Delnice

Vrući dani kulture uz “Kotar fest”: Najavljen festival filma, glazbe i kazališta

Marinko Krmpotić

Udruga Kotar fest primila je Godišnju nagradu Grada Delnica / Snimio M. KRMPOTIĆ

Udruga Kotar fest primila je Godišnju nagradu Grada Delnica / Snimio M. KRMPOTIĆ

Festival širi međunarodnu suradnju te uz domaće izvođače ove godine dovodimo sudionike iz Slovenije, Slovačke, Češke, Italije te Bosne i Hercegovine, rekao je Matija Kezele, umjetnički voditelj



I peto izdanje »Kotar festa« donosi pregršt raznovrsnih i zanimljivih sadržaja koji će od 29. lipnja do 3. srpnja u Delnice privući publiku željnu dobre zabave i kazališnog, glazbenog i filmskog programa. Od četvrtka do nedjelje festivalski program započinje u 10.30 sati glumačkom radionicom pod nazivom »Tijelo, glas, riječ«. Festival je koncipiran tako da svatko za sebe može pronaći sadržaj koji mu najviše odgovara. Tako će u četvrtak u 11 sati u Radničkom domu biti održana nagrađivana kazališna predstava za djecu uzrasta starijeg od četiri godine pod nazivom »Minimi«, VRUM performing arts collectiva. U 19 sati Zijah Sokolović i Jazz trio »Lolita« izvest će predstavu »Medvjed«, a nakon predstave, u sklopu glazbenog programa, nastupit će Trio Promili (heligonka, gitara, kontrabas) u Delničkom parku.



Pod nazivom »Tijelo, glas, riječ« krije se Glumačka radionica Zvonka Zečevića i Zvonka Novosela, profesionalna radionica posvećenom glumačkom istraživanju. Tijekom pet dana polaznici će imati prilike upoznati glumačke metode i alate koji su nastali kao plod dugogodišnjeg istraživačkog rada i iskustva. Pod nazivom Kazališna scena »Pero Kvrgić« namjera organizatora jest stvoriti scenu na kojoj bi se ubuduće odigravale sve predstave u organizaciji Kotar teatra.



»Zvizdan« i »Pot v raj«




Dan kasnije, u 11 sati u Radničkom domu, VRUM performing arts collective izvest će predstavu »Baja Buf« , namijenjenu djeci uzrasta od 10 mjeseci do dvije godine starosti. U 20 i 30 sati, u Parku kralja Tomislava, započet će druženje pod nazivom »Kotar FEST! gleda zeleno« u okviru kojega će posjetitelji moći pogledati dva filma – hvaljeni »Zvizdan« Dalibora Matanića te »Pot v raj« slovenskog režisera Blaža Završnika. Rockabilly band »Cat paws« i Vokalna skupina »DIM« nakon projekcija će zabavljati posjetitelje dugo u noć. Subota, uz glumačke radionice nudi i predstavu »Voćne gozbe«, koju će za dječju publiku izvesti Produkcija Inkubator Moment koju čine kazalištarci iz Slovenije, Slovačke i Češke. U Parku kralja Tomislava bit će održan i program pod nazivom »Cirkus u parku« koji će prikazati predstave »Oda ludosti«, »Kesteni Papaja«, »Zvekanov cirkuski vrt«, »Svileni trapez« i brojne radionice. U subotu je sajam goranskih rukotvorina. Uvečer će biti održan kviz općeg znanja simpatičnog naziva KOZa u organizaciji »FAK tvoj film«, a u 21 sat počinje drugi dio programa »Kotar FEST! gleda zeleno«. Potom će publiku zabaviti cover band Rana esculenta.



Da se dosadašnji rad Udruge Kotar fest cijeni potvrdila je nedavna svečana sjednica Gradskog vijeća Delnica na kojoj je povodom Dana Grada i Župe Delnice Kotar festu uručena godišnja nagrada za značajan doprinos razvoju kulture i promidžbe Delnica.


»Nagrada nam puno znači jer potvrđuje da naš rad i upornost cijeni sve veći broj ljudi. Naravno, priznanje nam daje dodatnu motivaciju za rad, predstavlja pravi vjetar u leđa i svakako ćemo nakon njega raditi s još više volje«, rekao je Matija Kezele.



Udruga »Re-Volt«


Ljubitelji kazališta, u 19.00 nazočit će otvaranju Kazališne scene »Pero Kvrgić« te predstavi »Stilske vježbe« s Perom Kvrgićem i Lelom Margetić u glavnim ulogama. U nedjelju, u 19 sati, na programu je predstava »Čelične Magnolije« HNK iz Varaždina u režiji Barbare Rocco. Nakon predstave publika će moći pogledati prezentaciju glumačke radionice »Tijelo, glas, riječ«.


– Drago nam je što se prvi put Kotar FEST! nastavlja na kazališnu aktivnost koju smo u Delnicama održavali od početka ove godine u cilju uprizorenja barem jedne predstave mjesečno. Uspjeli smo prikazati četiri različite predstave koje su izvedene sedam puta. Također, festival širi međunarodnu suradnju te uz domaće izvođače ove godine dovodimo sudionike iz Slovenije, Slovačke, Češke, Italije te BiH. Glazbeni dio festa ove godine održava se u organizaciji Udruge mladih »Re – Volt« iz Delnica koja značajno doprinosi ovogodišnjem sadržaju, rekao je umjetnički voditelj Kotar festa Matija Kezele, naglasivši da uz njega organizaciju svih ovih događanja potpisuju Maja Puhovski, Sanjin Rožić, Zoran Vukić, Marina Žilić, Marija Kolb, Vladimir Gaćeša, Antonio Brezina, Luka Cvitković, Marina Perić, Marko Kovačević i Tina Bertović, te pokrovitelji Grad Delnice, TZG Delnice, PGŽ, Ministarstvo kulture i Komunikacijski laboratorij.