Na čakavskom narječju

“Vid z Reki”: Treća slikovnica Elizabet Jovanović i Vedrana Ružića

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Kao i prethodne dvije slikovnice i »Vid z Reki« pisan je čakavskim narječjem, a riječ je o slikovnici koja priča o potrazi za blagom dječaka Vida i njegovih prijatelja Tonke, Karoline i Mora



RIJEKA Nakon »Mačka z Voloskega« i »Vincenta z Kastva« Izdavačka kuća Adamić izdala je i treću slikovnicu autorskog dvojca Elizabet Jovanović i Vedrana Ružića »Vid z Reki«.


Kao i prethodne dvije slikovnice i »Vid z Reki« pisan je čakavskim narječjem, a riječ je o slikovnici koja priča o potrazi za blagom dječaka Vida i njegovih prijatelja Tonke, Karoline i Mora.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA





U svojoj potrazi za čuvenim riječkim blagom o kojem su čuli od ribara na Mrtvom kanalu oni posjećuju izvor Rječine, Korzo, gradsku uru, Rivu, Velu grotu na Kantridi, placu, ribarnicu, kazalište Ivana Zajca, Guvernerovu palaču, crkvu sv. Vida, a penju se i po Trsatskim stubama do crkve Majke Božje Trsatske te naposljetku dolaze na Gradinu gdje im zmaj otkriva pravu tajnu o blagu.


Upravo je na Trsatskoj gradini održana promocija nove Adamićeve slikovnice, a sve prisutne u potragu  povela je Tatjana Fidel  čitajući priču iz slikovnice.


Priča je bila upotpunjena glazbenim izvedbama Milvie i Daria Juriševića, te Katje Budimčić Sabljar uz pratnju Matea Žmaka na klavijaturama i Maria Lipovšeka Battifiace.


U sklopu programa Vedran Ružić je zasvirao kontrabas s Darkom Jurkovićem Charliem na gitari, a Elizabet Jovanović zapjevala je sa Ženskom klapom Volosko. 


Nakon samog programa publika je imala priliku slikovnicu pročitati na zidovima Mira junaka gdje je postavljenja izložba slika – ilustracija iz slikovnice praćena stihovima, a direktor Izdavačke kuće Adamić, Dragan Ogurlić, zaključio je kako je »Vid z Reki« pravo malo remek-djelo i najzrelije djelo darovitog i multitalentiranog autorskog dvojca.