Predfestivalsko druženje

ZagrebDox: Ovisnost, nasilje i borbe za vlast – teme domaćih autora

Maja Hrgović

Domaći autori s pokretačem i direktorom festivala Nenadom Puhovskim (sasvim lijevo) / Snimio Denis LOVROVIĆ

Domaći autori s pokretačem i direktorom festivala Nenadom Puhovskim (sasvim lijevo) / Snimio Denis LOVROVIĆ

Premijeru će na Zagrebdoxu imati 16 novih domaćih filmova, a još će ih 27 biti prikazano u različitim programima na festivalu koji se održava od 21. do 28. veljače



ZAGREB Jedna od misija festivala ZagrebDox bila je, od njegovih početaka, otvoriti prostor za vrijedne domaće dokumentariste, omogućiti im veću vidljivost i bolje prilike. I u svom 12. izdanju manifestacija koja je izrasla u najvažniji festival dokumentaraca u ovom dijelu Europe, veliku pažnju posvećuje domaćim filmovima.


Njih šesnaest bit će premijerno prikazano na ZagrebDoxu od 21. do 28. veljače u kinima Cineplexx u Centru Kaptol, u različitim programima, uključujući regionalnu konkurenciju i programe »Stanje stvari«, »Teen Dox« i »Factumentarci«. Osim 16 novih filmova, još će ih 27, nešto starijih, biti prikazano na festivalu. U regionalnoj konkurenciji, od ukupno 27 filmova, čak je 12 hrvatskih.


Nadahnuće u socijali


Ove je podatke predstavio  na jučerašnjem druženju novinara i domaćih autora direktor festivala Nenad Puhovski, najavivši ponaosob svaki od novih filmova.Filmovi »4.7« Đure Gavrana i »Kratki obiteljski film« Igora Bezinovića  bave se sumornim crnokronikaškim temama u kojima se ogleda tretman najmanje sretnih i nimalo privilegiranih slojeva društva. Gavran tako prati muškarca u sukobu sa zakonom, koji se hrva s alkoholizmom i posljedicama uništenog braka, dok se Bezinović fokusira na osjetljivo probacijsko razdoblje u životu žene koja je pokušala zaklati snahu.U tematski sklop socijale, koja za domaće filmaše predstavlja trajno nadahnuće, spada i »Administrativna pogreška« Tina Bačuna, kratkometražni dokumentarac o obitelji poginulog hrvatskog branitelja, koji postaju žrtve kafkijanske birokratske pogreške. U filmu »Cimeri« Katarine Zlatec i Ante Zlatka Stolice govori se o prekarnom radu u Hrvatskoj.

Zanimljivo zvuči i »Kandidat« Tomislava Pulića i Roberta Tomića Zubera – film koji prati dramatični predizborni period u jednoj zagrebačkoj zgradi u kojoj se, uoči izbora novog predstavnika stanara, potežu pitanja o razdjelnicima, fasadi, ali i o tome gdje je tko bio ’91. U filmu »Treći« Arsen Oremović bavi se pak »nogometom s naglaskom na instrumentalizaciji nogometnih natjecanja za skretanje pozornosti s teške gospodarske i političke situacije«.




Ivan Ramljak napravio je u filmu »Kino Otok« poetsku posvetu izgubljenoj kulturi kina u malim otočnim mjestima, dok »Noćas« Zdravka Mustaća portretira apokaliptično prazan i tih noćni Zagreb. »Turizam!« Tonćija Gaćine bavi se zanimljivim nuspojavama novog vala turističkog procvata na Jadranu. Film »Sanja« redateljice Nikice Zdunić dokumentarni je portret koji razotkriva unutarnji svijet snova i dvojbi jedne dizajnerice.


Kvesićev debi


U regionalnoj konkurenciji je i »Lila« Igora Bogdanovića, nazvan po djevojčici koja i prije rođenja unosi vrtoglave peripetije u jedan ljubavni trojac; te »Pravda« Nebojše Slijepčevića, film u čijem su fokusu Srbi i Hrvati neistomišljenici iz Bjelovara i okolice, oštećeni u ranim devedesetima, koji još uvijek od države pokušavaju dobiti naknadu za štete. U popularnom programu »Stanje stvari« premijerno će biti prikazan »Okus doma« Martine Globočnik o azilantima koji kroz pripremu hrane njeguju ljubav prema starom kraju. Puno je zanimanja već izazvao i film »Žena zmaj« Ivane Sansević koji će biti prikazan u programu »Teen Dox«, a govori o djevojkama u borbi s prehrambenim poremećajima. Tu je i »Rezdiba«, film mlade autorice Katerine Dude, nastao kao zajednički projekt redateljice i njezina djeda.

»Dum spiro spero« redateljski je debi zagrebačkog novinara, urednika i književnika Pere Kvesića, koji će biti prikazan u programu »Factumentarci«.


Redatelju Brunu Gamulinu, ovogodišnjem predsjedniku međunarodnog žirija te istaknutom hrvatskom autoru dokumentarnih i igranih filmova, ZagrebDox ove godine posvećuje autorsku večer, dok retrospektiva hrvatskog antropološkog dokumentarca (program »Čovjek je čovjeku dox«) donosi 19 hvaljenih dokumentaraca nastalih u rasponu od 1933. do 2013. godine.