'Ethnicities'

ZORAN MAJSTOROVIĆ I IVA BITTOVA Glazbena pustolovina čiji ishod nije moguće predvidjeti

Davor Hrvoj

Zoran Majstorović i Iva Bittova / Foto Davor HRVOJ

Zoran Majstorović i Iva Bittova / Foto Davor HRVOJ

Album su snimili 16. rujna tijekom jednog prijepodneva. Naime, Iva Bittova, koja nije nepoznata hrvatskoj publici, desetak dana ranije je uz Porto Etno orkestar, koji vodi Majstorović, nastupala u Rijeci na festivalu Porto Etno, a nakon toga je ostala na odmoru na Krku, što su iskoristili za njezin ponovni posjet Rijeci i spomenuto snimanje



Zoran je sjajan skladatelj, no, prije svega, on je jedan od onih glazbenika koji obožavaju glazbu. Poznaje i razumije povijest glazbe, ne samo jazza. Može svirati jazz melodije i standarde jer poznaje veliku američku pjesmaricu, ali također ima otvoren um i svijest o sviranju vrlo suvremene glazbe i može je svirati uvjerljivo. Osim toga, on ima nešto što većina drugih jazz gitarista nema, a to je vještina sviranja raznih žičanih glazbala koja potječu s Balkana i Bliskog istoka. Primjerice, sjajno svira oud. Ne znam imena svih tih glazbala, ali on svira kombinacije svih tih etničkih instrumenata što donosi paletu boja kojima možete slikati na mnogo različitih načina, baš kao, primjerice, Edmar Castaneda s kojim također sviram u duu – harfa i vibrafon. To me oduševljava – zajedničko sviranje ouda i vibrafona je sjajno.«


Izjavio je to ugledni vibrafonist Joe Locke, proglašavan najboljim sviračem toga glazbala na svijetu, prigodom nastupa što ga je u listopadu 2018. održao na festivalu Jazz.hr/jesen u zagrebačkom klubu »Kontesa«.


Majstori svjetske klase


Locke je tek jedan od vrhunskih glazbenika s kojima je riječki multiinstrumentalist i skladatelj Zoran Majstorović svirao tijekom svoje dvadesetogodišnje karijere. Rano je, naime, shvatio važnost takvih suradnji kroz koje stječe bogato znanje i iskustvo, ali i spoznaje o različitim načinima glazbenog izražavanja. Za suradnike je birao hrvatske i strane glazbenike, one koji dolaze iz različitih glazbenih miljea.


Zoran Majstorović i Iva Bittova: Ethnicities


Zoran Majstorović i Iva Bittova: Ethnicities





Osim spomenutog vibrafonista, među ostalima to su Tamara Obrovac, Matija Dedić, Kruno Levačić, Gabi Novak, Darko Jurković Charlie, Joe Kaplowitz, Reginald Veal, Bruce Ditmas, Kenn Bailey, James Weinstein, Ty Le Blanc, Asaf Sirkis, U.T.Gandhi, Takatsuna Mukai, Yoshio Machida, Mihaly Dresch, Bodhisattwa Ghosh, John Stowell, Simone Serafini, Vlatko Stefanovski, Vasil Hadžimanov, Vasko Atanasovski. Zahvaljujući tim suradnjama stekao je širinu, dobio nadahnuće za nove zamisli i osjetio kako to rade majstori svjetske klase. Zato nikad ne pristaje na manje od izvrsnog, zato teži svakim novim projektom napraviti pomak u svakojakom pogledu.


Improvizirane izvedbe


Zato je suradnju, što ju je prošle godine ostvario sa češkom vokalisticom, violinisticom i skladateljicom Ivom Bittovom, proveo s lakoćom, i to u samo jednom danu. Ona je također svestrana glazbenica koja je iskustvo stjecala surađujući sa slavnim glazbenicima kao što su Fred Frith, Bill Frisell, Bobby McFerrin, Marc Ribot i Hamid Drake, a nerijetko djeluje i solo.


Album su snimili 16. rujna tijekom jednog prijepodneva. Naime, Iva Bittova, koja nije nepoznata hrvatskoj publici, desetak dana ranije je uz Porto Etno orkestar, koji vodi Majstorović, nastupala u Rijeci na festivalu Porto Etno, a nakon toga je ostala na odmoru na Krku, što su iskoristili za njezin ponovni posjet Rijeci i spomenuto snimanje.


Budući da su u zadnjih godinu-dvije u intenzivnom kontaktu, nakon tog koncerta su razgovarali i odlučili snimiti improvizirane izvedbe bazirane na tradicionalnoj glazbi iz raznih dijelova svijeta. Budući da Majstorović svira puno različitih žičanih glazbala – u ovim izvedbama svirao je gitaru, arapsku lutnju (oud), saz, ukulele i kamal – to im je bila polazišna točka za spajanje s vokalom i violinom.


Organska sinergija


No, najvažnija značajka svih njihovih devet, karakterno različitih izvedbi, je improvizacija. Sve su nastale na licu mjesta, bez pripreme. Fascinantno je kako su potpuno spontano ostvarili organsku sinergiju, kao da se radi o potpuno pripremljenim aranžmanima koji određuju teme i smjer komunikacije, atmosferu i dinamiku. Neopterećeni, imuni od zadanih obrazaca, upustili su se u glazbenu avanturu čiji ishod nisu mogli predvidjeti. To mogu samo potkovani i iskusni glazbenici koji znaju pažljivo osluškivati i reagirati u djeliću sekunde. Zato su kreirali jedinstvenu glazbu, naoko blisku etno zvuku, ali zapravo neuvrstivu u neki poznati stil.


Majstorović iskazuje vještinu sviranja, bez obzira kojeg se glazbala prihvatio, a bira ih prema karakteru izvedbe te ugođaju koji želi postići, dok Iva Bittova također pokazuje velike mogućnosti, posebice vokalnog izražavanja. Njezin glas je umilan i nježan, ali ponekad vrišti, škripi, melje, drapa, pri čemu u svojim vokalnim ekstravagancijama ponekad podsjeća na Mariju Joao. Rezultat su izvedbe uvrštene na album »Ethnicities« koji su snimili i objavili u vlastitoj produkciji, a promovirat će ga sljedeće godine na nastupima u Hrvatskoj i diljem Europe.