Nije dobar nasljednik

Udruga Promo: Berislav Šipuš ne smije biti novi ministar kulture!

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Način na koji je Šipuš podijelio javne novce namijenjene za glazbu puno je veći prekršaj i zlouporaba ovlasti od beskamatnog kreditiranja s kartice ministartsva zbog čega je ministrica Zlatar Violić podnijela ostavku



 Udruga Promo, koja okuplja organizatore suvremene autorske rock i pop glazbe, ustvrdila je u srijedu da zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš ne smije postati novi ministar kulture, tvrdeći da je vlastitim projektima u 2015. dodijelio čak 30 posto javnih sredstava za glazbu, odnosno 2,4 milijuna kuna i da mu je gradski Ured za kulturu dodijelio dodatnih 1,2 milijuna kuna.


 


Udruga koncertnih promotora ranije je zatražila da se smijeni Šipuša i zamjenika pročelnika gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Tedija Lušetića, smatrajući ih najodgovornijima za “skandalozne” rezultate dodjele državnih i gradskih javnih sredstava u području glazbene umjetnosti za 2015., prema kojima rock glazba nije dobila ni jednu kunu.


Udruga je pritom ustvrdila da Šipuš i Lušetić putem vijeća za glazbu koje su imenovali štite uski klasičarski interes, navodeći kako se u ta vijeća imenuju isključivo osobe koje se bave reproduktivnom klasičnom glazbom i eventualno jazzom.




Promotori rock glazbe tvrde da se iz sustava javnog financiranja u potpunosti isključuje rock glazbu sa svim modernim izvedenicama, zbog čega traže i raspuštanje vijeća za glazbu iza čijih savjetodavnih odluka, kako kažu, Šipuš i Lušetić kriju privatne interese.


Pozivajući se na istraživanje glazbenih potreba i preferencija, Promo navodi da 80 posto građana Zagreba i Hrvatske želi koncerte suvremene autorske glazbe dok ih je 20 posto pokazalo interes za koncerte klasične i jazz glazbe.


Udruga Promo ustvrdila je da Šipuš ne smije postati novi ministar kulture, nakon što ga se u medijima počelo spominjati kao mogućeg nasljednika Andreje Zlatar Violić koja je danas podnijela ostavku na dužnost ministrice kulture.


Od javnog interesa je za istaknuti, kažu u udruzi Promo, da su Ministarstvo kulture i gradski Ured za kulturu putem vijeća za glazbu raspodijelila milijunska sredstva organizacijama i manifestacijama kojima je Šipuš bio na čelu sve do preuzimanja funkcije zamjenika ministrice te s kojima nastavlja biti intenzivno povezan – Muzički biennale Zagreb, Ansambl Cantus kao projekt Cantus d.o.o., Osorske glazbene večeri i Hrvatska glazbena mladež.


Promo navodi da su to podaci iz službene biografije Šipuša objavljene na stranicama Ministarstva kulture.


Smatraju da je način na koji je Šipuš podijelio javne novce namijenjene za glazbu puno veći prekršaj i zlouporaba ovlasti od beskamatnog kreditiranja s kartice ministartsva zbog čega je ministrica Zlatar Violić podnijela ostavku.


Ističu pritom da je Ministarstvo kulture putem vijeća za glazbu, koje je imenovao Šipuš, dodijelilo organizacijama i manifestacijama s kojima je Šipuš intenzivno povezan ukupno 2,440.000 kuna javnih sredstava, što je 30,5 posto ukupnih programskih sredstva koje je Ministratsvo kulture odvojilo za javne potrebe u glazbi i glazbeno-scenskim umjentostima u 2015.


Udruga Promo navodi da je tim organizacijama i manifestacijima, gradsku ured za kulturu dodijelio još 1,245.000 kuna, odnosno 25 posto ukupnog budžeta za nezavisne produkcije u glazbi u Zagrebu.


“Iz ovih brojki je potpuno jasno zašto Šipuš ne može i neće odgovoriti na temeljno pitanje ove inicijative i zašto pod svaku cijenu želi zadržati postojeće stanje stvari. Radi se o najočitijem sukobu interesa koji je za demokratsko društvo nedopustiv”, priopćila je Udruga Promo koja od premijera Zorana Milanovića (SDP) i potpredsjednice Vlade Pusić (HNS) izuzmu Šipuša iz svih kalkulacija za novog ministra kulture te ga smijene s mjesta zamjenika novog ministra ili ministrice.


“Ako SDP i HNS ipak imenuju Šipuša, biti će to žalosna poruka da se klijentelizam, sukob interesa, uzurpacija javnog novca i potpuna neogovornost prema javnom interesu u ovoj zemlji nagrađuje”, zaključuje udruga Promo.


Šipuš nije bio dostupan za komentar tih tvrdnji.