Slavni spisatelj

“The Life and Adventures of Jack Engle”: Pronađen Whitmanov ‘izgubljeni’ roman

Hina

Iako roman nije potpisan, svi podaci poklapaju se s detaljnim planom što ga je pjesnik razradio u svojem dnevniku. Poznavatelji njegova lika i djela vjerovali su da je od pisanja romana odustao.



NEW YORK U arhivi njujorškog tjednika »Sunday Dispatch« pronađen je roman američkog pjesnika Walta Whitmana »The Life and Adventures of Jack Engle« za koji se vjerovalo da je izgubljen.


Iako roman nije potpisan, svi podaci poklapaju se s detaljnim planom što ga je pjesnik razradio u svojem dnevniku. Poznavatelji njegova lika i djela vjerovali su da je od pisanja romana odustao.


Guardian piše da je časopis »Walt Whitman Quarterly Review« roman objavio na svojem internetskom izdanju.




Objavivši vijest o Whitmanovu rukopisu pronađenom u Kongresnoj knjižnici, urednik časopisa Ed Folsom je kazao da će otkriće izmijeniti sve otprije poznate podatke o ranim spisateljevim radovima.


»Otkrivamo da su se u njegovu životu proza i poezija prožimale, a to ranije nismo znali«, kazao je, dodavši da se proučavanjem stila pisanja romana može otkriti i u kojem je trenutku Whitman shvatio da mu bolje leže stihovi.


Radnja romana smještena je u New York 1852., u istome razdoblju kada je pjesnik napisao svoje slavne »Vlati trave«, zbirku pjesama u slobodnom stihu, objavljenu tri godine kasnije – 1855.


Zachary Turpin sa Sveučilišta Houston koji je otkrio roman kaže da je riječ o zabavnom, kreativnom i pomalo bizarnom djelu te da je roman djelomično autobiografski.


Za Guardian je otkrio da je djelo pronašao tragajući za podacima o slavnome pjesniku. »Kad sam shvatio na što sam naišao nekoliko trenutaka nisam uspijevao osvijestiti da sam jedina osoba na svijetu koja zna za ovo Whitmanovo djelo«, kazao je.


Whitmana moderni kritičari smatraju jednim od najutjecajnijih američkih pjesnika svih vremena, no u 19. su stoljeću njegove pjesme iz zbirke »Vlati trave» što ih je tiskao sam zbog za to vrijeme slobodnih stajališta prema spolnosti, smatrane nemoralnima.


Pjesnik je umro 1892. od 72. godini.