Muzej iseljeništva

Tuga Tarle odgovara Vojku Obersnelu: Niste ispunili svoje obećanje

P. N.

Tuga Tarle, Vojko Obersnel / foto: Novi list

Tuga Tarle, Vojko Obersnel / foto: Novi list



RIJEKA – Nakon otvorenog pisma koje je Tuga Tarle vezano uz Muzej hrvatskog iseljeništva uputila riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu, koji joj je zatim odgovorio, uslijedio je odgovor Tuge Tarle koji prenosimo:


»Poštovani gospodine Obersnel, hvala Vam na žurnom i opširnom odgovoru kojim me nastojite uvjeriti da Grad Rijeka doista mijenja svoje lice te da će s ponosom nositi titulu Europske prijestolnice kulture 2020. Tim više mi je žao da je Muzej hrvatskog iseljeništva, i prebogata baština koju su naši ljudi ugradili u zemlje domaćine diljem svijeta, spao na jednu »veliku sobu u okviru Muzeja grada Rijeke«. Vjerujem da možete pretpostaviti da je riječ o opsežnoj građi i zahtjevnom projektu koji se nikako ne bi mogao strpati u jedan oskudni prostor neke sobe u okviru bilo kojeg muzeja.


Što se tiče moga obraćanja Vama, posve je razumljivo da Vi koji ste već 20 godina na poziciji prvoga čovjeka grada i glavni i odgovorni čimbenik zadužen za njegov boljitak i razvoj držite konce u rukama, te svojim autoritetom i pozicijom možete utjecati na odluke na nacionalnoj razini kad je u pitanju Rijeka. Tako ste mi se barem predstavili u svojim dosadašnjim pismima.




Ne krivim samo Vas za činjenicu da u međuvremenu, u ovih 20 godina, Hrvatska nije imala sluha za svoje iseljeništvo i njegove potrebe dok je ulagala sredstva u najmanje 20 novih muzeja različita sadržaja (od prekinutih veza do iskrivljenih ogledala itd.). Svoju kritiku upućujem i najvišim hrvatskim strukturama vlasti. Osim Vama, obraćala sam se Ivi Sanaderu, Miomiru Žužulu, Jadranki Kosor, Toninu Piculi, svim dosadašnjim ministrima kulture (Božo Biškupić koji je s Vama o tome osobno razgovarao, Andrea Zlatar-Violić, Antun Vujić), kao i trima predsjednicima Republike Hrvatske (Stipe Mesić, Ivo Josipović, Kolinda Grabar-Kitarović). Potpore na riječima stizale su i od njih, ali na tome je sve završavalo. Svi vi oglušujete se na to jer je hrvatsko iseljeništvo nepopularna i nepoželjna tema.


Napominjete kako ste program migracija uključili u program Europske prijestolnice kulture i kako je »upravo taj i takav program prepoznao panel europskih stručnjaka i odabrao Rijeku«. Ovom uspjehu izravno je pridonijela ideja Muzeja hrvatskog iseljeništva s centrom za izučavanje svjetskih migracija, jer sam Vam u svome pismu iz 2015. godine predložila da istaknete pojam migracija kao zasebnu vrijednost programa.Zahvaljujući između ostaloga i tome, Rijeka je uspjela eliminirati konkurenciju, ali je to i obaveza mnogo zahtjevnija od obilježavanja Međunarodnog dana migracija i jedne velike sobe u Muzeju grada Rijeke.


Na kraju, Vi ipak niste ispunili svoje obećanje. Pišete mi da nikada niste rekli da ćete realizirati projekt Muzeja hrvatskog iseljeništva. Međutim, to nije točno. Naime, ja čuvam našu prepisku iz ranijih godina pa Vam je ovdje dostavljam na uvid. Uvjerite se sami. Iz Vaših pisama jasno se iščitava upravo suprotno od onoga što u svome današnjem odgovoru tvrdite.


Još uvijek smatram da ste propustili jedinstvenu priliku da okupite hrvatske iseljenike, domaću kulturnu javnost, građane, znanstvenu zajednicu, djecu, mlade i turiste u Rijeci na raskrsnici svjetova i nebrojenih sudbina selilaca. Ali sam sigurna da će upravo ondje, u luci, jednoga dana niknuti taj Muzej usprkos nastojanjima njegovih oponenata da se to ne dogodi jer Rijeka nije ni Obersnelova ni moja ni njihova, nego naš prekrasan hrvatski grad otvoren svijetu i novim izazovima duha pa mu je vrijeme da se probudi iz dugoga drijemeža i prestane se crvenjeti od stida gurajući nam u zamjenu za jedan velebni projekt zahrđalu rasklimanu kantu odsluženog »Galeba« – odgovorila je Obersnelu Tuga Tarle.