Preminuo u 68. godini

Umro kritičar i teatrolog Igor Mrduljaš

Hina

Teška bolest spriječila ga je da u lipnju ove godine i osobno primi Demetrovu nagradu za životno djelo koju mu je dodijelilo Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa



Teška bolest spriječila ga je da u lipnju ove godine i osobno primi Demetrovu nagradu za životno djelo koju mu je dodijelilo Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa (HDKKT). Kako je istaknuto u obrazloženju nagrade struka je toga “svestranog kazalištarca” nagradila zato što je “samostalan i dosljedan u svome shvaćanju kazališta kao jednoga od najvažnijih segmenata nacionalne kulture i uvjeren da su upravo za opstojnost te kulture presudni supostojanje popularnoga i ekskluzivnoga, eksperimentalnoga i tradicionalnoga, domaćega i stranoga, gruboga i otmjenoga kazališta”.


Igor Mrduljaš rođen je 1945. u Splitu, mladost je proveo u Rijeci, gdje se i školovao, potom je boravio u Varaždinu, a od 1975. živi i radi u Zagrebu. Bio je, između ostaloga, voditelj promidžbe i urednik kazališnih izdanja današnjega Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu, dramaturg i, kraće vrijeme, vršitelj dužnosti ravnatelja Zagrebačkoga kazališta mladih u dva navrata, a od 2001. do umirovljenja 2012. pomoćnik ravnatelja Zagrebačkoga kazališta lutaka. U devedesetim je godinama obnašao razne dužnosti u ministarstvima i uredima Vlade Republike Hrvatske. Bio je pomoćnik ministra za informiranje, pomoćnik ministra kulture za informiranje te zamjenik predstojnika Ureda za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske.


Bio je član Društva hrvatskih književnika, tajnik Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa od 1976. do 1993., a predsjednik od 2005. do 2011. godine.




Igor Mrduljaš bio je urednik više kazališnih publikacija i časopisa te autor nekoliko knjiga koje obrađuju važne teme i osobe hrvatskoga glumišta u raznim odsječcima vremena, među kojima su i “Sto godina kazališta u Varaždinu”, “Zagrebački kabaret, slika jednog rubnog kazališta”, “Deset godina druženja. Teatar u gostima 1974.-1984.”, “Dubravko Dujšin, poslovi i dani”, “Potjeh, Toporko i Neva Nevičica”, “O hrvatskome glumištu” i “Relja Bašić, 50 godina kazališnog i filmskog stvaralaštva”.