovunske nagrade Propeler odlučit će četveročlani žiri u kojemu su glumica Alma Prica, talijanski redatelj Salvatore Mereu, slovenski redatelj Klemen Dvornik i predsjednik žirija, islandski redatelj i producent Fridrik Thor Fridriksson.