Godina posvećena Matetiću

Ustanovi »Ivan Matetić Ronjgov« naglasak na 135. obljetnici rođenja barda istarsko-primorske glazbe

Ramiro Palmić

Za uspomenu – učenici i mentori ispod biste Ivana Matetića Ronjgova / Foto: B. SUŠANJ

Za uspomenu – učenici i mentori ispod biste Ivana Matetića Ronjgova / Foto: B. SUŠANJ

Učenik, suradnik i sljedbenik Matetićeva rada maestro Dušan Prašelj održao je nadahnuto predavanje o životu i djelu Ivana Matetića Ronjgova, a obilje iznesenih podataka ukazuje na to da postoji obilna građa koju bi trebalo pretočiti u opsežnu Matetićevu monografiju



Ustanova »Ivan Matetić Ronjgov« Ronjgi-Viškovo ove će godine, u okviru redovitih aktivnosti koji se odnose poglavito na čuvanje i promicanje čakavske jezične i glazbene baštine, poseban naglasak dati obilježavanju 135. obljetnice rođenja barda istarsko-primorske glazbe Ivana Matetića Ronjgova (10. 4. 1880. – 27. 6. 1960.) – kaže ravnatelj ustanove prof. Darko Čargonja. U povodu godišnjice Matetićeva rođenja, ustanovu koja djeluje u njegovoj restauriranoj rodnoj kući, posjetili su učenici i profesori istoimene riječke Glazbene škole I. M. Ronjgova.


  Škola u svom djelovanju ima zacrtanu obvezu redovite posjete toj instituciji, s ciljem upoznavanja svojih učenika s iznimnim glazbenikom. Posebno uvaženi gost ovogodišnjeg posjeta učenika i profesora škole Ronjgima, bio je prof. Dušan Prašelj, svestrani glazbenik i veliki poznavalac ovog glazbenog područja, koji je i sam bio učenik i predavač na školi.


 


 Osam ključnih dana




Maestro Prašelj, učenik, suradnik i sljedbenik Matetićeva rada, održao je nadasve zanimjivo gotovo dvosatno predavanje o životu i djelu Ivana Matetića Ronjgova. Svoje kazivanje obogatio je mnogim nepoznatim i slabije poznatim pojedinostima o Matetićevu životnom putu, glazbenom obrazovanju i službovanju u mnogim mjestima ovoga kraja. Osobitu pozornost pobudio je nadahnutim i emocionalnim govorom o Matetićevom četvrtstoljetnom mukotrpnom radu na postavljanju i otkrivanju melodijskih, ritmičkih i harmonskih zakonitosti specifičnih napjeva uskih intervala »na tanko i debelo«. Njih je nedavno UNESCO uvrstio na listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine.


  Boraveći u Veprincu, slikovitom gradiću povrh Opatije, na padinama Učke, u kući zaseoka Mandrija – govori Prašelj s posebnim žarom – Matetić je osam dana izoliran u samoći pisao traktat o istarskoj ljestvici. Pronašao je način što točnijeg zapisivanja nota ljestvice, netemperiranih napjeva i njihove harmonizacije. Time je utro put sebi i drugima da na temelju osebujnog istarsko-primorskog melosa stvaraju opsežna vokalna i instrumentalna umjetnička djela, što je pravo jamstvo očuvanja glazbene baštine.


  Na kući u Veprincu u kojoj je Matetić 1925. godine postavio temelje istarske ljestvice, nedavno je postavljena mramorna spomen ploča koju je u svečanom ozračju otkrio upravo Dušan Prašelj.


 


 Kruna istraživačkog rada


Sugestivno kazivajući o Matetiću skladatelju, Prašelj je istaknuo da njegova obimna zborska djela predstavljaju krunu dugog i zahtjevnog teoretskog istraživačkog rada, i istodobno dokaz su velike skladateljske umješnosti i talenta autora. Govoreći o nastanku većih zborskih djela i njihovom kratkom analizom – a to su »Ćaće moj«, »Roženice«, »Malo mantinjade v Rike na palade« te posebno dramatski snažna »Na mamin grobak« (Matetić je ovu skladbu napisao na vlastiti tekst) – maksimalno je zaokupio pozornost pedesetak učenika i njihovih profesora. Bilješkama i pitanjima kojih nije nedostajalo, predavanje se pretvorilo u živ dijalog u prisnoj atmosferi.


  Nedvojbeno, bio je to jedan osobito poučan, edukativan susret posebno motiviranog i raspoloženog iskusnog znalca, maestra Dušana Prašelja i budućih glazbenika, na čemu je zahvalnost izrazio i direktor Glazbene škole, prof. Danijel Trinajstić. Mnoštvom podataka s kojima smo se na ovom predavanju upoznali makar i u naznakama, upućuje na to da postoji dovoljno raznolika, obimna i zanimljiva građa za objavljivanje opsežne monografije Ivana Matetića Ronjgova, što je on svojim djelom svakako i zaslužio.


  Ovaj višestruko značajan susret nastavljen je zajedničkim druženjem, opuštenim razgovorima i fotografiranjem što će sveukupno ostati u lijepom sjećanju učenicima i profesorima riječke Glazbene škole, koja s ponosom nosi ime Ivana Matetića Ronjgova.