Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. siječnja 2020.
Umjetnost vizualizacije riječi

VLADO MARTEK U MMSU-u Otvorena prva riječka retrospektiva hrvatskog konceptualnog umjetnika

Fotografije Vedran Karuza
Fotografije Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 12. srpanj 2019. u 21:56 2019-07-12T21:56:00+02:00

Kroz tristotinjak radova miješanih žanrova predstavljen je širok raspon medija, pristupa i tema Vlade Marteka, kojima je zajednički njegov eksperimentalni tretman jezika

RIJEKA - Prva riječka retrospektivna izložba umjetnika Vlade Marteka otvorena je u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti kao dio pretprograma Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Izložba je nastala u suradnji s Mestnom galerijom Ljubljana.

Naslov retrospektive je »Izložba s više naslova« (Umjetnost ljubavi moja, Ova poezija bolja je od idealne, Predizložba idealne izložbe), a kroz tristotinjak radova miješanih žanrova predstavlja širok raspon medija, pristupa i tema konceptualnog umjetnika Vlade Marteka, kojima je zajednički njegov eksperimentalni tretman jezika.

Na otvorenju izložbe govorili su Ivo Matulić u ime MMSU-a, ljubljanska pročelnica za kulturu Mateja Demšič, direktor MGLM-a Blaž Peršin i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, a kako ističu kustosice Alenka Gregorič i Ksenija Orelj, izložba je tek fragmentarni uvid u više tisuća Martekovih radova.

Likovni umjetnik i pjesnik

– »Predizložba idealne izložbe«, kako kaže jedan od njenih podnaslova, trudi se pobliže nas upoznati s umjetnikom kojem su prekoračenja, kontradikcije i djetinja neuklopivost bitne sastavnice stvaranja. Donosi poeziju bolju od idealne poezije, usustavljenu u Martekov poetični pristup stvarnosti koji potiče na njezino drugačije sagledavanje i pojačava svijest o tome što i kako gledamo i čitamo. U percepciju unosi oprez, uz humor kao obrambenu distancu pred kolebljivosti materijalne stvarnosti, ali otkriva i dobrodošao sentiment – istaknuto je.

Vlado Martek kazao je da je glavni "krivac" za retrospektivu u Rijeci ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj, sebe je nazvao "svaštarom" u umjetnosti, a istaknuo je i da mu je u umjetničkim radovima najvažnija ideja od koje polazi.

»Izložba s više naslova« donosi Martekove radove od sedamdesetih godina do danas, zaokupljena je poduhvatom širenja granica umjetničkog izraza, a shodno tome i načina prezentacije i posredovanja umjetnosti (izvedbena poezija, demontaža medija i prodor u javni prostor).

Pritom je u fokusu Martekova dualna pozicija likovnog umjetnika i pjesnika koji se opsesivno prihvaća analize jezika i uloge umjetnosti. Na izložbi se može pratiti umjetnikov dvojaki odnos prema knjizi i pisanoj riječi, od fascinacije buntovnim potencijalom riječi do nelagode zbog knjige odložene na police, zatvorene u uski krug zaljubljenika.

K127VK08

Slijedimo pisanu riječ izvedenu u prostor, bilo javni prostor, bilo prostor drugog medija – crtanje, slikanje ili kiparenje riječima. Martekovim jezičnim igrama, slikovnim rebusima i piktogramima, izložba približava one oblike komunikacije koji izazivaju komešanje nad društvenim regulama i podbunjivanje pred suhoparnom upotrebom jezika - navodi se uz izložbu čiji dizajn potpisuje Ajdin Bašić.

Grupa šestorice

Vlado Martek rođen je 1951. godine u Zagrebu, gdje je diplomirao književnost i filozofiju. Počeo je pisati pjesme s petnaest godina. Umjetnički je rođen u maternici Grupe šestorice autora (1975. – 1979.), te je umjetničku djelatnost raširio na svašta unutar likovnoga; od autorskih knjiga do grafita i murala. Poeziju, svoj matični medij dekonstruirao je u Predpoeziju (poetski objekti, slogani, elementarni procesi u poeziji, akcionizam), Poeziju (klasično pisanje), i Postpoeziju (pisanje bez autocenzure, konfesionalnost).

K127VK10

S vremenom je nastala takozvana Martekova abeceda piktograma, četrdesetak motiva koji se nalaze posvuda na crtežima, na slikama, na grafikama i kolažima. Objavio je nekoliko klasičnih knjiga poezije i eseja. Umjetnost mu se prvenstveno sastoji od opraštanja, rastajanja s umjetnošću, odnosno iz balansiranja između žustre proizvodnje i efektnog uskraćivanja.

Grupa šestorice autora bila je neformalna grupa umjetnika (Boris Demur, Željko Jerman, Vlado Martek, Mladen Stilinović, Sven Stilinović, Fedor Vučemilović), koji su se publici obraćali izvan konvencionalnih prostora umjetnosti kao što su galerije i muzeji. Izložba u MMSU-u otvorena je do 8. rujna, a u ponešto izmijenjenoj i dopunjenoj verziji realizirat će se početkom 2020. u Mestnoj galeriji u Ljubljani.

K127VK11

K127VK09

K127VK06

K127VK05

K127VK04

K127VK03

K127VK02

K127VK01

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.