Posjet Hydropolisu

Voda povezala Wroclaw i Rijeku: Muzej vode u Europskoj prijestolnici kulture 2016.

Davor Mandić

Osnovna je zamisao edukativna

Osnovna je zamisao edukativna

Riječko-zagrebačka novinarska delegacija gost je programa zatvaranja Europske prijestolnice kulture, a prvog dana boravka  u Wroclawu razgledala je fascinantan muzej Hydropolis koji je prve godine rada vidjelo više od 200.000 ljudi



WROCLAW Riječko-zagrebačka novinarska delegacija u Europskoj prijestolnici kulture 2016. godine, poljskom Wroclawu, već je prvog dana svoga boravka u kontekstu programa zatvaranja imala priliku povezati Wroclaw s Rijekom kao EPK-om 2020. godine.


Naime posjet fascinantnom Hydropolisu, muzeju u potpunosti posvećenom vodi, nije mogao ne podsjetiti na taj ključan element, uz rad i migracije, koji krasi riječki EPK-kontekst Luke različitosti.


Važnost vode prepoznata je u Wroclawu još u davna vremena, kada se na mjestu današnjeg muzeja počela pročišćavati voda. I danas je kompleks pročišćavanja vode u blizini muzeja, a jedan od osam segmenata muzejskog postava iscrpno i informativno o tome progovara.


Slika aktivne Zemlje




Naš vodič muzejem, uz pomoć našeg EPK-ovog volontera Michala, objašnjava nam povijesni kontekst, ali i funkcioniranje pogona pročišćavanja koji dnevno, na dvjema lokacijama, pročisti ukupno 120.000 kubika vode.


Dijagrami na velikim interaktivnim ekranima pomažu u shvaćanju procesa, no začuđuje nas ljudski faktor, koji vodu iz slavine ne doživljava kao javno dobro od prvoklasnog značaja, smatrajući vodu u bocama visokim civilizacijskim dosegom. Voda u Wroclawu svakako je pitka, no čini se da je piju samo poneki osviješteni stranci. Sreća je barem u tome što je kompanija koja pročišćava vodu javna i voda je još uvijek javno dobro.


No muzejski postav počinje početkom, doslovno početkom, stvaranjem vode. Velika kugla od filmskog platna, na kojoj se šestorima projektorima emitira slika aktivne Zemlje, vrti se nad bazenom ispod ogromnog ekrana s edukativnim filmom o staranju vode u svemiru i važnošću vode kao života samog.


Nastavak slijedi u dijelu o dubinama, u kojem se može naučiti o najvećim svjetskim brodolomima, vidjeti repliku batiskafa Trieste koji je prvi zaronio u najdublji dio Tihog oceana, i bilo kojeg zemaljskog mora, Marijansku brazdu, te »opipati« život na dnu. Ocean života naziv je sljedećeg dijela postava, kao prirodni nastavak prethodnog, da bi se u naknadnom svi skupa nužno malo odmorili ispred prave mahovine i projiciranih slika za relaksaciju.


Muzej je hit


Nakon toga vrijeme je za još malo učenja o povijesti, najvećim brodovima, vodenim izumima da bi sve završilo instalacijom koja na efektan način, doticanjem velikih plastičnih valjkova koji vise sa stropa, producira zvukove oluja: kišne, grmljavinske i uraganske.


Ideju muzeja objašnjava nam Michal.


– Osnovna je zamisao edukativna. Prvenstveno za mlade, ali naravno i za one koji o vodi i njenoj važnosti još ne znaju dovoljno – kaže simpatični ljubitelj buteljirane vode o muzeju za koji saznajemo da ga je od otvaranja u prosincu prošle godine posjetilo više od 200.000 ljudi. Odrasli će za taj posjet morati odvojiti oko 46 kuna, djeca dakako manje, no svima njima to će se itekako isplatiti.


U pregnantnom itineraru riječko-zagrebačkog novinarskog boravka u Wroclawu, koji ovaj vikend zatvara svoju EPK-priču, čeka nas još sastanak s programskim čelnicima, Verdijev »Trubadur«, razgledanje Wroclawa, posjet muzeju »Pan Tadeusz«, Muzeju suvremene umjetnosti i historijskom centru »Depot«, uz ceremoniju zatvaranja projekta Wroclaw EPK 2016. i pokoji trenutak za istraživanje nekih drugih zakutaka ovog grada turbulentne prošlosti i težnje k multikulturalnoj budućnosti.