Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1
Sutra: 20° 20° 1
18. srpnja 2019.
Slikar i rock zvijezda

''Volim crtane filmove'': Izložba Davora Gopca u splitskoj galeriji ''Vasko Lipovac''

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 7. srpanj 2018. u 8:20 2018-07-07T08:20:02+02:00

Samostalna izložba »Volim crtane filmove« zagrebačkog glazbenika Davora Gopca, frontmena rock benda Psihomodo Pop, otvara se u ponedjeljak, 9. srpnja, u Sveučilišnoj galeriji »Vasko Lipovac« u Splitu.

Paralelno uz glazbenu karijeru, Gobac se bavio svojom drugom velikom ljubavlju, slikarstvom, a pred splitskom publikom predstavit će se s 20 radova inspiriranih maštom koja je dijelom temeljena na urbanoj pop kulturi, stripu i čiju okosnicu prepoznajemo u crtežu Walta Disneyja, kao i djelima predstavnika pop-arta, Andyja Warhola.
»Gledajući Gopčev rad prepoznajemo naivnost i zaigranost te veselje likova smještenih u vlastitom prostoru autorovog svijeta prepoznatljive simbolike protkane unutar urbane gradske okolice«, ističe se u najavi izložbe Sveučilišta u Splitu.

»Donoseći svoj maštoviti likovni koncept pojednostavljenog 'poznatog naslova', ovom će izložbom u Sveučilišnoj galeriji 'Vasko Lipovac' autor dati publici priliku da ga upozna i promotri u paraleli njegovog osebujnog umjetničkog svijeta«, dodaje se.
Po riječima kustosa izložbe Ivana Kokeze, u nepreglednom nizu asocijacija koje prizivaju Gopčevi 'animirani' radovi jedna misao ipak prevladava i objedinjuje dosad nabrojane elemente njegova likovnog izraza, a to je djetinjstvo.

Kako je ustvrdio u predgovoru izložbe, na realnoj i simboličkoj razini možda i najprikladnije definira prezentirani slikarski opus – na realnoj utoliko što autor rođen 1964. godine makar i samo formalno rekapitulira sebi bliske i drage životne epizode (kako su manjim dijelom spomenute ranije), a na simboličkoj utoliko što prikazani eksterijeri i likovi odišu autentičnim slikarskim doživljajem.
»Gopčeve eskapade, naime, na maštovit i zabavan način recikliraju visoko urbanizirane i otuđene zone odrastanja, formirajući zaigrane i nesputane te nerijetko humoristične i buntovne krajolike pune života. Tako se pod slojevima tek površinski rasvijetljenih i međusobno bliskih utjecaja kriju nekonvencionalna i dječjim zanosom ispunjena slikarska načela«, ocijenio je.
Davor Gobac (Karlovac, 1964.) često izlaže u hrvatskim gradovima, a prvu veliku samostalnu izložbu imao je 1998. u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori.
U glazbenom dijelu njegove splitske izložbe, koja ostaje otvorena do 19. srpnja, nastupit će studentski bend Z.
Izložba je realizirana uz potporu Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a podupire je i Ministarstvo kulture u sklopu projekta »Europska godina kulturne baštine 2018.«

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka