Virtualna šetnja

Tragom hrvatske baštine: Otvorena izložba Slavice Mrkić Modrić i Marka Gracina

Bruna Matičić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Autori Slavica Mrkić Modrić i Marko Gracin predstavili su djelić bogatstva, ljepote i tradicijske kulture Hrvatske, a zbog situacije s koronavirusom izložba je, umjesto stvarnih, posredstvom portala imala virtualne posjetitelje



RIJEKA – Izložba “Tragom hrvatske baštine”, autora Marka Gracina i Slavice Mrkić Modrić, sinoć je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci doživjela virtualno otvorenje. S obzirom na novonastalu situaciju povezanu s koronavirusom i u skladu s preporukama Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske, otvorenje je održano bez prisustva predviđenih gostiju i posjetitelja. Bilo je to nesvakidašnje otvorenje izložbe, a zainteresirani su iz vlastitoga doma program mogli pratiti uživo putem regionalnih portala.


Izložbu je svojom kompozicijom otvorio Damir Halilić Hal, jedan od svjetski poznatih gitarista, nakon čega su Slavica Mrkić Modrić i Marko Gracin, novinarka i fotoreporter Novog lista održali virtualnu šetnju Lijepom Našom i predstavili djelić bogatstva, ljepote i raznolikosti hrvatske tradicijske kulture, opisujući usput doživljaje vlastitoga putovanja.


– Proučavajući registar nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske odlučili smo obići mjesta i zabilježiti naše običaje i tradiciju. Putovanje je bilo teško i zahtjevno, u više od godinu dana napravili smo 22.237 kilometara koje smo samostalno financirali, kazao je Marko Gracin.





No, sav napor i putovanje se splatilo, dodala je Slavica Mrkić Modrić


– Ono što mi baštinimo sa svojih putovanja jesu prekrasni ljudi, jednostavni, spontani i iskreni i to je jedan od najljepših segmenata izložbe. Osim poznanstava, tijekom putovanja smo naučili puno stvari koje na početku nismo znali i tako obogatili svoje znanje o raznovrsnosti naše kulture.


Izložba se sastoji od 22 fotografije na temelju kojih je ispričana priča o tradicijskim običajima Hrvatske kao što su vrličko gluho kolo, ples Ljelja iz Gorjana, ples Kumpanije Pupnat, istarski balun, bećarac, ojkanje, ličko prelo, turopoljski pir i ostali. Ona je samo dio dugoročnog projekta “Tragom hrvatske baštine” koji je zamišljen kao svojevrsna “slikovnica” fotografskih i pisanih zapisa koja upućene podsjeća, a neupućene educira o baštinskom bogatstvu Hrvatske. Od jučer je aktivna web stranica (www.bastina.hr) posvećena hrvatskom tradicijskom bogatstvu i onima koji ga čuvaju od zaborava. Stranica sadrži detaljnije opisi i mnoštvo fotografija sa snimanja i neprestano će se nadopunjavati.


– Uz očuvanje nacionalnog identiteta, jedan od ciljeva izložbe i cijelog projekta jest da pokažemo da je Rijeka mozaik raznih zavičaja, a lukom različitosti čine ju svi oni koji su u nju tijekom stoljeća dolazili, donoseći sa sobom djeliće tradicijskog bogatstva svojih zavičaja, kazala je Mrkić Modrić