Problemi po skladištu

Umjetnine beskućnice – novi depo MMSU-a tek početkom 2021. godine

Kim Cuculić

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

U bivši prostor Muzeja uskoro će useliti Srednja škola Andrije Ljudevita Adamića, pa je MMSU morao pronaći novi prostor za depo koji je ostao na toj adresi. Privremeno će umjetnine biti smještene u jednom od prostora »Benčića«



RIJEKA U tijeku je premještanje umjetnina iz depoa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, koji se nalazio na bivšoj adresi Muzeja u Ulici Dolac.


Prema riječima Senke Tomljanović, ravnateljice Sveučilišne knjižnice Rijeka u čijoj se zgradi Muzej nalazio, Muzej moderne i suvremene umjetnosti je krajem listopada 2017. godine uputio Sveučilišnoj knjižnici zamolbu za raskid ugovora o zakupu 1.478 četvornih metara prostora u zgradi Knjižnice, s napomenom da u daljnjem zakupu želi zadržati dva depoa ukupne površine 128 četvornih metara u kojima su smještene njihove umjetnine.


– Sveučilišna knjižnica je, imajući razumijevanja za problem nedostatnog prostora u zgradi bivšeg »Benčića«, potpisala sporazum o raskidu ugovora kojim Muzej 1. prosinca 2017. godine prestaje koristiti dosad zakupljeni prostor, s izuzetkom spomenutih depoa koji i dalje ostaju u zakupu.




Zapisnikom o stanju prostora koji je Muzej trebao prestati koristiti 1. prosinca, a koji je sačinjen istog dana, utvrđeno je da je Muzej uglavnom, ali ne i u cijelosti, oslobodio izložbeni i uredski prostor (oko 680 metara četvornih), a da i dalje koristi preostale prostore za koje je tražio prestanak zakupa.


Za dio ovih prostora Knjižnica nije ni dobila mogućnost da ih pokazuje potencijalnim novim zakupnicima, budući da joj Muzej nije predao ključeve.


Zamjenski prostor


S obzirom na to da cjelokupna sredstva pribavljena od zakupnine, zbog nedostajućeg proračunskog financiranja, Knjižnica usmjerava za pokrivanje redovitih mjesečnih troškova hladnog pogona, ovakva je situacija značila da će Knjižnici već u siječnju nedostajati sredstva za hladni pogon. Ipak, Muzeju se izašlo u susret, pa je kao konačni dan iseljenja zapisnički dogovoren 31. siječnja, s time da se za taj prostor neće obračunavati zakupnina.


U siječnju 2018. Knjižnica je intenizivirala aktivnosti na traženju novog zakupnika anagažiranjem agencije za posredovanje nekretninama. Potencijalnom zakupniku mogli su se ozbiljno ponuditi samo izložbeni i uredski prostori na drugom katu, s time da su se preferirali zainteresirani u knjižničnoj ili obrazovnoj djelatnosti.


Nakon ispitivanja potražnje za zakupom, agencija je dala do znanja da je ponuđeni izložbeni prostor neadekvatan, osobito za obrazovnu djelatnost, budući da izložbeni prostor koji bi se preuredio u učionice, ne može funcionirati bez pretprostora, odnosno hodnika ispred učionica, u kojem je sada smješten depo Muzeja.


Foto: R. BRMALJ


Foto: R. BRMALJ



Stoga je početkom veljače Muzeju ponuđen zamjenski prostor slične kvadrature za jedan od dva depoa koja su ostala u zakupu, na što je Muzej još u veljači odgovorio da im takvo rješenje ne odgovara i da će potražiti novi prostor izvan zgrade Knjižnice, pa su Knjižnica i Muzej potpisali sporazumni raskid ugovora o zakupu kojim se Muzej obvezao da će do 18. svibnja u cijelosti osloboditi zakupljeni prostor u zgradi Knjižnice. Očekivali smo da će Muzej do istog datuma osloboditi i nezakupljeni prostor, koji je po posljednjem dogovoru trebao u cijelosti isprazniti još 31. siječnja.


