Oproštaj od velikog umjetnika

U zagrebačkom HNK-u održana komemoracija u spomen na Tomaža Pandura

P. N.

Foto: Davor Pongracic / COPIX

Foto: Davor Pongracic / COPIX



Istaknuti slovenski kazališni redatelj umro je u 53. godini u Skoplju od zastoja srca. 


 Izuzetno plodan umjetnik čija se redateljska poetika temeljila na originalnom pristupu djelima svjetske klasične literature kojima je često znao šokirati tradicionaliste i teatrologe, Pandur je ostao zapamćen po režiji mnogih uspješnih predstava, prenosi agencija STA.


 Diplomirao je 1988. na ljubljanskoj akademiji za kazalište i film, nakon čega je djelovao kao direktor drame u rodnom Mariboru. Kasnije je ostvario značajnu karijeru u kazalištima u regiji i svijetu sa svojim kazalištem Pandur.Theaters. Posljednjih godina živio je u Madridu.




 Pandur se hrvatskoj publici predstavio nizom uspješnih koprodukcijskih projekata: u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Zagreb postavio je predstave »Michelangelo« (2013.), »Medeja« (2012.) i »Rat i mir« (2012.); u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavelli je 2008. postavio predstavu »Kaligula«, u suradnji s teatrom Ulysses je 2006. režirao »Tesla Electric Company« a godine 2013. u zagrebačkoj Kući za ljude i umjetnost Laubi održao je i izložbu slika »Dječaci«.