"Upoznajmo svoj grad"

U Art kinu Croatia tri stara povijesna filma s autentičnim prikazima Rijeke

Andrej Petrak

Foto Arhiv NL

Foto Arhiv NL



RIJEKA Volonterski program Centra tehničke kulture Rijeka »Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli« organizirao je obilazak Art kina Croatia, gdje su građani dobili priliku pobliže se upoznati s povijesti grada, kroz stare filmove o Rijeci.


Posjetitelji su se upoznali s poviješću i prostorom jednog od najljepših i najatmosferičnijih kina u gradu. Povijest kina, koji od devedesetih godina nosi naziv Croatia, vezana je uz riječki Kapucinski samostan. Kapucini su zaslužni za izgradnju sklopa građevina crkvene i svjetovne namjene, koje su i danas u funkciji. Tridesetih godina 20. stoljeća u kapucinskom kazalištu Teatro Capuccini počinju se prikazivati kazališne predstave i filmske projekcije, a u prostoru u kojem je danas kino, u počecima se nalazila vrlo produktivna kapucinska tiskara Miriam.


Art kino Croatia za posjetitelje je tom prilikom prikazao tri povijesna filma o Rijeci: »Rijeka u obnovi«, »Jedan dan u Rijeci« i »Rijeka, luka srednje Europe«. Stari filmovi s autentičnim prikazima Rijeke omogućili su uvid u neke od važnih povijesnih događaja koji su se u gradu dogodili tijekom 20. stoljeća, poput ukidanja granice između Rijeke i Sušaka i obnove nakon oslobođenja grada, a s posebnim zanimanjem posjetitelji su pratili prikaze riječke luke, podsjetivši se koliko je važnu ulogu ona imala u životu grada i njegovih stanovnika. Građani su zavirili u projekcijsku kabinu gdje su se pobliže upoznali s procesom prikazivanja filmova te saznali više o bogatom programu kojeg danas provodi Art-kino.