Razna događanja

U sklopu Noći muzeja u Rijeci otvorene i dvije nove izložbe

Hina

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Prirodoslovni muzej je organizirao vodstvo kroz novi dio stalnog postava "Plavetnilo - raznolikost života u podmorju Kvarnera" te je priredio radionice za djecu i odrasle s temom najvećih otkrića u zbirkama muzeja



U sklopu manifestacije “Noć muzeja” u petak navečer su u Rijeci otvorene dvije nove izložbe – “Ratne boje” u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, posvećene 20. godišnjici akcije Oluja i izložba radova umjetničkog dvojca Žižić/Kožul u galeriji Mali salon.


Otvorena je i gostujuća izložba o Prvom svjetskom ratu u riječkom Državnom arhivu, a uključili su se i svi ostali muzeji te ustanove i udruge u kulturi mogućnošću razgledavanja postojećih izložaba i organizacijom raznih događanja.


Snimio Marko GRACIN


Snimio Marko GRACIN





Izložba “Ratne boje” autora stručne koncepcije Damir Batistić i Ive Mileusnića predstavlja prikaz cjelokupne vojnoredarstvene akcije Oluja, s naglaskom na značenje sudjelovanja postrojbi iz ovog područja.


Izložene su borbene odore, naoružanje, zastave i drugi znakovi postrojbi te fotografije iz razdoblja akcije. U prostoru muzeja su riječke umjetnice Sandy Uran, Izabela Peculić i Anamarija Reljac izvele performans “Ratnici”.


Damir Žižić i Kristian Kožul su se predstavili izložbom “Wonderful thing will happen” kojom se referiraju na posttranzicijsku stvarnost.


Snimio Roni BRMALJ


Snimio Roni BRMALJ



U izložbenom prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti može se razgledati izložba Media-Scape – Izvanredno stanje.


Prirodoslovni muzej je organizirao vodstvo kroz novi dio stalnog postava “Plavetnilo – raznolikost života u podmorju Kvarnera” te je priredio radionice za djecu i odrasle s temom najvećih otkrića u zbirkama muzeja. Muzej grada Rijeke se pridružuje Noći muzeja mogućnošću razgledavanja aktualne izložbe akvizicija muzeja u protekle četiri godine te izložbom staklenih objekata Silvestra Ulricha.


Povodom 20. godišnjice djelovanja ovaj muzej je predstavio svoje dosadašnje najuspješnije izložbe.


Državni arhiv u Rijeci je otvorio gostujuću izložbu Državnog arhiva u Zadru “Veliki rat” o Prvom svjetskom ratu od atentata u Sarajevu do ulaska talijanske vojske u Zadar. U riječku Noć muzeja uključilo se i Društvo arhitekata s trima izložbama u svom prostoru i to izložbom radova članova ovog Društva u 2013. i 2014. godini, izložbi arhitektonskih radova Kazimira Ostrogovića te predloženih arhitektonskih inicijativa za kandidaturu Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture.


Izložba “Županija u jednom danu” te zbirka fotoaparata i pribora mogla se razgledati u Galeriji Principij Fotokluba Rijeka. U Rijeci su program manifestacije obogatili još i Sveučilišna knjižnica Rijeka u prostoru Izložbe glagoljice, Astronomski centar s nizom projekcija, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Rijeka s izložbom Saše Jantoleka i još neke galerije i izložbeni prostori.


Na području Primorsko-goranske županije Noć muzeja se još priređuje u opatijskom Hrvatskom muzeju turizma s izložbom o djelovanju dr. Albina Eldera, zaslužnog za početke turizma u Lovranu te prvim projektima povezivanja vrha Učke s obalom, potom u muzejskoj zbirci u Dobrinju naKrku gdje se predstavlja život prije električne energije, u puntarskoj galeriji “Toš” s izložbom vezanom uz mesopusna događanja, u Muzeju grada Crikvenice, Creskom te Lošinjskom muzeju te gradu Rabu, gdje su za posjet otvoreni gotovo svi izložbeni prostori.