Selma Selman u Rijeci

Umjetnički performance Romkinje iz BiH na Korzu: Skupljanje sekundarnih sirovina dio je mog identiteta

Nela Valerjev Ogurlić

Snimio Damir Škomrlj

Snimio Damir Škomrlj

Kao što netko odraste u obitelji povjesničara ili umjetnika i to ga obilježi, tako je meni rastavljanje veš-mašina dio obiteljskog nasljeđa. Mogu slikati na platnu, ali ja sam ja kad rastavljam veš-mašinu – kaže umjetnica



Selma Selman, mlada umjetnica iz Bosne i Hercegovine, s diplomom banjalučke Akademije likovnih umjetnosti, na Korzu je u utorak predvečer izvela performans »Autoportret« kojim je pobudila zamjetan interes publike i slučajnih prolaznika.


Odjevena u lepršavu ljetnu haljinicu, u srebrnim cipelicama, s vilinski dugom kosom, plavooka, nježna i naoko krhka, uzela je veliku sjekiru s kojom je snažno zamahivala pola sata da bi silovitim udarcima po sušilici rublja vješto razdvojila plastične od metalnih dijelova.


Selma Selman je Romkinja. Rođena je i odrasla u romskom naselju Ružici u Bihaću, u obitelji koja se bavi skupljanjem sekundarnih sirovina i zarana je ovladala vještinama porodičnog zanata koje je demonstrirala publici.




– Tata me još kao malu naučio rastavljati veš-mašine. Naučio me što je otpad, što je bakar, što se može prodati kao sekundarna sirovina. Vještinu rukovanja sjekirom stekla sam praksom, jer nismo rastavljali jednu mašinu dnevno. Rastavili smo ih na tisuće – kaže Selma koja performansom priča o sebi.


– To je priča o meni i mom identitetu od kojeg ne mogu i ne želim pobjeći. Njime se ponosim. Kao što netko odraste u obitelji povjesničara ili umjetnika i to ga obilježi, tako je meni rastavljanje veš-mašina dio obiteljskog nasljeđa. Uz to sam rasla i to mi je moj tata dao kao zanat. Mogu slikati na platnu, ali ja sam ja kad rastavljam veš-mašinu, kaže umjetnica, koja svojim životom i radom ruši stereotipe i bori se protiv diskriminacije Roma, ali kritički propituje i odnose unutar same romske zajednice, a posebno položaj djece i žena.


Selma Selman dobitnica je prestižne Young Visual Artist Award ZVONO, za najboljeg mladog umjetnika iz Bosne i Hercegovine 2015. Trenutno studira na Sveučilištu Syracuse u istoimenom gradu u državi New York.


Njezino gostovanje u Rijeci dio je programa »Riječkih ljetnih noći«, a organizirao ga je Muzej moderne i suvremene umjetnosti u okviru programa »Spajalica«.