Elegantno


Na temelju javnog natječaja, Knjižnica je sa Srednjom školom Andrije Ljudevita Adamića potpisala ugovor o zakupu poslovnog prostora u koji je uključen pretprostor učionica, odnosno dosadašnji depoi. Početak adaptacije zakupljenog prostora predviđen je početkom lipnja, a početak djelovanja škole u novom prostoru za 16. kolovoza ove godine – pojašnjava Tomljanović.


U takvoj situaciji MMSU je morao pronaći novi prostor za depo, a ravnatelj Muzeja Slaven Tolj potvrdio nam je da će umjetnine biti smještene u jednom od prostora »Benčića« u koji je Muzej »preselio« iz Dolca.


– U ovom trenutku, kad u MMSU-u imamo mnogo drugih poslova, malo nas je zatekla ova situacija. No morali smo brzo naći rješenje i na sve gledamo pozitivno. Bilo je potrebno napraviti popis svih umjetnina, zapakirati ih i premjestiti u »Benčić« – osvrnuo se Tolj.


Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar kaže da je novi depo u sklopu H-objekta u bivšem »Benčiću« realno očekivati po završetku EPK aktivnosti, dakle 2021. godine.


– U ovom trenutku MMSU je uspio smjestiti depo prilično elegantno u tehničke prostore, a uvjeti u privremenom prostoru su podjednaki dosadašnjima – kaže Šarar.


Foto: R. BRMALJ


Foto: R. BRMALJ



Vježbanje postava


Dio fundusa MMSU-a, u kojemu se nalazi oko 8.000 muzejskih predmeta, može se vidjeti na aktualnoj izložbi »Upute za gledanje – Što bi tijelo htjelo?« Izložba je postavljena u povodu 70. rođendana MMSU-a, a na njoj se još do 1. srpnja mogu vidjeti djela iz muzejskih zbirki.


Na prvoj u nizu izložaba zahvaćeni su umjetnički pokreti ili ideje od druge polovice 20. stoljeća nadalje, služeći se tijelom kao mogućim vodičem za razumijevanje umjetnosti. U rujnu i listopadu slijede izložbe manjeg formata posvećene studijama pojedinih zbirki – od »Tijela u dijalogu – izbor iz zbirki crteža i slika« do »Performativnih praksi« iz zbirke fotografije, novomedijske umjetnosti, filma i videa, koje će se održati u Malom salonu.


Aktualni program MMSU koristi kao priliku za uvježbavanje fleksibilnog modela postava koji bi uz mogućnost nadopune i izmjene pojedinih cjelina, popratne edukacijsko-participacijske programe kontinuirano poticao interese za susretima s umjetnošću.


Muzej ima zbirke skulpture, slikarstva, crteža, fotografije, grafike, novomedijske umjetnosti, filma, videa i plakata te zbirke Mirka Ilića, Slavka Grčka, Romola Venuccija i Božidara Rašice.


Foto: R. BRMALJ


Foto: R. BRMALJ



Na web-stranici MMSU-a nalazi se i online zbirka, u kojoj nalazimo imena poput Ljube Babića, Vojina Bakića, Mersada Berbera, Zlatka Boureka, Marije Braut, Mencija Clementa Crnčića, Dušana Džamonje, Vilka Gecana, Ivana Generalića, Otona Glihe, Tomislava Gotovca, Antuna Hallera, Krste Hegedušića, Friedensreicha Hundertwassera, Sanje Iveković, Vasilija Jordana, Cvijete Job, Julija Knifera, Ivana Rabuzina, Zlatka Price, Slave Raškaj, Aleksandra Srneca, Vilima Svečnjaka, Miroslava Šuteja, Josipa Vanište, Victora Vasarelyja, Emanuela Vidovića, Voje Radoičića, Ivana Picelja…